Ο μύθος του multitasking
- 31/07/2013, 12:40
- SHARE
Πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα χωρίς να μειωθεί η εργατική μας απόδοση;
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα τον όρο: multitasking σημαίνει ότι κάποιος εκτελεί δύο ή περισσότερες εργασίες την ίδια στιγμή μοιράζοντας σε αυτές το χρόνο, το σώμα και την υπολογιστική ισχύ του εγκεφάλου του.
Multitasking κάνει ο υπολογιστής μας όταν π.χ. κατεβάζει ένα αρχείο, ενώ παίζει ένα βίντεο, ενώ ψάχνει στο Ίντερνετ. Multitasking κάνει το κινητό μας όταν τραβά μια φωτογραφία, ενώ μιλάμε στη γραμμή. Ο άνθρωπος όμως λειτουργεί εντελώς διαφορετικά.
Στην επόμενη ώρα μπορεί να γράψετε ένα email, να μιλήσετε στο τηλέφωνο, να κρατήσετε σημειώσεις για το μίτινγκ, να δείτε μια εικόνα που σας έστειλαν, να διαβάσετε ένα άρθρο και να έχετε την εντύπωση ότι όλα αυτά τα κάνατε ταυτόχρονα.
Διαβάστε: Big Data = νέες θέσεις εργασίας
«Το multitasking είναι όρος που ‘εφευρέθηκε’ ώστε ο άνθρωπος που πνίγεται από υποχρεώσεις και tasks να νιώθει παραγωγικός και αποτελεσματικός» αναφέρει ο Τζιμ Τέιλορ, καθηγητής εργασιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. «Στην πραγματικότητα είμαστε σειριακοί, serial taskers. Κάνουμε ένα πράγμα τη φορά διακόπτοντάς το συνεχώς για να ασχοληθούμε με το επόμενο και το μεθεπόμενο προτού επιστρέψουμε στο πρώτο. Είναι σαν να θέλουμε να πάμε σε τρεις προορισμούς οδηγώντας και αντί να πάμε διαδοχικά, αλλάζουμε συνεχώς κατεύθυνση πότε προς τον έναν και πότε προς τον άλλον καθυστερώντας όλο μας το ταξίδι».
Έρευνα της American Psychological Association κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο δεν είναι ομαλή, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέου τύπου ερέθισμα, με αποτέλεσμα καθυστέρηση που φτάνει έως και 40% σε σύγκριση με το αν ασχολούμασταν αποκλειστικά με ένα πράγμα.
Διαβάστε: Η αξία της ειλικρινούς επικοινωνίας σε μία επιχείρηση
Τέλος, έρευνα του Stanford University κατέληξε πως οι λεγόμενοι multitaskers είναι, στην πραγματικότητα, χειρότεροι σε όλα: κάνουν περισσότερα λάθη, θυμούνται λιγότερα πράγματα και σπαταλούν περισσότερο χρόνο μέχρι να τελειώσουν την εργασία τους.
Η συμβουλή όλων αυτών; Ασχοληθείτε με ένα πράγμα τη φορά· το σημαντικότερο ή το ευκολότερο. Και μην τσεκάρετε κάθε 5 λεπτά το email σας. Ούτε το twitter feed. Ούτε το Facebook. Αυτό δεν λέγεται multitasking, λέγεται διάλειμμα.