ΕΤΕΜ – Cosmos Aluminium: Ο νέος παίκτης και οι ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά αλουμινίου
- 10/05/2022, 10:00
- SHARE
Τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου αλουμινίου στην Ελλάδα, μιας αγοράς με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, ήρθε να αναδείξει το πρόσφατο deal ΕΤΕΜ – Cosmos Aluminium, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει σε ένα σχήμα με κύκλο εργασιών αθροιστικά πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά θα αποκτήσει ανταγωνιστική θέση στην αγορά, η οποία συνολικά στη χώρα μας περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έντασης κεφαλαίου για την παραγωγή πρώτης ύλης (αλουμίνα και πρωτόχυτο αλουμίνιο), ημιτελών και τελικών προϊόντων, καθώς και μικρές βιοτεχνίες έντασης εργασίας που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και τοποθέτηση οικοδομικών προϊόντων από αλουμίνιο στο σύνολο της επικράτειας.
Υπενθυμίζεται ότι η ETEM, θυγατρική κατά 80% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, του ομίλου Viohalco και η Cosmos Aluminium προτίθενται να προβούν σε συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium. Ως αποτέλεσμα του εταιρικού μετασχηματισμού θα προκύψει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Aluminium των υφιστάμενων μετόχων της ΕΤΕΜ. Όπως ανακοινώθηκε, εντός εξαμήνου θα επιδιωχθεί οριστικοποίηση των όρων της συναλλαγής και ολοκλήρωση σειράς ενεργειών που προβλέπονται, μεταξύ των οποίων η ολοκλήρωση επιτυχούς νομικού και οικονομικού ελέγχου των εταιρειών ΕΤΕΜ και Cosmos Aluminium.
Σημειώνεται ότι η ETEM άρχισε την παραγωγική της δραστηριότητα ήδη από τη δεκαετία του ’60 ως «Αλουμίνιον Αθηνών», ενώ ιδρύθηκε ως «Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων» (ΕΤΕΜ) το 1971. Είναι η πρώτη εταιρεία που σχεδιάζει και παράγει ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου στην Ελλάδα, ενώ εφάρμοσε το πρώτο υαλοπέτασμα σε υψηλό κτήριο, στις αρχές του 1970, στον Πύργο Αθηνών και ακολούθησε το 1988 το εμβληματικό έργο Arc de la Defense, στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Επίσης από το 2013 η ΕΤΕΜ έλαβε πιστοποίηση παραγωγής και προμήθειας προφίλ αλουμινίου για την απαιτητική αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας, τεχνογνωσία που μεταφέρεται στον σχεδιασμό και την παραγωγή ενός αρχιτεκτονικού συστήματος ή ενός βιομηχανικού προφίλ. Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύσει στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες και τεχνολογικά πιο προηγμένες βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαθέτοντας μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία και εξαγωγές σε περισσότερες από 57 χώρες.
Από την πλευρά της η Cosmos Aluminium -η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα μέσα Μαρτίου προχώρησε στη μεγαλύτερη επένδυση σε νεοφυή επιχείρηση ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα εξαγοράζοντας το 51% της MC Chargers- μέσω της συμφωνίας με την ΕΤΕΜ θέτει προδιαγραφές να εξελιχθεί περαιτέρω. Ιδρύθηκε μόλις το 2007 και ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου το 2008. Λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη 3 γραμμές διέλασης που της επιτρέπουν να διαχειρίζεται κράματα αλουμινίου σχεδόν όλων των τύπων. Για την ελαχιστοποίηση των νεκρών χρόνων στην παραγωγή και των περιθωρίων λάθους, επένδυσε σε μία ρομποτικής τεχνολογίας αποθήκη χωρητικότητας άνω των 6000 μητρών και σε ένα αυτόματο σύστημα διακίνησης και τοποθέτησης μητρών προς παραγωγή. Επιπλέον το τμήμα συσκευασίας της COSMOS αριθμεί 4 υπερσύγχρονες γραμμές συσκευασίας. H επιχειρηματική οικογένεια Καντώνια διαβλέποντας περαιτέρω ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του αλουμινίου προωθεί νέο σχέδιο επέκτασής της με επένδυση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
Η αγορά αλουμινίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθετοποιημένος κλάδος αλουμινίου συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία, με όρους ΑΕΠ και απασχόλησης. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη λόγω των αλληλοεπιδράσεων μεταξύ των κλάδων της οικονομίας, η λειτουργία του κλάδου αλουμινίου εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου 2,5% του ΑΕΠ της χώρας. Συνεισέφερε 4,3 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ το 2018 σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ το 2019, που υπενθυμίζει ότι οι προοπτικές του αλουμινίου είναι θετικές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Εντωμεταξύ, το αλουμίνιο είναι το τρίτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στη Γη μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο και η κύρια πηγή για τη βιομηχανική παραγωγή του μετάλλου είναι ο βωξίτης. Η αλουμίνα είναι το βιομηχανικό προϊόν που παράγεται από τον βωξίτη μέσω μιας διαδικασίας εξευγενισμού. Το ρευστό μέταλλο που παράγεται με τη διαδικασία ηλεκτρόλυσης της αλουμίνας, σαν καθαρό αλουμίνιο ή σαν κράμα που χυτεύεται σε διάφορες μορφές ανάλογα με τη χρήση του, αποτελεί το πρωτόχυτο αλουμίνιο. Στην παραγωγή πρώτης ύλης, εντάσσεται επίσης και η τήξη δευτερόχυτου αλουμινίου, με το λιώσιμο και την επαναχύτευση χρησιμοποιημένου (scrap) αλουμινίου. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τις βιομηχανικές μονάδες που επεξεργάζονται πρωτόχυτο ή δευτερόχυτο αλουμίνιο με σκοπό την παραγωγή ημιτελικών προϊόντων αλουμινίου. Περισσότερες από 30 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σε αυτό το στάδιο παραγωγής. Στον τομέα της διέλασης δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων όπως Alumil, Aluminco, Cosmos, Elvial, Exalco, Etem, Europa, Sanlev κ.α..