Μήνυμα Κικίλια προς Ε.Ε.Α.: «Δώστε ποιοτικές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας»
- 24/05/2022, 11:00
- SHARE
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου. Επί τάπητος τέθηκαν οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού, οι θετικές συνέπειες της τουριστικής κίνησης στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το πρόβλημα ενεργειακού κόστους στις τουριστικές επιχειρήσεις και η τουριστική αναβάθμιση της Αθήνας, ως προορισμό και όχι ως ενδιάμεσου σταθμού, στην οποία στοχεύει και το project του Ε.Ε.Α. «Agora Athens».
Για τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α, στόχος του «Agora Athens» είναι να αυξήσει τον ποιοτικό τουρισμό και να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές στις τουριστικές επιχειρήσεις της Αθήνας. «Εφόσον πετύχει θα θέλαμε το παράδειγμα Πλάκας – Μοναστηράκι να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντική η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Να λειτουργήσουμε κατά το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ένα μεγάλο μέρος των πρώτων υλών στα ξενοδοχεία είναι εγχώριας παραγωγής και όχι εισαγόμενα».
Εκπροσωπώντας έναν μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε πως το ενεργειακό κόστος, το ρεύμα και το πετρέλαιο, επιβαρύνουν πολύ τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με τιμές πακέτων στα επίπεδα του 2019. Την ίδια ώρα, πολλές εταιρίες παραπονιούνται ότι εξαιρούνται από τα προγράμματα ψηφιακής μετάβασης, ενώ στην πλειονότητά τους ζητούν να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές οι οποίες είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης. Μνεία έγινε και στο σοβαρό έλλειμμα εργαζομένων που θα απασχοληθούν στην τουριστική βιομηχανία.
«Το 2019 ο τουρισμός έφερε στη χώρα έσοδα 18,5 δις ευρώ, και ο ίδιος κλάδος, λόγω της πανδημίας, δέχτηκε τις υψηλότερες απώλειες το 2020, οι οποίες άγγιξαν το 80%. Φέτος αναμένουμε μία πολύ καλή τουριστική σεζόν που προσωπικά εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019 σε αφίξεις, όχι όμως σε έσοδα, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Μέσα στην πανδημία καταφέρουμε να περάσουμε 18 τροποποιήσεις για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και η αλήθεια είναι πως το 80% των προτάσεων μας έχουμε δει να υιοθετείται από την κυβέρνηση».
Στο project «Agora Athens» αναφέρθηκε και ο κ. Νίκος Κουγιουμτζής, Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. αποκαλύπτοντας πως πρόσφατα το Ε.Ε.Α. έλαβε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ από το Δήμο Αθηναίων. «Λείπει το εμπορικό τουριστικό κατάστημα από την Ελλάδα. Δεν έχουμε αντίστοιχη Oxford street ή Portobello, όταν οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν το 25% των τουριστικών εμπορικών καταστημάτων της χώρας και φέρνουν τεράστιο συνάλλαγμα από το εξωτερικό. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός αντίστοιχου τουριστικού κέντρου με τη συμμετοχή 800 επιχειρήσεων. Ήδη έχουμε δημιουργήσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα και βρίσκεται στα σκαριά και η δημιουργία εφαρμογής την οποία θα έχει ο τουρίστας στο κινητό του».
Η προσπάθεια είναι συλλογική, όχι κομματική – κυβερνητική
Ακούγοντας προσεκτικά τα αιτήματα των εμπόρων, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, προσπάθησε να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, υπενθυμίζοντας τις δράσεις που έχει λάβει, τόσο το Υπουργείο Τουρισμού, όσο και η κυβέρνηση στο σύνολό της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει 44 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην πανδημία, 3 εκ των οποίων διοχετεύτηκαν αποκλειστικά και απευθείας στον ελληνικό τουρισμό, ενώ άλλα 6 με 6,5 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη μιλάμε μόνο για μειώσεις φόρων και για κινήσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Στηρίξαμε την ελληνική οικονομία φέτος με απευθείας 500.000 Αμερικάνους. Από τον Μάρτη πετύχαμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ήδη οι πληρότητες είναι υψηλές τον Μάιο και, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε το 2022 με το 2019 που ήταν μία χρόνια χωρίς κρίση. Κάτι τέτοιο είναι άτοπο».
Μέλημα όλων είναι, όπως είπε, να προσέξουν το υγειονομικό τους αποτύπωμα. Εκτός από τα μέτρα ασφαλείας για την υγεία των πελατών – τουριστών, τα μαγαζιά να ελέγξουν τις καπνοδόχους και να δείξουν σεβασμό προς τους κατοίκους της Αθήνας.
«Τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας σε πρόσληψη τον κλάδο του τουρισμού. Φέτος οι Τούρκοι τουρίστες από 1,5 εκατομμύριο θα αγγίξουν τα 3 εκατομμύρια. Είχαμε αύξηση 40% από AirFrance, transavia και easyJet. Ένας στους δύο Σέρβους θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια επιστρέφει η Condor. Δυστυχώς, ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε άναρχα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε σωστά τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή μας. Η προσπάθεια δεν είναι κυβερνητική ή κομματική, αλλά συλλογική και περιλαμβάνει και τους επαγγελματίες του κλάδου. Δώστε ποιοτικές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας».
Η Αθήνα τόπος πολλαπλών εμπειριών
«Είναι χαρά μας να συνεργαστούμε με έναν φορέα που δεν ονειρεύεται και δε σχεδιάζει απλώς πράγματα, άλλα που τα υλοποιεί. Χρειαζόμαστε εταίρους με τους οποίους να μπορούμε να αναβαθμίσουμε από κοινού τον τουρισμό μας, αναβιώνοντας το παρελθόν μέσα από τους καινούργιους όρους της τεχνολογίας. Ο ΕΟΤ διαθέτει 17 γραφεία και θα επικοινωνήσει με κάθε τρόπο την εν λόγω συνεργασία ενώ από εσάς θέλουμε την τεχνογνωσία σας» ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου.
Μιλώντας για την καμπάνια «Greekend», όπου καλεί τους ξένους τουρίστες να επισκεφτούν την ελληνική πρωτεύουσα για να περάσουν ένα ξένοιαστο Σαββατοκύριακο, όπως θα έκαναν αντίστοιχα στη Ρώμη ή το Παρίσι, τονίζει πως με τη δράση αυτή ο ΕΟΤ εστιάζει στην προβολή της Αθήνας. «Δεν θέλουμε η πόλη να είναι ένα βιαστικό πέρασμα, αλλά ένας τόπος πολλαπλών εμπειριών για όλο το χρόνο. Παράλληλα, εκπονούμε πολιτιστικές δράσεις, ενώ φέτος αναδείξαμε, για πρώτη φορά, τον χειμερινό τουρισμό και ετοιμάζουμε καμπάνια για τον τουρισμό της υπαίθρου».
Η κα Γκερέκου έκλεισε την τοποθέτησή της ανακοινώνοντας την απόφαση για την αναβίωση του θεσμού «Ήχος και Φως». Το ιστορικό- οπτικοακουστικό θέαμα που είχε ταυτιστεί με την Αθήνα και κυρίως με την περιοχή του Θησείου, αναμένεται να αναβιώσει στην περιοχή της Πλάκας – Μοναστηρακίου μέσα στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά με νέα φιλοσοφία και υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος της Fed HATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι τα γραφεία ταξιδιών ανήκουν στο επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών και δεν έχουν αντίστοιχο τουριστικό επιμελητήριο όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ξενοδοχείων. «Είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι και στηρίζουμε το έργο σας. Το 85% του οργανωμένου τουρισμού είναι τα γραφεία ταξιδιών. Προσπαθούμε καθημερινά ώστε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά τις αγορές, ενώ εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι στην βιωσιμότητα που αποτελεί και το νέο τουριστικό μοντέλο παγκοσμίως».
Αντιστοίχως ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Νικόλας Κελαϊδίτης δήλωσε: «Στις 9 Μαΐου υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών για την προώθηση και την ενδυνάμωση του αθηναϊκού τουρισμού. Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή αντίστοιχου μνημονίου συνεργασίας και με το Δήμο Αθηναίων. Δύο στοιχεία τα οποία θα ήθελα να επισημάνω είναι τα εξής: Βιωσιμότητα και ευκολότερη μετακίνηση στον μεγάλο περίπατο. Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιβίβαση και αποβίβαση από τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου, ένα πρόβλημα το οποίο και θα πρέπει να συζητήσουμε εκτενώς» κατέληξε ο κ. Κελαϊδίτης.