Πόσο ρωσικό πετρέλαιο μένει κάθε μέρα στα “αζήτητα” μετά τις κυρώσεις

Πόσο ρωσικό πετρέλαιο μένει κάθε μέρα στα “αζήτητα” μετά τις κυρώσεις
Photo: pixabay.com
Η ποσότητα του ρωσικού αργού που βρίσκεται «στα αζήτητα» αυξήθηκε σε σχεδόν 80 εκατομμύρια βαρέλια αυτόν τον μήνα, σημείωσε η εταιρεία Kpler

Σε συμφωνία για μερική απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού αργού ήρθαν την εβδομάδα που περνά οι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφασή τους να μεταβάλει τις παγκόσμιες ροές του μαύρου χρυσού.

Οι ρωσικές εξαγωγές είχαν ήδη πληγεί καθώς ορισμένα μέλη της ΕΕ ενήργησαν προληπτικά, σύμφωνα με την εταιρεία Kpler.

Η ποσότητα του ρωσικού αργού που βρίσκεται «στα αζήτητα» αυξήθηκε σε σχεδόν 80 εκατομμύρια βαρέλια αυτόν τον μήνα, σημείωσε η εταιρεία, από 30 εκατομμύρια βαρέλια πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η αύξηση του όγκου του αργού πετρελαίου που βρίσκεται στο… νερό οφείλεται στο ότι περισσότερα βαρέλια κατευθύνονται σε μακρινούς προορισμούς – ειδικά προς την Ινδία και την Κίνα» δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην Kpler.

«Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πολύ περισσότερο ρωσικό αργό μεταφερόταν σε κοντινούς προορισμούς στη βορειοδυτική Ευρώπη», πρόσθεσε. 

Μοιραία, όμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές ενέργειας. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ενώ η Ευρώπη εξαρτάται από τα ρωσικά καύσιμα.

Οι ηγέτες της ΕΕ  επί εβδομάδες συζητούσαν για τον έκτο γύρο κυρώσεων αλλά το εμπάργκο του πετρελαίου αποτέλεσε ένα σημείο-κώλυμα. Η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των εθνών που δεν συμφώνησαν σε γενική απαγόρευση. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα ήταν «ατομική βόμβα» για την οικονομία της Ουγγαρίας.

Η συμφωνία της Δευτέρας μεταξύ των ηγετών του μπλοκ της ΕΕ στοχεύει το ρωσικό θαλάσσιο αργό, αφήνοντας περιθώριο στις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, να συνεχίσουν να εισάγουν προμήθειες μέσω αγωγού.

Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι αγοραστές ανησυχούσαν για τη διαθεσιμότητα ενέργειας, δεδομένων των ήδη στενών συνθηκών στην αγορά. Η ζήτηση ανέκαμψε στον απόηχο της πανδημίας, ενώ οι παραγωγοί περιόρισαν την παραγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονταν ήδη πριν από την εισβολή.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία… αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια αγορά προμηθεύονταν βαρέλια», ανέφερε η RBC την Τρίτη σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τον Μάρτιο ότι 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικής παραγωγής τελούν εν αμφιβόλω. Αυτές οι εκτιμήσεις έκτοτε αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, αλλά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν από τη συμφωνία της ΕΕ δείχνουν ότι οι εξαγωγές ρωσικών καυσίμων στη βορειοδυτική Ευρώπη είχαν ήδη πέσει από τον…  γκρεμό.

Ωστόσο, το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με το Brent. Περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ κατευθύνεται προς την Ινδία και την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Οι αναλυτές με επικεφαλής τον Sam Margolin σημείωσαν ότι η κυκλοφορία μέσω της βασικής πλωτής οδού αυξήθηκε κατά 47% τον Μάιο σε σύγκριση με πέρυσι. «Η διαδρομή των δεξαμενόπλοιων της Μαύρης Θάλασσας προς το Σουέζ, σε αντίθεση με την Ευρώπη, είναι μια μακρύτερη διαδρομή και επομένως πληθωριστική για τις τιμές, και αυτά τα εμπορικά πρότυπα έσχατης ανάγκης μπορούν να προμηνύουν μεγαλύτερα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες στο μέλλον», είπε η εταιρεία.