Οι δέκα πιο ακριβοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι του κόσμου
- 01/06/2022, 14:20
- SHARE
των Ashley Lutz, Maria Aspan & Scott Decarlo
Ο Elon Musk, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και της Tesla, βρέθηκε στην κορυφή της νέας λίστας του Fortune με τους διευθύνοντες συμβούλους με τις υψηλότερες αμοιβές της λίστας Fortune 500. Το 2021, ο Musk έλαβε αποζημίωση ύψους σχεδόν 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών της Tesla που χορηγήθηκαν το 2018. Αυτή ήταν – μακράν – η μεγαλύτερη πληρωμή CEO το 2021, σύμφωνα με τη νέα μας ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο αποζημιώνονται οι CEO της λίστας Fortune 500.
Μετά τον Musk, οι 10 διευθύνοντες σύμβουλοι της λίστας Fortune 500 με τις μεγαλύτερες αμοιβές για το 2021 είναι όλοι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Apple, του Netflix και της Microsoft. Ακολουθεί η πλήρης λίστα.
Οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων είναι τεράστιοι σε σχέση με το μέσο εργαζόμενο. Ο μέσος διευθύνων σύμβουλος μεγάλων εταιρειών έλαβε 351 φορές την αμοιβή του μέσου εργαζομένου το 2020, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο παρακολουθεί το δείκτη για δεκαετίες, από μια αναλογία 21 προς 1 το 1965.
Η ανάλυσή μας αξιολόγησε τα πακέτα αμοιβών 280 διευθυνόντων συμβούλων της λίστας Fortune 500, οι οποίοι κέρδισαν μια μέση συνολική αποζημίωση 15,9 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Κατά τον υπολογισμό της συνολικής αμοιβής ενός διευθύνοντος συμβούλου, μετρήσαμε τα ακόλουθα για το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος της εταιρείας: μισθό και μπόνους· άλλες αποζημιώσεις, όπως περιορισμένες χορηγήσεις μετοχών, μακροπρόθεσμες πληρωμές κινήτρων και προνόμια· και κέρδη μετοχών με τη μορφή αξίας που προκύπτει από την εξάσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Επειδή η αξία των δικαιωμάτων που δεν έχουν ασκηθεί είναι απρόβλεπτη, δεν τα λάβαμε υπόψη στον πίνακα της συνολικής αποζημίωσης.
Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO.
1. Elon Musk, Tesla: 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Musk, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και της Tesla, έλαβε αμοιβή ύψους σχεδόν 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, από την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla που χορηγήθηκαν το 2018.
Η Tesla κατέλαβε την 65η θέση στη φετινή λίστα Fortune 500. Η εταιρεία είχε μεγάλη επιτυχία το 2021, φέρνοντας έσοδα 53,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 71% από το 2020 και επεκτείνοντας σημαντικά τις βασικές ευρωπαϊκές και κινεζικές αγορές. Η Tesla παρέδωσε 936.000 οχήματα το 2021, μια αύξηση 87% που τοποθετεί την εταιρεία στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων, με μερίδιο αγοράς 14%.
Ο Musk δεν απάντησε σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.
2. Tim Cook, Apple: 770,5 εκατομμύρια δολάρια
Ο Cook είναι διευθύνων σύμβουλος της Apple Inc. από το 2011. Κέρδισε 770,5 εκατομμύρια δολάρια το 2021, κυρίως ως μέρος μιας δεκαετούς παραχώρησης μετοχών αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά το απίστευτο πακέτο αποδοχών του μπορεί να δικαιολογηθεί από τις επιδόσεις της Apple στο χρηματιστήριο: η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της θητείας του αυξήθηκε κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Apple κατατάσσεται στην 3η θέση στη λίστα Fortune 500. Η εταιρεία αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, αλλά ξεκίνησε με επιτυχία την παρασκευή του εξοπλισμού εσωτερικά. Η Apple ολοκλήρωσε τη χρονιά με τεράστια κέρδη 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ξεπερνώντας σε απόδοση κάθε άλλη εταιρεία των ΗΠΑ σε αυτό το μέτωπο.
Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάλυση του Fortune.
3. Jensen Huang, NVIDIA, 561 εκατομμύρια δολάρια
Ο Huang είναι ο συνιδρυτής της NVIDIA, μιας εταιρείας λογισμικού που είναι πιο γνωστή για τις κονσόλες παιχνιδιών Shield και τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η εταιρεία κατέλαβε την 134η θέση στη φετινή λίστα Fortune 500. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 61,4%.
Ένας εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού έτους, ο Huang «έλαβε περίπου 507 εκατομμύρια δολάρια από δικαιώματα προαίρεσης που λήγουν που είχαν χορηγηθεί το 2011 και το 2012, αντανακλώντας την περίπου 60πλάσια αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας την περασμένη δεκαετία».
4. Reed Hastings, Netflix: 453,5 εκατομμύρια δολάρια
Ο Hastings είναι ο συνιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του γίγαντα ροής. Υπό την ηγεσία του, το Netflix μετατράπηκε από μια υπηρεσία παράδοσης DVD σε μια διαδικτυακή υπηρεσία ροής βαρέων βαρών.
Το Netflix κατέλαβε την 115η θέση στη λίστα Fortune 500, με 18,8% μεταβολή στα έσοδα. Η εταιρεία πρόσφατα μείωσε το κόστος μετά την απώλεια συνδρομητών καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά μετά την πανδημία. Το Netflix αντιμετωπίζει επίσης αυξημένο ανταγωνισμό από τις υπηρεσίες ροής.
Ένας εκπρόσωπος αμφισβήτησε την ανάλυση του Fortune για τις αμοιβές του Hastings και επανέλαβε μόνο τη συνολική αξία της «χορηγηθείσας» αποζημίωσής του για το 2021: «Σύμφωνα με τη δήλωση του πληρεξουσίου μας, η αποζημίωση του το 2021 ήταν 40,8 εκατομμύρια δολάρια, με 650.000 δολάρια σε μετρητά και 39,7 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών».
5. Leonard Schleifer, Regeneron Pharmaceuticals: 452,9 εκατομμύρια δολάρια
Ο Schleifer είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Regeneron, μιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας που παράγει μια ποικιλία φαρμάκων που θεραπεύουν το άσθμα, τον καρκίνο, τον χρόνιο πόνο και πολλά άλλα.
Η εταιρεία κατέλαβε την 231η θέση στη φετινή λίστα Fortune 500. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 89,1% το 2021, λόγω της θεραπείας αντισωμάτων REGEN-COV της εταιρείας για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19.
Ένας εκπρόσωπος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του Schleifer, σύμφωνα με την ανάλυση του Fortune, «αντανακλά την εξάσκηση των μακροχρόνιων δικαιωμάτων που έφταναν στο σημείο ωρίμανσής τους στο δέκατο έτος» και πρόσθεσε ότι «η φιλοσοφία αποζημίωσης της Regeneron ανέκαθεν έδινε έμφαση στα μακροπρόθεσμα κίνητρα με τη μορφή των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών και άλλων μπόνους που βασίζονται σε μετοχές, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τη συνήθως μακροπρόθεσμη φύση της ανάπτυξης φαρμάκων».
6. Marc Benioff, Salesforce: 439,4 εκατομμύρια δολάρια
Ο Benioff ίδρυσε τη Salesforce το 1999, υιοθετώντας το σλόγκαν μάρκετινγκ «Το Τέλος του Software». Η πλατφόρμα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων που βασίζεται στο cloud κατέλαβε την 136η θέση στη φετινή λίστα Fortune 500.
Οι εξαγορές των MuleSoft, Tableau και Slack από τη Salesforce βοήθησαν στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24,7% το 2021.
H Salesforce δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.
7. Satya Nadella, Microsoft: 309,4 εκατομμύρια δολάρια
Πολλοί από τους ομότιμους του Nadella πιθανότατα πιστεύουν ότι του αξίζει μια μεγάλη αμοιβή. Φέτος, ο Nadella ψηφίστηκε ως ο «πιο υποτιμημένος» διευθύνων σύμβουλος για έκτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα του Fortune’s World’s Most Admired Companies. Ο Nadella είναι επικεφαλής αυτής της λίστας από το 2017.
Η Microsoft σημείωσε ισχυρή αύξηση 38% στα κέρδη πέρυσι – κερδίζοντας 61 δισεκατομμύρια δολάρια, το τέταρτο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των εταιρειών της λίστας Fortune 500 – καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν 17,5% στα 168 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην επιτυχημένη κυκλοφορία του Surface laptop και tablet. Η εταιρεία, η οποία κατέλαβε την 14η θέση στη φετινή λίστα Fortune 500, αντιμετώπισε επίσης μια έλλειψη ημιαγωγών που προκάλεσε προβλήματα στις κονσόλες παιχνιδιών Xbox.
Η Microsoft δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.
8. Robert A. Kotick, Activision Blizzard: 296,7 εκατομμύρια δολάρια
Ο Kotick έγινε διευθύνων σύμβουλος της Activision το 1991. Ο γίγαντας του gaming, περισσότερο γνωστός για παιχνίδια όπως το Call of Duty και το World of Warcraft, κατέλαβε την 396η θέση στη φετινή λίστα Fortune 500.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, Bobby Kotick, κέρδισε 296,7 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, από κατοχυρωμένες περιορισμένες μετοχές. Παρά τις αχαλίνωτες καταγγελίες εργαζομένων και τις πολλές μηνύσεις για σεξισμό, παρενόχληση και προσωπική κακοδιαχείριση των καταγγελιών για επίθεση από τον Kotick, η Microsoft συμφώνησε τον Ιανουάριο να εξαγοράσει την Activision για 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στη μεγαλύτερη εξαγορά της μέχρι σήμερα.
Σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Activision Blizzard είχε αποτιμήσει την αμοιβή του Kotick που «χορηγήθηκε» (αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί) το 2021 στα 826.549 δολάρια. Σημείωσε ότι ο Kotick είχε μειώσει τον μισθό του στα 62.500 δολάρια πέρυσι και επαίνεσε τη θητεία του για 31 χρόνια επειδή έκανε την Activision «μια από τις πιο επιτυχημένες παγκόσμιες εταιρείες ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον κόσμο».
Image credit: Steven Simko – https://www.flickr.com/photos/188089268@N05/49811876033/
9. Hock E. Tan, Broadcom: 288 εκατομμύρια δολάρια
Ο Tan γεννήθηκε στη Μαλαισία και φοίτησε στο M.I.T. με υποτροφία πριν εισέλθει στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι διευθύνων σύμβουλος της Broadcom από το 2015 μετά την εξαγορά της εταιρείας ημιαγωγών από την Avago έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Broadcom, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ημιαγωγών και λογισμικού, κατέλαβε την 128η θέση στη φετινή λίστα Fortune 500. Τα έσοδα για την εταιρεία αυξήθηκαν κατά 14,9% το 2021.
Η Broadcom δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.
10. Safra A. Catz, Oracle: 239,5 εκατομμύρια δολάρια
Η Catz ήταν τραπεζίτης προτού ενταχθεί στην Oracle ως ανώτερη αντιπρόεδρος το 1999. Έγινε συν-διευθύνουσα σύμβουλος μαζί με τον Mark Hurd το 2014. Ο Hurd παραιτήθηκε το 2019, επικαλούμενος προβλήματα υγείας και η Catz έγινε διευθύνουσα σύμβουλος.
Η Oracle, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το λογισμικό βάσεων δεδομένων, έχει δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια με την υποτονική αύξηση των εσόδων. Η εταιρεία υποχώρησε 11 θέσεις, φτάνοντας στην 91η θέση στη λίστα Fortune 500. Το Δεκέμβριο του 2021, η Oracle ανακοίνωσε μια συμφωνία 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικών αρχείων υγείας Cerner. Από το Μάιο του 2022, αυτή η συμφωνία βρισκόταν ακόμη υπό ρυθμιστικό έλεγχο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η Oracle δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.