Με φορολογικά κίνητρα «πρασινίζουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- 06/06/2022, 10:15
- SHARE
Φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν στην πράσινη οικονομία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το μέτρο, που έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναδεικνύει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και τον σημαντικό ρόλο τους στην προσπάθεια μετάβασης της οικονομίας στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, χορηγείται κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά ποσοστό 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Η νέα διάταξη αφορά δαπάνες που πραγματοποιούνται και πάγια που αποκτώνται τα έτη 2023, 2024 και 2025.
Πρακτικά, οι δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιρουμένων όσων δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά 100%.
Πρόκειται για διάταξη που έχει εφαρμογή και για τη δαπάνη της απόσβεσης στοιχείων ενεργητικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποκτώνται με σκοπό την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ενέργειας και ψηφιοποίησης, εφόσον η επιχείρηση δεν εφαρμόζει προσαυξημένη έκπτωση της δαπάνης απόσβεσης (σύμφωνα με το άρθρο 24, και τις παρ. δ’ και ε’ του άρθρου 22Β).
Σε περίπτωση πώλησης του πάγιου στοιχείου για το οποίο εφαρμόστηκε το κίνητρο της προσαυξημένης έκπτωσης της δαπάνης απόσβεσης, το κίνητρο αυτό παύει να παρέχεται, δίχως όμως να αίρεται η ήδη χορηγηθείσα προσαυξημένη έκπτωση.
Η διάταξη εφαρμόζεται μόνο για συγκεκριμένες δαπάνες αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών τιμολογίων από επιχειρήσεις που διαθέτουν συγκεκριμένους ΚΑΔ δραστηριότητας ή κωδικούς σύμφωνα με το σύστημα Nice Classification, NCL, προκειμένου για ξένες επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη μέτρο προς την κατεύθυνση του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνέχεια των φορολογικών εκπτώσεων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Ένα τέτοιο είναι η απαλλαγή για 9 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, στις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.
Οι προκλήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκπροσωπούν μεγάλο ποσοστό των οικονομικών δραστηριοτήτων και άρα παρουσιάζουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται, με το σωρευτικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα να μην έχει εκτιμηθεί επαρκώς. Πριν την πανδημία η Ανασκόπηση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το 2019 (The Environmental Implementation Review, EU, 2019) έδειχνε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές πτυχές της δράσης τους και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό που επωφελήθηκε από μέτρα βελτίωσης της περιβαλλοντικής απόδοσης αυξήθηκε σημαντικά από το 4% στο 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς.
Εν κατακλείδι, απαιτείται εντατική προσπάθεια κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακής διαχείρισης και χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να συνεισφέρουν στους εθνικούς στόχους για την κλιματική αλλαγή και να διαχειριστούν τις αναδυόμενες προκλήσεις. Όπως σημείωσε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα Περιβάλλοντος, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται διαρκώς, μαζί με τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που βιώνουμε επισημαίνουν χωρίς αμφιβολία την επιτακτική ανάγκη επανασχεδιασμού φιλόδοξων αλλά και ρεαλιστικών στρατηγικών για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση είναι η περαιτέρω πρόοδος των αναγκαίων πολιτικών, της έρευνας και ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, μαζί με τη διεθνή συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, σε συνέχεια και των αποφάσεων στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP 26).