Δεν “τα βρήκαν” Λαβρόφ-Τσαβούσογλου για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας
- 08/06/2022, 15:40
- SHARE
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου Λαβρόφ-Τσαβούσογλου για τη μεταφορά των σιτηρών της Ουκρανίας, «χωρίς να βγει λευκός καπνός».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του «εποικοδομητική» και τόνισε ότι βλέπει λογικό το σχέδιο εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Ακόμα είπε ότι έγινε συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία και την προγραμματισμένη επίθεση που θέλει να κάνει η Τουρκία στα τουρκοσυριακά σύνορα.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «τα σιτηρά της Ουκρανίας αποτελούν μόλις το 1% της παγκόσμιας αγοράς και επομένως δεν πρόκειται να επιφέρει παγκόσμια επισιτιστική κρίση».
«Η κρίση των σιτηρών δεν πηγάζει από τον πόλεμο», είπε. «Ως Ρωσία δεν είμαστε εμπόδιο για τη διέλευση των πλοίων. Αν η Ουκρανία είναι πρόθυμη να κάνει αποναρκοθέτηση στις εισόδους των λιμανιών μας νομίζουμε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί».
Η Ρωσία είναι «έτοιμη» να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια, με τη συνεργασία της Τουρκίας, «διαβεβαίωσε» ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «το σχέδιο του ΟΗΕ είναι λογικό και εφικτό».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι «κάναμε ό,τι χρειάζεται για τον διάδρομο αλλά ο Ζελένσκι ήταν εναντίον της αποναρκοθέτησης, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται».
Ουκρανία: «Θα μας επιτεθούν οι Ρώσοι, αν αποναρκοθετηθεί η Οδησσός»
Η Ουκρανία αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της Οδησσού για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευτούν για να επιτεθούν κατά της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού Σέργκιι Μπρασούκ.
Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει τα κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.
«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.
Τα σχόλια αναρτήθηκαν λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζητήσει στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιων διαδρόμων για τη διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το ενδεχόμενο η Ουκρανία, βασική παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σιτηρών, να εξαγάγει τη σοδειά που είναι μπλοκαρισμένη στα ουκρανικά λιμάνια λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο ρωσικός στόλος.
Κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, η Τουρκία πρόσφερε τη βοήθειά της για συνοδεία των ναυτικών κονβόι παρά την παρουσία ναρκών, ορισμένες από τις οποίες έχουν παρασυρθεί και εντοπίστηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές.
Ο Σέργκιι Μπρασούκ υποστηρίζει ότι το Κίεβο πρέπει να εξοπλιστεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους και τα πλοία να συνοδεύονται από δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας του πολέμου, και σήμερα ανέρχεται σε 20-25 εκατ. τόνους, πιθανώς μέχρι το φθινόπωρο να τριπλασιαστεί και να φθάσει τα 75 εκατ. τόνους.
«Ανεπαρκείς οι εγγυήσεις της Τουρκίας» – Συνδρομή και της Ρουμανίας
Παράλληλα, ο διευθυντής του ουκρανικού Συνδέσμου Εμπόρων Σιτηρών UGA Σέρχι Ιβασένκο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει την αναγκαία ισχύ για να ενεργήσει ως εγγυητής.
Σε online διάσκεψη στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών από τα ουκρανικά λιμάνια και ότι στην επιχείρηση εγγύησης της ασφάλειας πλοίων και φορτίων θα πρέπει να συμμετάσχουν τουρκικά και ρουμανικά πλοία.
«Η Τουρκία ως εγγυητής είναι ανεπαρκής δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου», δήλωσε ο Σέρχι Ιβασένκο.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα της παροχής εγγυήσεων από το Πολεμικό Ναυτικό τρίτης χώρας για την ασφαλή διέλευση των φορτίων των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.