Οικονομία: Μετάβαση στην κανονικότητα σε σκηνικό «νεφελώδες»
- 15/06/2022, 09:28
- SHARE
Καλά νέα από την πορεία των εσόδων στο πεντάμηνο αναμένεται να ανακοινώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο που τελεί εν αναμονή της επισφράγισης από το αυριανό Eurogroup της εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε μια συγκυρία «νεφελώδη» ως προς τις επιπτώσεις της νέας κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη.
Οι καταβολές του ΕΝΦΙΑ και οι εισροές στον τουρισμό ευνοούν τα έσοδα του Μαΐου που αποτελούν τονωτική ένεση σε μια περίοδο που αυξάνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε χθες παρέμβαση και στη βενζίνη,κατά το μοντέλο των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει (π.χ. fuel pass) και πιθανόν με εντονότερο τρόπο για τους επόμενους μήνες ενόψει θερινών διακοπών, με στόχο την ελάφρυνση των εξόδων των καταναλωτών για καύσιμα.
Η χώρα θα αντέξει δημοσιονομικά αυτές τις παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι τα νέα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Στο ίδιο μοτίβο και οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που τόνισε απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, Κριστιάν Λίντνερ, ότι το 2021, παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις δημόσιου χρέους στην ιστορία της ευρωζώνης.
Πάντως ο κ. Λίντνερ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου του ύψους του χρέους ενώ για την ΕΕ συνολικά ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα τύπου NextGenerationΕU για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος υπεύθυνες είναι οι εθνικές κυβερνήσεις, διευκρίνισε.
Στην Ελλάδα πάντως, όπως και σε άλλες χώρες, επικρατεί προβληματισμός σε επίπεδο επιχειρήσεων για το κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικές από μόνες τους οι εθνικές παρεμβάσεις όσο κλιμακώνεται η διεθνής διαταραχή ειδικά στην ενέργεια. Εξάλλου, ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚMohammad Sanusi Barkindo, ο οποίος προειδοποίησε ότι απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να καλυφθεί η ζήτηση. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Mediterranean Gas για την πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βόλο, ανέφερε ότι αν δεν υπάρξουν επενδύσεις και η ζήτηση παραμείνει στα προβλεπόμενα επίπεδα η αναταραχή στην αγορά και οι κίνδυνοι στην ενεργειακή ασφάλεια θα κλιμακωθούν. Εξάλλου, με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ το 2045 η παγκόσμια οικονομία θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020, ο πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 20%, η ζήτηση ενέργειας θα εκτοξευθεί κατά 28% κι επομένως χρειάζονται όλες οι διαθέσιμες πηγές για να καλυφθεί η ζήτηση.