Μενέλαος Μακρυγιάννης (BEWISE): Η εξέλιξη της εταιρείας μας ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα σενάρια
- 19/06/2022, 08:40
- SHARE
Βαθύς γνώστης στον χώρο της πληροφορικής, ο Μενέλαος Μακρυγιάννης το 2018 αναλαμβάνει τα ηνία της BEWISE, μιας εταιρείας που συστήνεται ως «ICT services boutique». Τα αποτελέσματα… εντυπωσιακά. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, ο τζίρος προσεγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ η startup απασχολεί πλέον 50 εργαζομένους και εξυπηρετεί περισσότερους από 450 πελάτες («κλείνουμε ένα νέο πελάτη κάθε 2η εργάσιμη ημέρα»).
Σε κάθε περίπτωση, το «στοίχημα» της ανάπτυξης παραμένει μεγάλο, δεδομένου του αναδυόμενου δυστοπικού μακροοικονομικού τοπίου, αλλά η BEWISE έχει μάθει να λειτουργεί σε περιβάλλοντα εντεινόμενων προκλήσεων. «Σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, όχι μόνο δουλέψαμε σκληρά προκειμένου να αναδειχθεί το know-how μας σε νέες τεχνολογίες, αλλά αναπτυχθήκαμε, υλοποιώντας έργα σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μενέλαος Μακρυγιάννης και καταλήγει: «Η κύρια ανταμοιβή της διαδικασίας αυτής είναι η χαρά της δημιουργίας, καθώς βλέπεις όλη αυτή η προσπάθεια να μετουσιώνεται σε μία επιτυχημένη επιχείρηση, με εργαζόμενους χαρούμενους και υπερήφανους που έχουν συμμετάσχει και αυτοί σε αυτήν την επιτυχία και ήταν οι βασικοί συντελεστές της. Όλο αυτό σε κάνει να εκτιμάς ακόμα περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις με προεκτάσεις και στην προσωπική σου ζωή».
Συμπεριληφθήκατε για πρώτη φορά στη λίστα 40 under 40 το 2020. Ποια είναι η εξέλιξη της εταιρείας σας από τότε μέχρι σήμερα; Μπορείτε να μας αναφέρετε τα σημαντικότερα milestones της στο ίδιο χρονικό διάστημα;
Η αλήθεια είναι, ότι η εξέλιξη της εταιρείας μας ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα σενάρια, όταν φτιάχναμε τα αρχικά business plans πριν από την ίδρυσή της και την έναρξη του ταξιδιού μας. Ήδη στον 1ο χρόνο είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε το πλάνο ανάπτυξης εργασιών, που είχαμε σχεδιάσει για την 1η τριετία, τόσο σε εύρος παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και σε μεγέθη, χωρίς να απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση. Κάθε έτος λειτουργίας ήταν και ένα βασικό milestone για εμάς, καθώς τα πρώτα χρόνια για κάθε οργανισμό πρέπει να είναι πάντα πολύ παραγωγικά και να έχει ταχεία εξέλιξη.
Το 2018, που ήταν το έτος ίδρυσης της Bewise, οπότε και η εταιρεία λειτούργησε για 4 μήνες, έγιναν τα πρώτα βασικά βήματα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός μας και να «τρέξει» τα πρώτα έργα. Το 2019 υπήρξε μία εντυπωσιακή ανάπτυξη και κατορθώσαμε να φτάσουμε τα 2,3 εκατ. € τζίρο, γεγονός, το οποίο έδωσε πολύ γρήγορα ένα μέγεθος στον οργανισμό μας, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά έργα σε μεγάλους πελάτες. Το 2020 υπήρξε μία πρόκληση για εμάς, καθώς έπρεπε ένας νέος οργανισμός, που έκανε τα πρώτα του βήματα, να καταφέρει να ανταπεξέλθει στο πρωτόγνωρο περιβάλλον της πανδημίας και των περιορισμών της. Το σύνολο του οργανισμού (πωλήσεις, τεχνικά τμήματα, διοικητικές υπηρεσίες) ανταποκρίθηκαν άμεσα και εξαιρετικά και καταφέραμε μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον να αναπτυχθεί η εταιρεία κατά 56%!
Γεγονός που μας γέμισε με αυτοπεποίθηση, ότι πατάμε πάνω σε γερές βάσεις και έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Το 2021 ήταν ένα έτος, που πλέον έχοντας φτάσει σε ένα μέγεθος ικανοποιητικό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς των εταιρειών πληροφορικής, αποφασίσαμε να εστιάσουμε περισσότερο στο χτίσιμο δομών στον οργανισμό μας και να κυνηγήσουμε λιγότερο την ανάπτυξη.
Έτσι ενισχύσαμε τις τεχνικές μας ομάδες, ορίσαμε project managers για τον καλύτερο συντονισμό των έργων μας, αποκτήσαμε οικονομική διεύθυνση, team leaders, κτλ., ώστε να αποκτήσουμε τις δομές αυτές που θα στηρίξουν την ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια. Και παρά το γεγονός, ότι δεν επιδιώξαμε την ανάπτυξη, είχαμε αύξηση εργασιών κατά 22%, προσεγγίζοντας τα 4,5 εκατ. € τζίρο! Μέγεθος εντυπωσιακό για μία εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής που λειτουργεί μόλις 3 έτη.
Πλέον έχουμε ξεπεράσει τους 50 εργαζομένους, εξυπηρετούμε περισσότερους από 450 πελάτες (κλείνουμε ένα νέο πελάτη κάθε 2η εργάσιμη ημέρα) και έχουμε ήδη δημιουργήσει έναν οργανισμό γνωστό στην αγορά, με εξαιρετικό όνομα όσον αφορά την ποιότητα των έργων που παραδίδει.
Πόσο έχετε αλλάξει εσείς προσωπικά από τότε; Ποια είναι τα κυριότερα «μαθήματα» που έχετε πάρει και σας έχουν βοηθήσει να προχωρήσετε και να εξελιχθείτε;
Το να ξεκινάς να «χτίσεις» έναν οργανισμό από την αρχή είναι ένα απίστευτο ταξίδι. Είναι μία τεράστια αλλαγή στην επαγγελματική ζωή οποιουδήποτε, καθώς καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα πολύ ευρύτερο πεδίο θεμάτων, ενώ παράλληλα οι ευθύνες μεγεθύνονται σημαντικά. Το ταξίδι αυτό σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι ακόμα πιο έντονα την αξία της προσήλωσης στον στόχο, του προσεκτικού σχεδιασμού και κυρίως της επιλογής των κατάλληλων συνεργατών, που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και κουλτούρα. Γιατί κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του. Χρειάζονται πάντα άνθρωποι γύρω σου που θα βαδίσουν μαζί σου όλο τον δρόμο.
Η κύρια ανταμοιβή της διαδικασίας αυτής είναι η χαρά της δημιουργίας, καθώς βλέπεις όλη αυτή η προσπάθεια να μετουσιώνεται σε μία επιτυχημένη επιχείρηση, με εργαζόμενους χαρούμενους και υπερήφανους που έχουν συμμετάσχει και αυτοί σε αυτήν την επιτυχία και ήταν οι βασικοί συντελεστές της. Όλο αυτό σε κάνει να εκτιμάς ακόμα περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις με προεκτάσεις και στην προσωπική σου ζωή.
Ποια είναι τα σημαντικότερα projects που «τρέχετε» αυτή την περίοδο;
Έχουμε την τύχη να υλοποιούμε διαρκώς έργα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο όσον αφορά business needs όσο και τεχνολογίες που εφαρμόζονται. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια έργα την τρέχουσα περίοδο θα εστίαζα καταρχήν στο cloud migration project, που υλοποιούμε στον Όμιλο Vivartia (Goodys / Everest, Δέλτα Τροφίμων), όπου μεταφέρουμε στο Microsoft cloud τις βασικές υπηρεσίες (Ε-mails, File Server, Active Directory, κτλ.).
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον έργο, λόγω του εύρους που καλύπτει και του συνολικού impact που έχει στον οργανισμό είναι το έργο Business Intelligence που υλοποιούμε στου Μύλους Λούλη, βασισμένο στο Microsoft Power BI. Το σύστημα συνδυάζει πληθώρα δεδομένων που αντλεί από το SAP 4 HANA και με ένα σημαντικό αριθμό dashboards και reports δίνει τεράστια σε εύρος και βάθος εικόνα όσον αφορά θέματα πωλήσεων, αγορών, ανάλυση αποθεμάτων, PnL, cashflow, κοστολόγηση παραγωγής κτλ. Το σύστημα ήδη χρησιμοποιείται από δεκάδες στελέχη μέσα στον οργανισμό, που τους βοηθούν στην καθημερινή παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των στόχων.
Τέλος, ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον έργο είναι ένα έργο που υλοποιούμε για την TotalEnergies σε τεχνολογίες Power Apps και Power Automate. Το έργο αφορά την εμπορική και οικονομική διεύθυνση της εταιρείας και έχει να κάνει με την παρακολούθηση της εμπορικής και πιστωτικής πολιτικής έναντι των συνεργατών της εταιρείας. Το σύστημα χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους της εμπορικής διεύθυνσης, ώστε να “χτίζουν” την εμπορική σχέση με τους συνεργάτες τους (εκπτώσεις, μείγμα προϊόντων, πιστωτική πολιτκή κτλ.) και μέσα από σύνθετες διαδικασίες εγκρίσεων και auditing να μετουσιώνεται σε επίσημη πολιτική της εταιρείας και να μεταφέρεται στη συνέχεια στο SAP.
Είστε εξέχον μέλος του startup οικοσυστήματος της χώρας. Ποια βήματα πρέπει να κάνει η πολιτεία ώστε να ενισχυθεί το αποτύπωμά των νεοφυών επιχειρήσεων στην οικονομία της χώρας;
H χώρα προέρχεται από μία διετία προβλημάτων που επέφερε ο κορονοϊός, τη στιγμή ακριβώς που ανέκαμπτε από τη σκληρή, σχεδόν δεκαετή μνημονιακή περίοδο. Άρα υπό αυτή τη συνθήκη, είναι φανερό ότι χρειάζονται ακόμα πιο τολμηρές κινήσεις για τη διαχείριση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ταχεία αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε μέσω της γενναίας στήριξης της πολιτείας, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της νέας ψηφιακής εποχής για να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός. Η προσπάθεια για παράδειγμα που γίνεται αυτή τη στιγμή με τη συνεργασία του Ταμείου Ανάκαμψης και της Microsoft είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις να περάσουν στην επόμενη μέρα τους. Είμαι αισιόδοξος ότι η νέα τάξη πραγμάτων θα αποτελέσει εφαλτήριο για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών και να στραφούμε προς την υγιή επιχειρηματικότητα.
Η Bewise ιδρύθηκε το 2018… Ποια τα διακυβεύματα και οι προκλήσεις για την εταιρεία, δεδομένου ότι το μακροοικονομικό και το χρηματοπιστωτικό τοπίο έχουν αλλάξει άρδην έκτοτε.
Ξεπερνώντας τις αρχικές προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε με την έναρξη μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η BEWISE κλήθηκε να αντεπεξέλθει σε σημαντικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Είμαστε μία εταιρεία που στόχευε να στελεχωθεί από μία έμπειρη ομάδα, όταν παράλληλα προσπαθούσαμε να μπούμε στον χάρτη της αγοράς ως επιλογή, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συνεργατών μας. Σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, όχι μόνο δουλέψαμε σκληρά προκειμένου να αναδειχθεί το know-how μας σε νέες τεχνολογίες και να μας εμπιστευτούν στα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού και cybersecurity που δρομολογούσαν πελάτες και εταιρείες εντός συνόρων, αλλά αναπτυχθήκαμε προσελκύοντας πελάτες και εταιρείες στο εξωτερικό, υλοποιώντας έργα σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία και Ισπανία.
Ένα δικό σας σχόλιο με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης λίστας 40 under 40 του Fortune Greece.
Είναι πολύ αισιόδοξο που, στους καιρούς οικονομικής αστάθειας και βαθιάς αλλαγής που διανύουμε, βλέπουμε νέους ανθρώπους να καινοτομούν και να ξεχωρίζουν. Το Fortune στήριξε και την δική μας προσπάθεια με την BEWISE το 2020 και από τότε η απόσταση που διανύθηκε είναι πράγματι εντυπωσιακή. Εύχομαι στους επιχειρηματίες που διακρίνονται μέσω της φετινής λίστας, να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους και να καταφέρουν τους στόχους που θα συνεχίσουν να τους ξεχωρίζουν!