Μπορεί η μουσική να υπερνικήσει την κρίση;
- 22/07/2013, 17:05
- SHARE
Στην Ελλάδα της κρίσης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα από τα εισιτήρια των εκδηλώσεών της κατά 45% τη σεζόν 2012-2013. Μάλιστα, σε σχέση με το μέσο όρο της δεκαετίας 2002-2012, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη αγγίζοντας το 90%!
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά μία σημαντική αύξηση της προσέλευσης του κόσμου στις συναυλίες της ΚΟΑ. Αντανακλά, επίσης, τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία της ορχήστρας, την αφοσίωση των μουσικών της, και το σχέδιο και το όραμα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Βασίλη Χριστόπουλου. Σε πείσμα των καιρών, ο ιστορικός θεσμός επιμένει σε μία δυναμική όσο και εξωστρεφή πορεία, με παρουσία όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.
Τα εμπόδια παραμένουν μεγάλα.
Επιμένουν, όμως, και οι αντιξοότητες. Εκτός από μισθολογικές μειώσεις, η μεγαλύτερη κρατική ορχήστρα της χώρας έχει να αντιμετωπίσει τις κενές θέσεις μουσικών, καθώς οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Η αδυναμία αυτή επεκτείνεται και στους διοικητικούς υπάλληλους, ο αριθμός των οποίων υπολείπεται κατά πολύ των προβλεπόμενων θέσεων. Προσθέστε σε όλα αυτά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (από 1.800.000 Ευρώ το 2009 σε 600.000 Ευρώ το 2013), τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκταμίευσή της, την προσθήκη γραφειοκρατικών προσκομμάτων με το νέο καθεστώς εκταμίευσης επιχορηγήσεων αλλά και την ανυπαρξία σύγχρονου οργανογράμματος, και έχετε μία εικόνα της πραγματικότητας που καλείται να διαχειριστεί το προσωπικό της ΚΟΑ.
Σταθερή παρουσία για 70 χρόνια στα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Προσοχή· δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε μουσικό σύνολο, αλλά για την αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας. Οι ρίζες της ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα και στην ίδρυση της τότε Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Από την πρώτη της συναυλία ως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το 1943 μέχρι σήμερα, καταγράφεται μία σταθερή παρουσία στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα, με συμπράξεις με διαπρεπείς αρχιμουσικούς και σολίστες, πλούσιο εκπαιδευτικό έργο, και προβολή της εγχώριας συνθετικής παραγωγής.
Ευτυχώς, παρά τα σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, η ορχήστρα σήμερα σαρώνει καλλιτεχνικά, συναντά ευρεία απήχηση, και καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες για την ερχόμενη σεζόν. Σε μία εποχή απαξίωσης των δημόσιων αγαθών και περιθωριοποίησης του πολιτισμού ως μιας δήθεν αντι-εμπορικής πολυτέλειας, η ΚΟΑ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ορθής διαχείρισης και ανάδειξης του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας.