Simpler: Η e-commerce startup που αλλάζει τους κανόνες των ηλεκτρονικών αγορών

Simpler: Η e-commerce startup που αλλάζει τους κανόνες των ηλεκτρονικών αγορών
Η Ράνια Λάμπρου, ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και ο Σπύρος Μανδέκης περιγράφουν στο Fortune Greece πώς η Simpler κάνει όσο πιο απλές γίνεται τις διαδικτυακές αγορές για τους καταναλωτές.

To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στις 24/06 στα περίπτερα

Η εγκατάλειψη καλαθιού είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Στην ουσία, είναι ένας πραγματικός «πονοκέφαλος», ειδικά όταν έρθει η ώρα να μετρηθεί ο συνολικός αντίκτυπος που αφήνει στα έσοδα αυτό το φαινόμενο. Το 2021, οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου έφτασαν σχεδόν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να φτάσουν τα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπει κάποιος το καλάθι των αγορών του, και ένας από αυτούς είναι η πολύπλοκη και πολλές φορές ενοχλητική διαδικασία αγοράς για τον καταναλωτή, ο οποίος πρέπει να συμπληρώνει κάθε φορά μακροσκελείς και χρονοβόρες φόρμες.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα ήρθε να δώσει η Simpler, κάνοντας τις διαδικτυακές αγορές όσο πιο απλές και γρήγορες γίνεται για τους καταναλωτές, δίνοντάς τους ένα ενιαίο «διαβατήριο αγορών». Μέσω της ισχυρής τεχνολογίας που διαθέτει, η Simpler παρουσίασε πρόσφατα την καινοτόμα λύση του «Remote Checkout», κάνοντας για πρώτη φορά εφικτή την αγορά προϊόντων απευθείας από οποιοδήποτε online ή offline κανάλι, όπως με ένα κλικ σε μια διαφήμιση, ένα chat ή ένα e-mail ή με το σκανάρισμα ενός QR code σε ένα περιοδικό, με τη δυνατότητα να πραγματοποιείται κατευθείαν η αγορά χωρίς ο καταναλωτής να μεταφέρεται ξανά στην ιστοσελίδα του εμπόρου.

Η Ράνια Λάμπρου, ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και ο Σπύρος Μανδέκης, τρεις άνθρωποι με διαφορετικά background, αποφάσισαν να φέρουν μια νέα εποχή στις ηλεκτρονικές αγορές. Η Ράνια έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικά, αλλά ανέκαθεν ασχολούνταν με startups – από την Pinnatta έως την Avocarrot (αργότερα Glispa & Market) όπου πέρασε από leading θέσεις σε sales και product, με ομάδες σε έξι χώρες.

Ο Αλέξανδρος, με τεχνικό background, εργάστηκε για χρόνια στο Investment Banking στη Ζυρίχη, πρώτα στην Credit Suisse ως director και έπειτα ως leader της τεχνικής ομάδας που έχτισε την καινούργια asset management πλατφόρμα της Vontobel. Ο Σπύρος ίδρυσε τη δική του εταιρεία (NestCargo) και στη συνέχεια είχε engineering lead θέσεις στις Glispa, Market Group και Plum Fintech.

Ακολουθεί η συνέντευξη των συνιδρυτών της Simpler στο Fortune Greece.

Ποια είναι η λύση που προσφέρει η Simpler στους αγοραστές;

Ράνια: Προσφέρουμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις «1-Click Checkout» και «Remote Checkout», οι οποίες βοηθούν τους εμπόρους να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη και τις πωλήσεις τους, όχι μόνο μέσα από το e-shop τους, αλλά και μέσα από οποιοδήποτε online και offline κανάλι μάρκετινγκ χρησιμοποιούν, δημιουργώντας ακόμα και καινούριες ροές εσόδων. Με το «1-Click Checkout» για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, κάνουμε τη διαδικασία αγοράς όσο πιο απλή γίνεται για τους καταναλωτές.

Πρόκειται για ένα ενιαίο «διαβατήριο αγορών», έτσι ώστε κάθε αγορά να γίνεται με ένα κλικ, σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώνουν μακροσκελείς και χρονοβόρες checkout φόρμες.

Ράνια Λάμπρου Co-Founder & CEO, Simpler
Ράνια Λάμπρου, Co-Founder & CEO, Simpler

Πρόσφατα, επίσης, λανσάραμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την πρωτοποριακή λύση του «Remote Checkout», με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν επιθυμούν από οποιοδήποτε μέρος, με ένα μόνο κλικ ή «σκανάροντας» ένα QR κωδικό.

Μέσω της λύσης αυτής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν οτιδήποτε επιλέγουν από τα συνεργαζόμενα e-shops, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή τους: απευθείας με ένα κλικ σε μία online διαφήμιση, ένα email/newsletter, μέσα σε ένα chat, μία διαφήμιση σε ένα περιοδικό, ένα κατάλογο ή ακόμα και από την τηλεόραση.

Με το ενιαίο «διαβατήριο αγορών» της Simpler, κάθε αγορά γίνεται με ένα κλικ, σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζoνται μακροσκελείς και χρονοβόρες checkout φόρμες.

Με την ίδια απλή διαδικασία, οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους ακόμα και στα φυσικά καταστήματα ή τις βιτρίνες των καταστημάτων, απλά σκανάροντας ένα QR κωδικό, μέσα σε δευτερόλεπτα. Για πρώτη φορά δηλαδή, γίνεται εφικτό για τον καταναλωτή να αγοράσει απευθείας τη στιγμή που δημιουργήθηκε η πρόθεση για αγορά, «αφαιρώντας» όλα τα ενδιάμεσα βήματα του funnel, με ένα απλό βήμα.

Πότε «γεννήθηκε» η ιδέα της Simpler και πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε το πρώτο επιχειρηματικό σας βήμα;

Ράνια: Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στην περίοδο του Covid, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Εκείνη την εποχή ανακαίνιζα το διαμέρισμά μου, οπότε πραγματοποιούσα πολλές διαδικτυακές αγορές από διαφορετικά καταστήματα και κάθε φορά ένιωθα την ίδια ενόχληση όταν έφτανα στο στάδιο του checkout. Πάντα μου ζητούνταν τα ίδια στοιχεία (επικοινωνίας, χρέωσης/αποστολής, πληρωμής) ξανά και ξανά, σε μια διαδικασία που, στην καλύτερη περίπτωση, διαρκούσε 3-4 λεπτά κάθε φορά. Αυτή η ενόχληση κατά το checkout είναι ένας από τους κύριους λόγους που η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών (70% στο web και 85% στο κινητό) εγκαταλείπουν τα «καλάθια» τους στο τελευταίο βήμα.

Σκεφτόμουν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος. Εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα social logins (πχ Google, Facebook) για να συνδεθώ σε μια ιστοσελίδα, γιατί να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω μια τέτοια υπηρεσία για να κάνω checkout; Και έπειτα, γιατί να μην έχω όλες μου τις αγορές μαζεμένες από όλα τα καταστήματα σε ένα μέρος και αντί γι’ αυτό να πρέπει να ψάχνω μια παραγγελία ανάμεσα στα χιλιάδες e-mails μου; Έτσι γεννήθηκε η Simpler.

Σπύρος: Η Ελλάδα για εμάς ήταν η αγορά όπου ξεκινήσαμε, με σκοπό να επιβεβαιώσουμε ότι το προϊόν λειτουργεί και αποδίδει όπως θα θέλαμε και ότι τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές επωφελούνται από αυτό, ο καθένας από τη δική του πλευρά.

Ήδη αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με πάνω από 40 εμπόρους στην Ελλάδα και μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συνεργασίες με κάποιους από τους μεγαλύτερους εμπόρους της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά το προϊόν έχει δημιουργηθεί με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς. Εστιαζόμαστε κυρίως στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Ευρώπης – ήδη από τον Μάιο έχουμε κλείσει τις πρώτες συνεργασίες με εμπόρους στην Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, και αναπτυσσόμαστε με μεγάλη ταχύτητα μήνα με το μήνα.

Σπύρος Μανδέκης Co-Founder & CTO, Simpler
Σπύρος Μανδέκης, Co-Founder & CTO, Simpler

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία σας προς όφελος των συνεργατών σας;

Ράνια: Τα οφέλη από την υπηρεσία είναι πολλαπλά. Στα ηλεκτρονικά καταστήματα, το «Simpler Checkout» οδηγεί σε πολύ σημαντική αύξηση στο conversion rate (κατά μέσο όρο 26%) και μείωση της εγκατάλειψης του καλαθιού. Αυτό σημαίνει ότι για ένα συνεργαζόμενο κατάστημα, με δεδομένο τον ίδιο αριθμό επισκεπτών στο website, βοηθάμε να γίνουν 26% περισσότερες παραγγελίες, χωρίς καμία άλλη αλλαγή.

Έπειτα, το «Remote Checkout» προσφέρει τη δυνατότητα στους εμπόρους για πρώτη φορά να «πουλήσουν» απευθείας από οποιοδήποτε online ή offline κανάλι. Αυτό και για τους εμπόρους και για τα agencies μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση των conversions, αλλά και του RoAS. Επίσης, για πρώτη φορά, κανάλια που παραδοσιακά και διαχρονικά χρησιμοποιούνται για branding σκοπούς, όπως η Out of Home ή έντυπη διαφήμιση ή η τηλεόραση, μπορούν πλέον να γίνουν πρακτικά κανάλια πώλησης.

Αλέξανδρος: Ένα ακόμα έμμεσο όφελος είναι η σημαντική βελτίωση και στα περιθώρια κέρδους των συνεργαζόμενων εμπόρων. Αυτό συμβαίνει, καθώς το «Simpler Checkout» παίρνει μεγάλο μερίδιο των πωλήσεων από εναλλακτικούς  τρόπους πληρωμής, όπως η αντικαταβολή ή το PayPal, που έχουν σημαντικό κόστος για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Συγκεκριμένα, σε όλα τα καταστήματα που συνεργαζόμαστε, έχουμε παρατηρήσει μείωση της αντικαταβολής μέχρι και 35%.

Mέσω της Simpler, υπάρχει σημαντική βελτίωση και στα περιθώρια κέρδους των συνεργαζόμενων εμπόρων.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό όφελος για τους εμπόρους είναι το ότι εξαλείφουμε το «Guest Checkout». Όλοι όσοι αγοράζουν με Simpler είναι για τον έμπορο εγγεγραμμένοι χρήστες, σαν να είχαν φτιάξει λογαριασμό στο site τους.

Αλέξανδρος Κυριακόπουλος Co-Founder & COO, Simpler
Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Co-Founder & COO, Simpler

Πόσο εκτενές είναι το φαινόμενο των «παρατημένων καλαθιών» στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα χάνουν οι έμποροι σε ετήσια βάση;

Σπύρος: Ο μέσος όρος εγκατάλειψης καλαθιών στο e-commerce φτάνει το 70% και προκύπτει από τα αποτελέσματα 33 διαφορετικών μελετών. Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε από το Baymard Institute το 2020 ισχυρίζεται ότι αυτά τα «παρατημένα καλάθια» μεταφράζονται σε αξία 4 τρισεκατομμύριων δολαρίων κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει αντίστοιχα χαμένα έσοδα για τους εμπόρους.

Ταυτόχρονα 3 στους 5 καταναλωτές ανέφεραν σαν τον βασικό λόγο που τους απέτρεψε από το να ολοκληρώσουν την αγορά τους την κακή εμπειρία κατά το checkout. Η Simpler λύνει αυτό το πρόβλημα καθιστώντας το όσο πιο απλό γίνεται για τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους, κυριολεκτικά μέσα σε δευτερόλεπτα.

Σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα έχουμε δει κατά μέσο όρο 26% αύξηση στο ποσοστό μετατροπής επισκεπτών σε πελάτες, ενώ είχαμε και περίπτωση διπλασιασμού του conversion rate μέσα σε ένα μήνα συνεργασίας. Επιβεβαιώνουμε, δηλαδή, πλέον και με τα δικά μας δεδομένα ότι το best-in-class checkout που προσφέρουμε, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους εμπόρους, ώστε να ανακτήσουν ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των drop-offs στο funnel, και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Το καλοκαίρι του 2021 λάβατε χρηματοδότηση 1 εκατομμύριο ευρώ από τους επενδυτικούς φορείς VentureFriends και MMC Ventures, καθώς και αγγέλους επενδυτές στο χώρο του fintech και του e-commerce. Τι έφεραν αυτά τα χρήματα για την εταιρεία σας; Να αναμένουμε νέα φέτος για άλλους χρηματοδοτικούς γύρους;

Ράνια: Τα κεφάλαια αυτά βοήθησαν στο να μεγαλώσει η ομάδα με τις σωστές βάσεις, ενσωματώνοντας άτομα που είναι κορυφαία σε αυτό που κάνουν, ώστε να δημιουργηθεί ένας δυνατός πυρήνας που θα μπορεί να φέρει την εταιρεία στο επόμενο στάδιο, αυτό της ταχείας επέκτασης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πλέον έχουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν που μπορεί να σταθεί σε αγορές με μεγάλες απαιτήσεις. Επόμενος στόχος μας είναι να επεκταθούμε στην Ευρώπη μέσα στο 2022 με όραμα να γίνουμε ο de facto τρόπος που οι άνθρωποι αγοράζουν οτιδήποτε από οπουδήποτε. Για να στηρίξουμε την υλοποίηση αυτού του οράματος, θα αυξήσουμε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας με καινούρια κεφάλαια από επενδυτές που συμμερίζονται το ίδιο όραμα με εμάς. Σύντομα θα ανακοινώσουμε νεότερα σχετικά με αυτό.

Είστε μέλος της φετινής λίστας «40under40» του Fortune Greece για το 2022. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

Ράνια: Είμαστε και οι τρεις μας πολύ περήφανοι για τη διάκριση αυτή, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πάρουμε μόνο εμείς όλα τα εύσημα. Η δουλειά μας είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας ομαδικής προσπάθειας.

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι η δουλειά σου αποδίδει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και να πιστοποιείται μέσω μιας σημαντικής λίστας, όπως η λίστα «40under40»του Fortune Greece, σε εθνικό επίπεδο. Με αυτή τη διάκριση κάνουμε ένα βήμα πίσω για να αναλογιστούμε όσα έχουμε ήδη καταφέρει σε τόσο λίγο χρόνο, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον και στο τι θέλουμε ακόμα να πετύχουμε όλοι μαζί σαν ομάδα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας, αλλά με την ομάδα που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον. Είμαστε ακόμη στην αρχή.

ΚΛΑΔΟΣ: Ε-commerce & fintech
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2021
XΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: 1 εκατ. ευρώ (pre-seed)

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος