“Βουτιά” στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης φέρνει ο πληθωρισμός
- 23/06/2022, 13:44
- SHARE
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σημαντικά και πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές ανήσυχοι για τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών προτίμησαν να αναβάλουν αγορές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global, ο οποίος αφορά στην πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, μειώθηκε στις 51,9 μονάδες από 54,8 τον Μάιο, πολύ χαμηλότερα από τις 54 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
«Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια μείωσης καθώς ο ούριος άνεμος που υπήρχε από την εκκρεμή, λόγω της πανδημίας, ζήτηση άρχισε ήδη να υποχωρεί, αντισταθμιζόμενος από το σοκ του κόστους διαβίωσης και τη βουτιά της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.
«Οι εισροές νέων εργασιών έχουν ανακοπεί, κυρίως λόγω της βουτιάς της ζήτησης για προϊόντα και της μειωμένης ζήτησης για υπηρεσίες από τους καταναλωτές που δεν έχουν χρήματα», πρόσθεσε.
Ο σύνθετος δείκτης νέας δραστηριότητας μειώθηκε στο χαμηλό επίπεδο 16μήνου των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης, από 53,3 μονάδες τον Μάιο.
Ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών βυθίστηκε στις 52,8 από τις 56,1 μονάδες.
Η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες σχεδόν ανακόπηκε και οι επιχειρήσεις είδαν το κόστος εισροών τους να αυξάνεται με ρυθμό που είναι σχεδόν ρεκόρ, με αποτέλεσμα αυτές να μετακυλίσουν μέρος τους βάρους στους πελάτες τους.
Ο δείκτης τιμών εισροών αυξήθηκε στις 78,3 από 77,4 μονάδες, η τρίτη υψηλότερη τιμή στην 24ετή ιστορία της έρευνας μετά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η ζήτηση για μεταποιημένα προϊόντα μειώθηκε, λόγω των υψηλών τιμών, με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, ενώ ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε σε χαμηλό δύο ετών, στις 52 από 54,6 μονάδες.
Ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 49,3 από 51,3 μονάδες, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από τις 50 μονάδες την τελευταία διετία.