Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι για ακόμα μια χρονιά
- 10/06/2014, 13:07
- SHARE
Αύξηση των εκατομμυριούχων και του παγκόσμιου πλούτου το 2013 δείχνει νέα έρευνα.
Στα 16,3 εκατομμύρια εκτινάχθηκε το 2013 ο αριθμός των εκατομμυριούχων νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι 13,7 εκατομμυρίων το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται μελέτη της Boston Consulting Group.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε πέρυσι κατά 15% στα 152 τρισ. δολάρια, μετά από αύξηση κατά 8,7% το 2012, δίνοντας μεγάλη ώθηση στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα χρήματα των πλουσίων.
Η μεγάλη αύξηση οφείλεται κυρίως στους πλούσιους Κινέζους, καθώς ο ιδιωτικός πλούτος στην περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) αυξήθηκε κατά 31% στα 37 τρισ. δολάρια. «Οι διαχειριστές πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν μία ακόμη χρονιά υψηλής ανάπτυξης το 2013. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού», αναφέρει η μελέτη.
Η Κίνα ξεπέρασε ως προς τον ιδιωτικό πλούτο τη Γερμανία και την Ιαπωνία την περασμένη 5ετία και ακολουθεί πλέον στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ. Η συνολική περιουσία 22 τρις. δολαρίων των Κινέζων αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 80% σε 40 τρις. δολάρια το 2018, ενώ η περιουσία των Αμερικανών μπορεί να αυξηθεί την ίδια περίοδο στα 54 από 46 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη της BCG.
Ο βασικός μοχλός αύξησης του πλούτου των νοικοκυριών το 2013 ήταν τα κέρδη από τα χρηματιστήρια μετοχικών αξιών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. «Τα χρηματιστήρια σημείωσαν μεγάλη άνοδο πέρυσι και αυτό επηρέασε τον συνολικό παγκόσμιο πλούτο. Κοιτάζοντας στο μέλλον, βλέπουμε πολύ πιο περιορισμένη αύξηση», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Στις χώρες – πέραν της Κίνας – που σημειώνουν ταχείς ρυθμούς αύξησης των ιδιωτικών περιουσιών περιλαμβάνονται η Ινδία, που πιθανόν να διπλασιάσει τον ιδιωτικό πλούτο της στα 5 τρισ. δολάρια το 2018 και η Ρωσία, όπου ο πλούτος μπορεί να αυξηθεί πάνω από 80% σε 4 τρισ. δολάρια. Η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη 5ετία χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης από την εκτιμώμενη μέση παγκόσμια άνοδο 5,4% του πλούτου.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη: