Τράπεζες: Μεγάλο επενδυτικό ντέρμπι για πάνω από 83.000 ακίνητα
- 15/07/2022, 11:42
- SHARE
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δύο από τις σημαντικότερες συμφωνίες στην εγχώρια τραπεζική αγορά, με αντικείμενο την διαχείριση περισσότερων από 83.000 ακινήτων, τα οποία είτε είναι ιδιόκτητα είτε αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες.
Συγκεκριμένα οι διοικήσεις τόσο της PQH, της εταιρείας που λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, όσο και της Alpha Bank έχουν λάβει και αξιολογούν τις προσφορές των επενδυτών που θα αναλάβουν να διαχειριστούν περισσότερα από 83.000 ακίνητα.
Αναλυτικότερα η διοίκηση της PQH, αναμένεται σήμερα, έπειτα από αρκετές παρατάσεις λόγω του μεγέθους της συναλλαγής, να λάβει στα χέρια τις δεσμευτικές προσφορές για το mega project Αριάδνη, που αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης σχεδόν 14 δισ. ευρώ, που απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών.
Πρόκειται για απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ενώ το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα, που έχουν τα προς πώληση δάνεια. Συγκεκριμένα τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά. Όπως είναι γνωστό, το πωλητήριο μπαίνει σε 97.000 δάνεια που αντιστοιχούν σε 72.000 δανειακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και τα 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.
Στα 750 εκατ. ευρώ το τίμημα
Το ελάχιστο τίμημα της συναλλαγής έχει οριστεί στα 750 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη φάση έχουν περάσει ως γνωστόν δύο επενδυτικά σχήματα. Από τη μια, το mega consortium που απαρτίζουν οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal, που είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί να κερδίσει τον διαγωνισμό και από την άλλη, η Ellington, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς έχει συμπράξει με την Intrum.
Πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ελάχιστο ύψος του τιμήματος που έχουν ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και η PQH. Όπως εξηγούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά και εκφράζουν την ανησυχία τους κατά πόσο ο τελικός νικητής του project Αριάδνη θα μπορέσει να πετύχει τις εισπράξεις εκείνες που να δικαιολογούν την αποτίμηση των 750 εκατ. ευρώ.
Η επιδιωκόμενη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων που διαχειρίζεται η PQH επιβάλλει και τη μείωση του προσωπικού της. Έτσι, προβλέπεται δέσμευση του αγοραστή να απορροφήσει περίπου 180 εργαζόμενους στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της PQH. Οι εργαζόμενοι, που θα επιλέξουν να φύγουν από την PQH, θα αποζημιωθούν πλήρως.
Δυναμικό μπάσιμο της Alpha Bank στο real estate
Το δεύτερο αφορά στο project Skyline της Alpha Bank με 573 ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτού, τα ακίνητα (περιλαμβανομένων και αυτών της Alpha Αστικά Ακίνητα) θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί – Invel-Prodea, Dimand-HIG-Premia και Brook Lane-Bain – με τις πληροφορίες να θέλουν την τράπεζα να ανακοινώνει το όνομα του προτιμητέου επενδυτή εντός των προσεχών ημερών. Με την επίμαχη συναλλαγή η Alpha Bank διεκδικεί ισχυρή θέση στην αγορά real estate, η πορεία της οποίας παραμένει ανοδική, παρά τις κατά καιρούς εξελίξεις.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση της τράπεζας, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα η αγορά οικιστικών ακινήτων επέδειξε ανθεκτικότητα, με τις τιμές να παραμένουν σε ανοδική πορεία και τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να επιταχύνει εκ νέου από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μετά. Από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009 – 2017 της τάξης του 40%.
Η ραγδαία άνοδος των τιμών των οικιστικών ακινήτων τα δύο τελευταία έτη (2020: 4,5%, 2021: 7,4%) συνδυάστηκε με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες (2020: 14,6%, 2021: 26,5%) και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας (2020: 5,9%, 2021: 45,9%), σε όρους όγκου (m3 ). «Η πορεία ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αγορά οικιστικών ακινήτων διατηρεί την ισχυρή δυναμική της, με τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων να καταγράφει σημαντική άνοδο σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους (8,6%)», σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Οι θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων διαφαίνονται και από την ισχυρή άνοδο των επενδύσεων για κατοικίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση, καθώς και από την άνοδο του όγκου ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 13,8% σε ετήσια βάση».
Πηγή: news247.gr