Q-Equity: Νέο πρόγραμμα της ΕΑΤΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Q-Equity: Νέο πρόγραμμα της ΕΑΤΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: AFP

Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων υλοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE–πρ.TANEO) μέσω πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Μέσω του προγράμματος «Q-Equity» θα επενδυθούν €400 εκατ. σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω επενδύσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον ισόποσα ιδιωτικά κεφάλαια.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.:

Στόχος του «Q-Equity» είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την ενεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ως ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του ελληνικού επιχειρείν.

Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, σε νέο-ιδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital funds/ private equity funds) που θα επενδύουν μέσω equity / quasi equity εργαλείων σε επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην Ελληνική επικράτεια τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:

«Με το νέο και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο «Q-Equity» που ενεργοποιούμε, προσθέτουμε ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών και των μέτρων που λαμβάνουμε για την ποικιλόμορφη στήριξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας και την υλοποίηση επενδύσεων. Γνώμονας της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση των Ελληνικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση παραγωγικών και καινοτομικών επενδύσεων με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους καθώς και τη μεγέθυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε και ενεργοποιούμε καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια του ισχυρότερου αναπτυξιακού προγράμματος των τελευταίων δεκαετιών, αθροιστικά των πόρων του ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ.Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Q-Equity» και τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτουμε τις βάσεις για περαιτέρω έξυπνη χρηματοδότηση των ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουμε το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των ΜμΕ μέσω των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Το Q-Equity έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, στην πράξη τη στήριξη μας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία είναι ουσιαστική, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευθεί, κατανοώντας το πόσο έχει πληγεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που έχει».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, κα Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσε:

«Συνεχίζουμε απρόσκοπτα το έργο μας με την ενεργοποίηση του Q-Equity, ενός νέου προγράμματος που σχεδιάσαμε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η δημιουργία νέων funds που θα επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω ενός ευρύτατου φάσματος επενδυτικών στρατηγικών. Στόχος μας στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι τα προγράμματα μας να έχουν συνέχεια και συμπληρωματικότητα ώστε να μην υπάρξει κενό χρηματοδότησης στην αγορά. Με συνέπεια, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια συνεχόμενη ροή χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ανάλογα και με τη ζήτηση αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας».