Οι δισεκατομμυριούχοι χάνουν τις περιουσίες τους – και όχι μόνο λόγω της πτώσης των μετοχών
- 24/07/2022, 11:26
- SHARE
του Nicholas Gordon
Ο Μπιλ Γκέιτς υποσχέθηκε να χαρίσει τόσα πολλά χρήματα που τελικά θα έβγαινε από τον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Το σχέδιό του λειτουργεί ήδη.
Η περιουσία του Γκέιτς έχει μειωθεί κατά 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, στα 112 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ιδρυτής της Microsoft Corporation είναι πλέον ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέφτοντας από την τέταρτη θέση που κατείχε στις αρχές του έτους.
Όμως, η φθίνουσα περιουσία του Γκέιτς ακολουθεί ως επί το πλείστον μια ελεγχόμενη κάθοδο. Στις 13 Ιουλίου, ο Γκέιτς ανακοίνωσε ότι δώρισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ποσό που ήταν αρκετό για να τον ρίξει μια θέση στην κατάταξη.
Ο Γκέιτς έγραψε στο Twitter ότι «σκοπεύω να δώσω σχεδόν όλη την περιουσία μου στο ίδρυμα. Θα μετακινηθώ προς τα κάτω και τελικά θα βγω από τη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου».
Το Ίδρυμα Γκέιτς έλαβε επίσης πρόσφατα ετήσια δωρεά ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πρόεδρο της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος έχει πλέον δώσει συνολικά 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια στον φιλανθρωπικό οργανισμό. Ο Μπάφετ έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει το 99% του πλούτου του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Οι δωρεές του Μπάφετ τον περασμένο μήνα – οι οποίες ανήλθαν συνολικά στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Γκέιτς – ήταν αρκετές για να ρίξουν τον πρόεδρο της Berkshire Hathaway στην έκτη θέση της κατάταξης του Bloomberg εκείνη τη στιγμή. Ο Μπάφετ βρίσκεται τώρα στην έβδομη θέση από τις 21 Ιουλίου.
Οι φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του Γκέιτς δημιούργησαν χώρο στη λίστα των δισεκατομμυριούχων για τον πλουσιότερο επιχειρηματία της Ασίας, τον Gautam Adani, ο οποίος ανέβηκε προς τα πάνω – κατρακυλώντας στην τέταρτη θέση με περιουσία 112,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο 60χρονος ιδρυτής του ινδικού ομίλου Adani Group, ο οποίος έχει συμφέροντα στην εμπορία βασικών εμπορευμάτων, την παραγωγή ενέργειας, την εξόρυξη και τις λιμενικές δραστηριότητες, ξεπέρασε τον Γκέιτς και κατέλαβε την τέταρτη θέση στον κατάλογο Bloomberg Billionaires Index, ξεπερνώντας τον Γκέιτς κατά 230 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εταιρείες του ομίλου Adani Group σημείωσαν άνοδο στα ινδικά χρηματιστήρια φέτος, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι οι πρόσφατες επενδύσεις του ομίλου στην πράσινη τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες είναι σε θέση να επωφεληθούν από την αυξημένη προσοχή της κυβέρνησης σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα αεροδρόμια και οι αμυντικές συμβάσεις.
Ο Adani σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της καθαρής περιουσίας του σε απόλυτους όρους φέτος, αυξάνοντας την κατά 36 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πτώση των μετοχών τεχνολογίας
Οι πτώσεις της περιουσίας των Γκέιτς και Μπάφετ είναι, τουλάχιστον, εν μέρει προγραμματισμένες. Άλλοι δισεκατομμυριούχοι της λίστας δεν ήταν τόσο τυχεροί.
Η πτώση των μετοχών τεχνολογίας φέτος βύθισε τις περιουσίες αρκετών από τους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, των οποίων η καθαρή αξία συνδέεται με μετοχές των εταιρειών που ίδρυσαν ή διαχειρίστηκαν. Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά 32% για το έτος, ενώ της Amazon κατά 27%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 28,6 δισ. δολάρια και 44,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Όμως το δίδυμο εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη και τη δεύτερη θέση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Η πτώση των τεχνολογικών μετοχών έπληξε τον ιδρυτή της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος από την έβδομη θέση στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων στις αρχές του έτους έπεσε στην 17η θέση τώρα, αφού έχασε 57,5 δισεκατομμύρια δολάρια. (Ο Ζούκερμπεργκ εξακολουθεί να «αξίζει» 67,7 δισ. δολάρια.) Το Bloomberg εκτιμά ότι το 95% της περιουσίας του Ζούκερμπεργκ προέρχεται από τις μετοχές της Meta – οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 45% για φέτος.
Αλλά η μεγαλύτερη μείωση περιουσίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, είναι αυτή του ιδρυτή της Binance Changpeng Zhao, του οποίου η περιουσία έχει βυθιστεί κατά σχεδόν 69 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, δίνοντάς του καθαρή αξία μόλις 27,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 21 Ιουλίου. Ο Zhao ήταν, κάποια στιγμή, ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά έκτοτε έχει γκρεμιστεί στην 45η θέση.
Πηγή: fortune.com