Blake Mycoskie- Πηγή έμπνευσης για πολλούς από εμάς
- 13/06/2014, 12:15
- SHARE
Η δύναμη του εθελοντισμού.
Επειδή θέλω να ξεφύγω λίγο από την κλασική συμβουλευτική, αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό, αλλά πάντα σχετικά με την επαγγελματική καριέρα. Παρακολούθησα, λοιπόν, την ομιλία του Blake Mycoskie, στο μουσείο Μπενάκη.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας παπουτσιών Toms, της οποίας το μότο είναι 1 for 1, δηλαδή «για κάθε 1 αγορασμένο ζευγάρι, χαρίζουν 1 ζευγάρι σε κάποιον που τα χρειάζεται.»
Εγώ θα ήθελα να σας μιλήσω περισσότερο για την ιδέα του εθελοντισμού και πως δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Προσωπικά, δεν ήξερα τίποτα για τον Blake Mycoskie, μέχρι που πήγα στην ομιλία. Με φυσική και πολύ χαλαρή αφήγηση των γεγονότων, σαν να ήμασταν οι κολλητοί του, μας καθοδήγησε βήμα βήμα από την εκκίνηση της ιδέας μέχρι την σημερινή πολυεθνική εταιρεία. Μια απλή πράξη, όπως αυτή του να δώσει ένα χέρι βοήθειας σε κάποιες εθελόντριες που μοίραζαν παπούτσια σε φτωχά παιδιά της Αργεντινής, κατέληξε στο σχεδιασμό και την πώληση παπουτσιών με κοινωνικό σκοπό.
Δε δημιούργησε κάποιο τροχό…πήρε την εσπαντρίγια όπως την γνωρίζουμε, άλλαξε κάποια στοιχεία της και δημιούργησε την πρώτη σειρά Toms.
Όμως, εκεί που θα ήθελα να σταθώ, είναι πως μια τόσο πετυχημένη ιδέα ξεκίνησε από μια απλή απόφαση. Να πάει διακοπές. Το γιατί πήγε στην Αργεντινή δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε πως έχοντας επιλέξει να πάει διακοπές εκεί, θέλησε να ζήσει την χώρα, ακριβώς όπως οι ντόπιοι. Δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα, μαθαίνοντας τις ρουτίνες τους, τα χόμπι τους, κατέληξε να μοιράζει παπούτσια σε φτωχά παιδιά της Αργεντινής, απλά για να ζήσει την εμπειρία… Ύστερα, ενημερώθηκε, μίλησε με ντόπιους, άκουσε τις συμβουλές τους και σκέφτηκε μια ιδέα.
Για να την υλοποιήσει όμως, βασίστηκε στην δουλειά εθελοντών (όπως άλλωστε ξεκίνησε και η ιδέα, από τον δικό του εθελοντισμό).
Τελικά, για να καταλήξω εκεί που θέλω, κάποιες εθελοντικές ευκαιρίες, ίσως να μην είναι βασισμένες στην εκμετάλλευση και να ανοίγουν πόρτες σε δικές σας ιδέες. Οράματα που αν δεν δείτε ένα σύστημα να λειτουργεί λάθος, (ή τελοσπάντων, να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, διότι οι κοπέλες που έκαναν τον εθελοντισμό δεν έκαναν κάτι λάθος) δε θα γνωρίζετε πως θα μπορούσε να βελτιωθεί.
Μην φοβάστε να δώσετε λίγο από τον χρόνο σας δοκιμάζοντας κάτι νέο. Μπορεί 1 ώρα την ημέρα να είναι το εισητήριό σας σε κάτι παντοτινά δικό σας. Και κακά τα ψέμματα, δεν χρειάζεται να πάτε στην Αργεντινή, η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια καθώς και χώρο για πραγματικά καινοτομικές ιδέες σε οποιοδήποτε τομέα. Η διαφορά είναι στο πως γίνεται η επιχειρηματικότητα όχι απαραίτητα στην εφεύρεση νέων υπηρεσιών ή προιόντων.
Τολμήστε να δώσετε λίγο από εσάς, και ο κόσμος θα ανταποκριθεί.
Διαβάστε ακόμα:
TOMS: Από τις εσπαντρίγιες στη βιομηχανία του καφέ