Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο πτώσης του ευρώ οι πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές
- 08/08/2022, 12:19
- SHARE
Τα κυριότερα νομίσματα της ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να δεχτούν περαιτέρω πλήγματα από τη διαφαινόμενη ύφεση στην ευρωζώνη.
Οι traders εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία για το ουγγρικό φιορίνι, το πολωνικό ζλότι και την τσεχική κορόνα από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναπτυσσόμενων χωρών, εκτός από το ρωσικό ρούβλι και την τουρκική λίρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι Goldman Sachs Group, η Fidelity International και η InTouch Capital Markets θεωρούν ότι η ανατολική Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο από άλλες αναδυόμενες αγορές αν το ευρώ αποδυναμωθεί.
Τα τρία αυτά νομίσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζήτηση της ευρωζώνης, η οποία αγοράζει περίπου το 60% των εξαγωγών κάθε χώρας. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, τα νομίσματα αυτά διαπραγματεύονται ολοένα σε μεγαλύτερη συσχέτιση με το ευρώ.
“Είμαστε επιφυλακτικοί και αρνητικοί για τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης”, δήλωσε ο Paul Greer, υψηλόβαθμο στέλεχος της Fidelity International, ο οποίος αναμένει σε περαιτέρω πτώση του ζλότι και της κορόνας έναντι του δολαρίου. Η περιοχή “αποτελεί το πιο ευάλωτο μπλοκ εντός των αναδυόμενων αγορών στο χώρο των νομισμάτων”, σημείωσε.
Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί σύντομα να βρεθεί στα πρόθυρα της ύφεσης, οι προοπτικές της ευρωζώνης φαίνονται ιδιαίτερα άσχημες. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και η αυξημένη πιθανότητα διακοπής της ρωσικής ενέργειας απειλούν με ύφεση.
Τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης θα υποστούν πιθανότατα τη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές, αν το ευρώ υποχωρήσει κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου για μια παρατεταμένη περίοδο, δεδομένης της έκθεσής τους στη ζήτηση της ευρωζώνης και στις διαταραχές του φυσικού αερίου, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου, η αμερικανική τράπεζα μείωσε τον στόχο της για το ευρώ σε τρίμηνη βάση στα 0,99 δολάρια από 1,05 δολάρια.
“Η Ευρώπη είναι πολύ πιο ευάλωτη σε αυτό το στάδιο, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα κεντρικά και ανατολικά νομίσματα θα υποαποδώσουν”, δήλωσε ο Piotr Matys, υψηλόβαθμος αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital Markets.
Τα νομίσματα της περιοχής έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, το φιορίνι αποδυναμώθηκε κατά 17% έναντι του δολαρίου και κατά 8,2% έναντι του ευρώ. Το ζλότι υποχώρησε 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά την περίοδο αυτή, ενώ η κορόνα κατρακύλησε 9,6%.
Η αυξανόμενη συσχέτιση των νομισμάτων με το ευρώ υπογραμμίζει το ενδεχόμενο περαιτέρω επιπτώσεων από τυχόν αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος.
Προς το παρόν, η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Ουγγαρία έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση του φιορινιού μετά την πτώση του σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ τον Ιούλιο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνει επίσης το νόμισμα.
Στην Πολωνία, οι αρχές σημείωσαν μεγαλύτερη πρόοδο στις συνομιλίες με την Κομισιόν για την πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, ο οποίος οδήγησε τα επιτόκια στο 6,5% έναντι 10,75% στην Ουγγαρία.
Η τσεχική κορόνα ήταν ήταν το πιο σταθερό νόμισμα, κυρίως λόγω των νομισματικών παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας. Τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα στο 7% την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου του νέου διοικητή Ales Michl να σταματήσει η επιθετική νομισματική σύσφιξη.