Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη, συρρικνώνεται η δραστηριότητα
- 23/08/2022, 11:33
- SHARE
Η συνεχιζόμενη πτώση των δεικτών των διαχειριστών προμηθειών (PMI) τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη καθιστά ολοένα και πιο πιθανή την ύφεση το χειμερινό εξάμηνο.
Στα επίπεδα των 50,2 μονάδων, ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών, το πιο αξιόπιστο οικονομικό βαρόμετρο για τη ζώνη του ευρώ, είναι λίγο πάνω από τα επίπεδα που συνήθως συνδέονται με ύφεση.
Την ίδια στιγμή, η μεταποίηση βρίσκεται σε κρίσιμο έδαφος, στο 49,7 – αν και υποχώρησε ελάχιστα τον Αύγουστο.
Τα στοιχεία
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των υπευθύνων αγορών για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε κατά άλλη μια μονάδα τον Αύγουστο, σε μόλις 50,2, τη χαμηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2021.
Η πτώση ήταν ελαφρώς ισχυρότερη από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο δείκτης μεταποίησης παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 στο 49,7, υποδηλώνοντας πτώση της παραγωγής.
Σύμφωνα με την Commerzbank, η Ρωσία θα περικόψει σημαντικά τις ροές του του φυσικού αερίου, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός ανοίγει βαθιές τρύπες στα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (ο τομέας των υπηρεσιών θα το νιώσει αυτό με πλήρη ισχύ. Η δραστηριότητα στον τομέα αυτό αυξάνεται ελάχιστα).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομικές προοπτικές για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ είναι ζοφερές.
Παράλληλα, μειώνεται και η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα. Δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλά ανεκτέλεστα που δύσκολα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία λόγω της έλλειψης προκαταρκτικών προϊόντων.
Λόγω της μαζικής αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου, ορισμένες ενεργοβόρες διαδικασίες δεν αξίζουν πλέον τον κόπο, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να μειώνουν την παραγωγή τους ανεξάρτητα από τις εκκρεμείς παραγγελίες τους. Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική προμήθεια φυσικού αερίου κάνει τις εταιρείες πιο επιφυλακτικές, γεγονός που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις.
Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί ήδη ελαφρά το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Το τελευταίο τρίμηνο, η μείωση είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη και αν δεν υπάρξει εκτεταμένη, παρατεταμένη διανομή φυσικού αερίου.
Επιπλέον, οι συνιστώσες του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για τις τιμές αγοράς και κατανάλωσης στον μεταποιητικό τομέα δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υψηλές, αν και βρίσκονται πλέον πολύ μακριά από τις κορυφές τους.
Σε κάθε περίπτωση, λέει η Commerzbank, τα σημερινά δεδομένα αποτελούν καλό επιχείρημα για εκείνους τους κεντρικούς τραπεζίτες που ζητούν πιο αργό ρυθμό νομισματικής σύσφιξης από την ΕΚΤ.