Μάχη για μια θέση στο…αεροπλάνο
- 26/08/2022, 14:02
- SHARE
Η επιθυμία των ταξιδιωτών να επισκεφτούν ολοένα και περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς υποκινούμενοι από το αίσθημα του “revenge travel” που τους δημιούργησε η πανδημία, δεν φαίνεται να συγκινεί τις διοικήσεις των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, περιορίζουν δραματικά το πτητικό τους έργο.
Στις ΗΠΑ οι αμερικανικοί αερομεταφορείς μειώνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες τις πτήσεις που εκπονούν, εξέλιξη η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή…“μάχης” για μια θέση στο αεροπλάνο.
Όπως μεταδίδει το ABC News, ειδικοί της βιομηχανίας αερομεταφορών επισημαίνουν ότι η μειωμένη χωρητικότητα θα γίνει η νέα κανονικότητα στις πτήσεις, καθώς οι αερομεταφορείς και οι συμπληρωματικές υπηρεσίες τους πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στο ανανεωμένο κύμα ζήτησης που δέχονται το 2022.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο των αερομεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο και ακόμα δεν έχουμε δει τις πραγματικές του διαστάσεις. Η αγορά περίμενε ανάκαμψη το 2022, όμως οι πάντες αιφνιδιάστηκαν. Προσωπικά, στέκομαι στις πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Airbus, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στο διάστημα 2023 – 2025 θα δούμε ποια θα είναι η νέα κανονικότητα που μας περιμένει» τονίζει στο fortunegreece.com, ο Ντίνο Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Ελλάδας – Κύπρου της Discover the World.
Παρακολουθώντας στενά τον κλάδο των αερομεταφορών επισημαίνει πως τα τελευταία 2,5 χρόνια αποσυντόνισαν τόσο τις κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών, όσο και τις αεροπορικές, ενώ εξηγεί πως καθώς πρόκειται για έναν εξειδικευμένο κλάδο με υψηλό επίπεδο γνώσεων και τεχνολογική κατάρτιση, η ανάκαμψη θα είναι βραδύτερη συγκριτικά με την ξενοδοχία και την εστίαση.
«Ο πολλαπλασιαστής δυσκολίας είναι μεγαλύτερος. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η ενέργεια. Τα λειτουργικά κόστη είναι στα ύψη και τα περιθώρια κέρδους μικρά. Παλιά υπήρχε ένα hedging που επέτρεπε στις αεροπορικές να κλείνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τα καύσιμα. Σήμερα αγοράζουν κηροζίνη με την τρέχουσα τιμή. Την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε πιλότους και ιπτάμενους συνοδούς. Λάβετε επίσης υπόψη ότι για να διατηρήσει κάποιος πιλότος το πτυχίο του απαιτούνται συγκεκριμένες ώρες πτήσεων. Η πανδημία οδήγησε πολλούς εξ αυτών στην επανεκπαίδευση και την επιστροφή στα θρανία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φραντζεσκάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δούμε πολύ σύντομα μεγάλους αερομεταφορείς να υιοθετούν την πολιτική των low cost εταιρειών, όπερ σημαίνει λιγότερη άνεση για τους επιβάτες, διαφορετική τιμολογιακή πολιτική και περιορισμένες προσφορές, αλλά και αλλαγές στους κανόνες επιστροφής χρημάτων. Η αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων και ο μειωμένος αριθμός πτήσεων θα αποτελούν τη νέα κανονικότητα.
Την ίδια ώρα βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Airline Data Inc., μεγάλοι αερομεταφορείς έχουν προγραμματίσει συνολικά 574.489 αναχωρήσεις για τον Οκτώβριο και 555.515 για το Νοέμβριο, με τους αντίστοιχους αριθμούς του 2019 να ανέρχονται σε 677.882 και 639.248.
Ειδικότερα, American Airlines, Delta Air Lines και United Airlines έχουν προγραμματίσει περίπου 95.000 λιγότερες πτήσεις για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους από ό,τι τον Οκτώβριο του 2019, και 79.000 λιγότερες πτήσεις τον Νοέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
Υπενθυμίζεται δε ότι στην Ευρώπη η British Airlines ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως προχωρά σε ακύρωση 10.000 πτήσεων, από και προς το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ως τον Μάρτιο του 2023 με αποτέλεσμα να περιορίζει το πτητικό πρόγραμμα στις πτήσεις μικρών αποστάσεων (short-haul) κατά 8%.