Ο αυξανόμενος πληθωρισμός δυσκολεύει τη ζωή των φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο
- 28/08/2022, 17:00
- SHARE
Της Erin Prater
Κάποιοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγκαστούν να εργάζονται σε πολλαπλές δουλειές ή ακόμη και να ψωνίζουν από τράπεζες τροφίμων κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μειώνει την αξία των δανείων και των υποτροφιών.
Το ένα πέμπτο των φοιτητών δηλώνει ότι θα πρέπει να αναλάβει δύο δουλειές όταν τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν και πάλι από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα σε 1.500 φοιτητές από την ιστοσελίδα προσλήψεων Breakroom. Τα δάνεια συντήρησης που μπορούν να ζητήσουν οι φοιτητές από την κυβέρνηση θα είναι τα χαμηλότερα σε πραγματικούς όρους εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.
«Ακούμε από φοιτητές που εργάζονται σε πολλαπλές δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε ούτε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου τους και που περιορίζουν το μαγείρεμα του φαγητού τους λόγω της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών. «Η έρευνά μας έδειξε ότι χιλιάδες άλλοι βασίζονται σε τράπεζες τροφίμων και σε δάνεια που παίρνουν τώρα και πληρώνουν αργότερα».
Αν και οι φοιτητές καλούνταν πάντα να τα βγάζουν πέρα με δυσκολία, η έξαρση του πληθωρισμού τους πλήττει ιδιαίτερα σκληρά, επειδή τα δάνεια συντήρησης είναι σταθερά ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται κατακόρυφα. Οι περισσότεροι δεν θα αποζημιωθούν από το είδος των αυξήσεων των μισθών που προωθούνται για εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.
Είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς εκείνοι που επιβιώνουν με τα λιγότερα χρήματα θα σηκώσουν το βάρος της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε μια μάχη για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού, δέχεται πιέσεις να αυξήσει τη στήριξη για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, αλλιώς κινδυνεύει με έξαρση της φτώχειας.
Οι προπτυχιακοί φοιτητές στην Αγγλία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα δάνειο για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης που υπολογίζεται με βάση το οικογενειακό εισόδημα και το αν σκοπεύουν να ζήσουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το μέγιστο δάνειο για όσους προέρχονται από νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και σπουδάζουν στο Λονδίνο είναι σήμερα 12.667 λίρες, περίπου 1.000 λίρες λιγότερο από το ελάχιστο κόστος διαβίωσης στην πόλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του University College London.
Το κόστος αυξάνεται επίσης για όσους φοιτούν στο πανεπιστήμιο εκτός της πρωτεύουσας, επειδή κατηγορίες όπως το ενοίκιο και τα τρόφιμα, όπου ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των φοιτητών. Η Aminah Memon, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε όλο το καλοκαίρι σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσει το δάνειό της και την υποτροφία που λαμβάνει επειδή προέρχεται από νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα.
«Θα πρέπει να είμαι πιο συνειδητοποιημένη από πέρυσι και να σχεδιάζω πάντα εκ των προτέρων», δήλωσε η Memon, η οποία δεν πίνει ούτε πηγαίνει σε κλαμπ. «Οι συγκάτοικοί μου και εγώ αποφασίσαμε επίσης να μοιραζόμαστε τα εβδομαδιαία ψώνια και την προετοιμασία των γευμάτων για να μοιράσουμε τα έξοδα».
Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερες πληρωμές τόκων για τα δάνειά τους όταν αποφοιτήσουν, αν και δεν χρειάζεται να αρχίσουν να αποπληρώνουν το χρέος μέχρι να κερδίζουν πάνω από 27.295 λίρες ετησίως. Η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι θα περιορίσει τους τόκους αποπληρωμής των δανείων στο 6,3%.
Η κυβέρνηση «συνέχισε να αυξάνει τη στήριξη για τα έξοδα διαβίωσης σε ετήσια βάση για τους φοιτητές από τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα από την αρχή της πανδημίας, και τώρα έχουν πρόσβαση στα μεγαλύτερα ποσά που έχουν δοθεί ποτέ σε μετρητά», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας.
Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι η εκτίναξη του κόστους αλλάζει τη συμπεριφορά. Η εκπαιδευτική οργάνωση UCAS λέει ότι έχει καταγράψει μείωση στις αποστάσεις που οι φοιτητές σχεδιάζουν να διανύουν για να φτάνουν στο ακαδημαϊκό τους ίδρυμα, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί επιλέγουν να μένουν στο σπίτι. Η Clare Marchant, η οποία διευθύνει την οργάνωση, ανησυχεί ότι πολλοί δυνητικοί φοιτητές θα επιλέξουν να μην σπουδάσουν καθόλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Olivia Gilbert, η οποία ξεκινάει μεταπτυχιακές σπουδές στην πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο, λέει ότι σκέφτεται να αναλάβει ημερήσια εργασία ως νταντά και βραδινή εργασία σε μπαρ και κλαμπ.
«Το να προσπαθήσω να χωρέσω τις σπουδές μου και τη γενική αυτο-φροντίδα μου σε αυτό το πλαίσιο θα είναι πολύ δύσκολο και σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την ακαδημαϊκή μου ικανότητα», δήλωσε η Gilbert. «Ποτέ πριν από αυτό δεν χρειάστηκε να κάνω δύο δουλειές».
Πηγή: Fortune.com