«Οι καινούριες οικοδομές δεν απευθύνονται στο πορτοφόλι του μέσου Έλληνα»
- 07/09/2022, 20:21
- SHARE
Αρκετά ιδιάζουσα είναι η εικόνα που καταγράφεται στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία κινείται μεν ανοδικά κατά 10% – 15%, όμως οι οιωνοί δεν φαίνεται να είναι καλοί για το άμεσο μέλλον. Εκτός από τον πληθωρισμό, τα χαμηλά εισοδήματα και την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, το κόστος των κατοικιών εκτοξεύεται εξαιτίας των πολύ ακριβών πρώτων υλών.
Τουριστικά ακίνητα, αποθηκευτικοί και γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών σκοράρουν ψηλά, ενώ δυσεύρετες είναι οι κατοικίες, είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση, αφού το εισόδημα των Ελλήνων παρέμεινε σταθερό, ενώ παράλληλα το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στερεί από πολλούς πολίτες το δικαίωμα στη μόνιμη κατοικία.
«Με το ενεργειακό, όλος ο πλανήτης είναι μπερδεμένος, η Ευρώπη βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, πόσο μάλλον η Ελλάδα η οποία έχει πολύ υψηλά χρέη. Ως θετικά σημάδια αξιολογούνται οι ανακατατάξεις που παρατηρούνται στον τουριστικό τομέα με τη δημιουργία 4αστερων και 5άστερων ξενοδοχείων. Γενικότερα θα έλεγα ότι από το 2017 και μετά ανεβαίνει σταδιακά η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας. Σκεφτείτε ότι αν τις καλές εποχές είχαμε 100 οικοδομικές άδειες, το 2015 στο preak της οικονομικής κρίσης που πάγωσαν όλα, είχαμε πέσει στις 10» λέει στο Fortune ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως Ορκωτός εκτιμητής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.
Χαρτογραφώντας την ελληνική αγορά, όσον αφορά την ανέγερση νέων κατοικιών, αναφέρει ότι στην πλειονότητά τους ακίνητα χτίζονται σε περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν οικονομική ευμάρεια όπως Παπάγου, Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Μαρούσι, Κηφισιά, Πεύκη, Πανόραμα Βούλας και γενικότερα το παραλιακό μέτωπο το οποίο αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του και καταγράφει μεγάλη ζήτηση, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επενδυτές λόγω του project του Ελληνικού που βρίσκεται στα σκαριά.
Οι τιμές βρισκόταν σε ανοδική κατάσταση προ του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ωστόσο, υπάρχει ταυτόχρονη αύξηση του κόστους κατασκευής, από 1000 € το τετραγωνικό μέτρο σε 1500 € το τετραγωνικό μέτρο. Θα πρέπει να λάβουμε δε υπόψιν την αναβάθμιση που συντελείται στην ποιότητα των κατασκευών διότι τα νέα κτήρια υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες και πρότυπα δόμησης σε ό,τι αφορά την αντισεισμικότητα, ενώ δημιουργούνται έξυπνα σπίτια με έξυπνη θέρμανση και φωτισμό.
«Οι καινούργιες οικοδομές είναι πολύ ακριβές και ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να προβεί σε αγορά, διότι δεν αυξήθηκε ανάλογα και το μέσο εισόδημα σε μια περίοδο όπου έχουμε και υψηλό πληθωρισμό. Δυστυχώς σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές δεν χτίζονται νέες κατοικίες. Μία τάση που βλέπουμε πάντως να αναπτύσσεται έντονα το τελευταίο διάστημα είναι αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές να πηγαίνουν σε παλιές οικοδομές να αγοράζουν ακίνητα και να επενδύουν χρήματα στη λογική της ριζικής ανακαίνισης. Είναι μια πολιτική που υιοθετήθηκε από το Airbnb, το οποίο φέτος κινήθηκε πολύ δυναμικά σε Κρήτη, Ρόδο, Κυκλάδες και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής» δηλώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Με το κιάλι τα ακίνητα προς ενοικίαση
Παρακολουθώντας εδώ και δεκαετίες την αγορά ακινήτων σε όλη τη χώρα, ο τέως Ορκωτός εκτιμητής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τονίζει ότι ο Έλληνας θα δυσκολευτεί πολύ να νοικιάσει κατοικία, αφενός λόγω της εξάπλωσης πλατφορμών που κινούνται στη λογική του Airbnb, αφετέρου διότι πολλά ακίνητα βρίσκονται στα χέρια funds και τραπεζών, ως κόκκινα δάνεια που δεν έχουν διατεθεί ακόμη στην αγορά, ενώ για τα νέα διαμερίσματα η σχέση προσφοράς και ζήτησης είναι αντιστρόφως ανάλογη.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων είναι στο +10% με 15%, όμως δεν επαναπαυόμαστε. Προχωράμε με προσεκτικά βήματα, διότι μιλάμε για μία μεταβατική περίοδο που, ούτε το μέγεθος, ούτε τη διάρκεια των οικονομικών επιπτώσεων, γνωρίζουμε. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι δυναμικά κινούνται τα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχεία. Μην ξεχνάτε ότι η Dimand ανακοίνωσε την ανάληψη έργων 250.000 m², ωστόσο, δεν ξέρω αν μιλάμε για υπερτροφοδότηση της αγοράς ή αν τελικά θα μπορέσει να γίνει στην πράξη αξιοποίηση αυτών των ακινήτων. Το εμπόριο παραμένει στα δυνατά προάστια και τα malls, ενώ στα αζήτητα βρίσκονται παλιά καταστήματα η διαρρύθμιση των οποίων θεωρείται ξεπερασμένη για την εποχή».
Προσθέτει πως με θετικό πρόσημο κινείται η ζήτηση για υπερσύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, logistics, στο Θριάσιο, το Κορωπί, τα Οινόφυτα και γενικότερα σε περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τέλος, όσον αφορά τους φοιτητές, η έρευνα για την εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας θα καθίσταται όλο και πιο χρονοβόρα, ενώ δεν είναι διόλου απίθανο να εξετάζεται σοβαρά το κόστος της συγκατοίκησης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, χάριν του επιμερισμού των εξόδων.