Το σχέδιο για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το σχέδιο για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση
A photo taken on May 12, 2022 shows pipes at the Gasum plant in Raikkola, Imatra, Finland. - Russia may cut gas supplies to Finland soon over the Nordic country's refusal to pay Gazprom in rubles, Finnish state-owned Gasum said on May 17. (Photo by Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Photo: AFP
Οι εθνικές πρωτεύουσες αιφνιδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την Επιτροπή να ανακοινώνει μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέπληξε τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών με πέντε ιδέες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης και οι αντιδράσεις των χωρών-μελών διχάστηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών στο Politico.

Αυτό είναι πιθανό να δώσει στην πρόεδρο της Κομισιόν κάποιο περιθώριο ελιγμών ενόψει της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να πιέσει για μια προσπάθεια σε όλη την ΕΕ, για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τις τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε «άμεσες» κινήσεις για να βοηθήσει στην εξομάλυνση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης της Ευρώπης: τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο. υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας· ένα ανώτατο όριο στα έσοδα για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους (που ονομάζονται παραγωγοί υποπεριθωρίου) με αυτά τα «απροσδόκητα κέρδη» να βοηθούν τους καταναλωτές· ένας φόρος αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη· και τη διευκόλυνση της υποστήριξης σε προβληματικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Δύο μέτρα φαίνεται να υποστηρίζονται τόσο από την Επιτροπή όσο και από χώρες της ΕΕ, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες μετά από συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ. Το πρώτο είναι η παροχή πίστωσης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το δεύτερο είναι η φορολόγηση των κερδών των παραγωγών υποθετικού χαρακτήρα — αν και οι πρεσβευτές της ΕΕ ήθελαν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα από τέτοιους φόρους θα παραμείνουν στη σωστή χώρα. Η εξειδίκευση των λεπτομερειών θα είναι σημαντική, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που πληρώνονται για να ανάβουν ή να σβήνουν ανάλογα με τις ανάγκες για την εξισορρόπηση του δικτύου συχνά το κάνουν κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στα εθνικά σύνορα.

Το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι το ρωσικό ανώτατο όριο τιμών – που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία – με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «δύσπιστη» σχετικά με την ιδέα. Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, δήλωσαν διπλωμάτες.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό ήταν κάτι που «εξέταζε» η Επιτροπή — αλλά οι Βρυξέλλες ήταν σε γενικές γραμμές αντίθετες με την ιδέα στις μέχρι τώρα αξιολογήσεις τους.

Ενώ η Νορβηγία, τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ, έχει πει ότι μπορεί να είναι ανοιχτή σε ένα ανώτατο όριο, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο.

Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα, αντί με διαδικασία έκτακτης ανάγκης με πλειοψηφία, όπως θέλει η Επιτροπή, δήλωσε διπλωμάτης.

Η έκκληση της Πολωνίας να μεταρρυθμιστεί το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων, το οποίο κατηγορεί για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεν έγινε δεκτή από Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Σουηδία, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής, αλλά ενώ η πρόταση της Φον Ντερ Λάιεν ζητά να είναι υποχρεωτικές οι μειώσεις, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι εθελοντικά.

Διαβάστε ακόμη:

Κορυφαίος αξιωματούχος ενέργειας εξηγεί τους τρεις «μύθους» για την ενεργειακή κρίση αυτή τη στιγμή