Υπερταμείο: Στόχος η αύξηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας κατά 15% μέχρι το 2024
- 12/09/2022, 13:40
- SHARE
Στην πολυδιάστατη στρατηγική του Υπερταμείου για το real estate και τα logistics αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλός του κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Aριστοτέλη Καρυτινό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της PRODEA Investments, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η συντονισμένη αξιοποίηση και παρέμβαση δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, την κοινωνία και το περιβάλλον. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης και ανάπτυξης των 1.000 πρώτων ακινήτων της ΕΤΑΔ, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος και για τα υπόλοιπα ακίνητα του Υπερταμείου.
Επίσης εστίασε στον αναπτυξιακό ρόλο του Ομίλου και για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι χρειάζονται σταθερούς θεσμικούς συνομιλητές που συνδυάζουν την ευελιξία την αποτελεσματικότητα και τη θεσμική αξιοπιστία, χαρακτηριστικά τα οποία συνδυάζει το Υπερταμείο.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης αναφέρθηκε ακόμη στη στρατηγική σημασία που έχει ο κλάδος των logistics για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η νέα στρατηγική του Υπερταμείου περιλαμβάνει την συντονισμένη παρέμβαση των θυγατρικών του σε μια κοινή κατεύθυνση.
Eπενδύσεις 500 εκατ. ευρώ από τη Prodea σε πράσινα κτίρια μέχρι το τέλος του χρόνου
Στο πλαίσιο της συζήτησης, υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι το Real Estate είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, μαζί με τον τουρισμό. Ο κ. Καρυτινός εκτίμησε ότι διαφαίνεται πως μπορεί να αποκλιμακωθεί ο μεγάλος πληθωρισμός και τα αντίστοιχα κόστη από τα μέσα του 2023, αν δεν υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί η πολύ καλή εικόνα και η προοπτική του κλάδου. Για τα βιοκλιματικά κτίρια τόνισε ότι όχι μόνο δημιουργούνται τεράστιες εξοικονομήσεις, αλλά και υπάρχει θετική επίδραση στο περιβάλλον.
«Δεν πρόκειται για κάποια τάση ή μόδα. Είναι το καινούργιο υπόδειγμα, διότι πλέον τα κτήρια χωρίς βιοκλιματικά χαρακτηριστικά δεν θα έχουν καμία τύχη στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο και η PRODEA Investments μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επενδύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια σε πράσινα κτίρια. Αυτή η κατεύθυνση είναι το μέλλον του κλάδου. Ο κλάδος των Logistics έχει αποδείξει ότι μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα» ανέφερε ο επικεφαλής της Prodea.
Εθνικό κέντρο logistics στη Φυλής
Αναφερόμενος στον τομέα των logistics ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ/Πρόεδρος Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, αποκάλυψε ότι προχωράει η ανάπτυξη όλων των logistics σε εθνικό κέντρο σε έκταση στη Φυλής, πού έχει ήδη εντοπιστεί, project το οποίο ήδη έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης. Επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο για τα logistics, που είχε ξεκινήσει το 2014 αλλά δεν ολοκληρώθηκε, έχει μπει ξανά στις «ράγες», με αξιοποίηση τόσο του μεγάλου ακινήτου του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο, γνωστότερο και ως «Θριάσιο 2», όσο και της επένδυσης στο πρώην «στρατόπεδο Γκόνου». Υπενθυμίζεται ότι πρόκεται για επένδυση που θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ και έχει αναλάβει να προχωρήσει η μονάδα επιτάχυνσης διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF) για την αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτων των 672 στρεμμάτων στην Θεσσαλονίκη, που στέγαζε στο παρελθόν το «Στρατόπεδο Γκόνου». Το σχέδιο βασίζεται και στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για χρήσεις εμπορευματικού κέντρου, μεταποίησης και ζώνης ελευθέρου εμπορίου.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, ανέφερε ότι στόχος είναι η αύξηση της αξίας της υπό διαχείρισης δημόσιας περιουσίας κατά 15% μέχρι το 2024.
«H συνεργασία του Υπερταμείου με τις θυγατρικές είναι καθημερινή, με τις εξελίξεις να τρέχουν πολύ γρήγορα. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο για τον συντονισμό και το στρατηγικό μας σχέδιο συμπεριλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες, όπως ο κόμβος ανοιχτών δεδομένων για όλες τις θυγατρικές, η οριζόντια ψηφιοποίηση, οι πρωτοβουλίες μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για πρώτη φορά οι έρευνες για την ικανοποίηση τόσο των εργαζόμενων μας, όσο και των πελατών μας» σχολίασε σχετικά.
Όσον αφορά στις ενέργειες του υπερταμείου για την ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι ήδη «έχουμε προβεί σε σημαντικές ενέργειες, όπως δράσεις εξοικονόμησης για τα γραφεία μας, ενώ μέσω των θυγατρικών μας, έχουμε βοηθήσει να συγκρατηθούν οι τιμές μας».
Ο κ. Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΚΑΑ, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση ως τη μεγαλύτερη «απειλή» ή «βόμβα» όπως τη χαρακτήρισε. Στόχος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, όπως ανέφερε, είναι η ανάδειξη του πολύπλευρου ρόλου του Οργανισμού για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, των πλεονεκτημάτων από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και η συμβολή του στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.
«Έχουμε ως βασικό μέτοχο το κράτος. Πλέον με το Υπερταμείο, το μοντέλο διοίκησης είναι συγκεκριμένο και βοηθάει έναν οργανισμό όπως ο δικός μας, ο οποίος διαθέτει 750 στρέμματα, ακίνητα, έχει 11 λιμάνια υπό διαχείριση και συνεργάζεται με περισσότερους από 700 εμπόρους – χονδρέμπορους. Στόχος μας είναι η ψηφιοποίηση του οργανισμού. Όταν τελειώσουμε με τις επενδύσεις που γίνονται, η αξία του είναι πέντε φορές μεγαλύτερη. Όμως η αισιοδοξία από μόνη της δεν αρκεί, η ψηφιοποίηση δεν αρκεί, χρειάζεται ρεαλισμός. Πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, με υπομονή και επιμονή» πρόσθεσε.
Το Υπερταμείο με μια ματιά
Περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση: 6 δισ. ευρώ
Θυγατρικές & Συμμετοχές: 17
Ανθρώπινο Δυναμικό: 31.000+
Επενδυτικοί Τομείς – “Κλειδιά”: Eνέργεια & Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Τρόφιμα & Εφοδιασμός, Διαχείριση και Ανάπτυξη Ακινήτων, Μεταφορές & Υποδομές, Τεχνολογία, Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.