Ο Χόρχε Μπουκάι στην Αθήνα
- 17/06/2014, 14:14
- SHARE
Ο άνθρωπος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο «να είσαι» και στο «να έχεις», είπε παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο.
Ο Χόρχε Μπουκάι που βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή την έκδοση του πέμπτου «φύλλου Πορείας», με τίτλο «Ο δρόμος της Πνευματικότητας», δηλώνει ότι είναι καλύτερος ψυχοθεραπευτής από συγγραφέας, γράφει ιστορίες και μύθους, αλλά υποστηρίζει ότι όλα τα βιβλία του μαζί δεν προσφέρουν ότι δίνει μια ώρα ψυχοθεραπείας.
Ο Αργεντινός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύεται στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών και τα βιβλία του σημειώνουν παγκόσμια επιτυχία. Στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αγαπητός και τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Opera».
Ο Χόρχε Μπουκάι ξεκίνησε την παρουσίαση του νέου του βιβλίου λέγοντας ότι «είναι μία δύσκολη στιγμή για να μιλήσει κανείς για πνευματικότητα, διότι είναι μια σκληρή στιγμή για τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό ίσως, τα ενδιαφέροντα να είναι άλλα», και συμπλήρωσε: «Γνωρίζω την ελληνική κρίση μέσα από την κρίση της Αργεντινής, που μοιάζει με αυτήν της Ελλάδας. Είναι όμως μία πρόκληση να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας για να ασχοληθούμε με πράγματα που είναι υπερβατικά, ή να μιλήσει κανείς για πίστη και πνευματικότητα όταν δεν έχει δουλειά. Υπάρχουν πράγματα που είναι πιο σημαντικά από άλλα, παρά το ότι δεν φαίνονται τόσο επείγοντα. Πολλές φορές ο άνθρωπος στη ζωή του καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο σημαντικό και στο επείγον, ανάμεσα στην άνεση και στην υπερβατικότητα, ανάμεσα στο “να είσαι” και στο “να έχεις”. Ξέρουμε όλοι ότι οι κρίσεις περνάνε και το πρόβλημα αρχίζει συνήθως μετά την κρίση. Η κρίση είναι μια στιγμή στον χρόνο όπου τα πράγματα αλλάζουν, αλλά δεν είναι το πρόβλημα. Μπορεί να γίνει πρόβλημα αν δεν πάρεις τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Αποφάσεις προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές, εθνικές ή παγκόσμιες. Απαιτείται να έχουμε συνείδηση του τι ακριβώς είναι η κρίση και κυρίως να προσέχουμε ώστε ο φόβος για την κρίση να μην μας καταβάλει πριν το κάνει η ίδια. Είμαι αισιόδοξος σε σχέση με τους ανθρώπους αλλά και την κοινωνία, γιατί στο τέλος θα βγει το καλύτερο. Αυτό ισχύει και στην Αργεντινή, όπου ο λαός πριν από την κρίση δεν είχε αλληλεγγύη, ενώ σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που αφιερώνουν χρήμα, χρόνο, ενέργεια και αγωνίζονται να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη».
Μιλώντας για τον φόβο που ακινητοποιεί τους ανθρώπους, έφερε το παράδειγμα μιας μάνας που προκειμένου να αποθαρρύνει τον μικρό γιο της να βγαίνει στον δρόμο μόνος του, στην αρχή τού είπε ότι πρέπει να είναι πάντα μαζί και αργότερα ότι θα έπρεπε να φοράει ένα μενταγιόν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο άνθρωπος αυτός, υπό τον φόβο να χάσει το μενταγιόν, δεν βγήκε ποτέ από το σπίτι του, και τόνισε: «Ο φόβος μεταφέρεται, μολύνει, σε καταργεί, σε ακυρώνει, σε παραλύει και σε ακινητοποιεί. Σίγουρα μια οικονομική και κοινωνική κρίση σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να είναι ολέθρια, αλλά ο φόβος για την κρίση σίγουρα είναι πιο καταστροφικός. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ανάπτυξη του ατόμου είναι πολύ σημαντική σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται. Είμαι αισιόδοξος για την ανθρωπότητα και πιστεύω ότι μετά από προβληματικές καταστάσεις βγαίνει το καλύτερο».
Απαντώντας σε ερώτηση για την επίδραση του διαδικτύου στην πνευματικότητα είπε: «Δεν πιστεύω ότι εμποδίζει την πνευματικότητα, ούτε όμως ότι είναι εργαλείο υπέρ της πνευματικότητας, είναι όμως ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Το facebook είναι ένα μέσο επικοινωνίας, που σε εμένα δεν αρέσει. Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και το διαδίκτυο εξαρτάται από τις προθέσεις μας».
Αναφερόμενος στην πνευματικότητα και τους τρόπους κατάκτησής της, ο κ. Μπουκάι επισήμανε: «Πιστεύω ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι εκ φύσεως γενναιόδωρη και άξια να αγαπηθεί και να αγαπήσει, και οι κακές συμπεριφορές υπάρχουν λόγω άγνοιας ή κακών συνθηκών. Τα ανθρώπινα όντα είναι ομαδικά και αλληλέγγυα, και πιστεύω ότι το να γνωρίσεις τον εαυτό σου σημαίνει να αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Αν δέχεσαι τον εαυτό σου, πιστεύεις στον εαυτό σου και συνδέεις την αγάπη που έχεις γι’ αυτόν και για τους άλλους. Αυτό σημαίνει καλύτερος άνθρωπος. Είναι δύσκολο να φτάσεις στην πνευματικότητα αν δεν κατακτήσεις τον δρόμο της μοναχικότητας. Είναι δύσκολο να βρεις τον δρόμο της μοναχικότητας, αν πριν δεν μάθεις να είσαι μόνος σου και χωρίς εξάρτηση από το έξω. Μην πιστέψει όμως κανείς ότι για να το πετύχει πρέπει να κλειστεί σε μία σπηλιά ή να πάει σε ένα μοναστήρι. Πιθανά να είναι ένας δρόμος, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι. Όταν ανακαλύπτεις τη μοναξιά σου και απολαμβάνεις τη σιωπή και την απόσταση που εσύ επέλεξες, βρίσκεις την επαφή πάλι με τους ανθρώπους, αλλά ποτέ πια δεν διαλύεσαι μέσα στους άλλους. Γιατί από τη στιγμή που έχεις βρει τον προσωπικό δρόμο προς την πνευματικότητα, αφού έχεις γνωρίσει το πιο ουσιαστικό από τον εαυτό σου, η επαφή σου με την αγάπη είναι εντελώς διαφορετική και δεν έχει καμία σχέση με την κτητικότητα, ούτε θέλεις κανείς να σου ανήκει, ούτε επιτρέπεις σε κάποιον να πιστέψει ότι του ανήκεις».
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο γιος του Χόρχε Μπουκάι, Ντέμιαν, επίσης ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, του οποίου το πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Από την άλλη γωνία», θα εκδώσει ο εκδοτικός οίκος «Opera». Ο Ντέμιαν Μπουκάι σημείωσε: «Θα ήταν ανόητο αν δεν γινόμουν ψυχίατρος επειδή ήταν ο πατέρας μου και το ίδιο ανόητο αν το έκανα για τον ίδιο λόγο».
Τέλος, υπερασπίζοντας τη γραφή του, μέσω μύθων και απλών ιστοριών, ο Χόρχε Μπουκάι τόνισε: «Νομίζω ότι ο μοναδικός τρόπος για να φθάσουμε στη βαθιά αλήθεια των πραγμάτων είναι μέσω της μεταφοράς και της αλληγορίας, διότι πιστεύω ότι δεν υπάρχει τρόπος να εξηγήσεις το ανεξήγητο. Μερικές φορές τα πνευματικά θέματα είναι ανεξήγητα, όποτε η αλληγορία είναι πολύ πιο κατάλληλη από οποιαδήποτε εξήγηση διανοητική. Ο Λάο Τσε λέει ότι η αλήθεια που μπορεί να εξηγηθεί με λόγια δεν είναι αλήθεια».
Το βιβλίο «Ο δρόμος της Πνευματικότητας», μεταφρασμένο από την Κωνσταντίνα Επισκοποπούλου, παρουσιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη.
Διαβάστε ακόμα:
«Δάκρυα για τον ρατσισμό»: Έκθεση φωτογραφίας από τους ΓτΚ
Τα 10 καλύτερα μέρη της Αθήνας σύμφωνα με τον Guardian