Προ των πυλών νέα μέτρα για την κρίση στην Ενέργεια από Κομισιόν – Στις 30/9 οι αποφάσεις
- 22/09/2022, 10:53
- SHARE
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ενέργεια σχεδιάζει ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι διακυμάνσεις στις αγορές, ενισχύοντας τη ρευστότητα και μειώνοντας το κόστος του φυσικού αερίου.
Eιδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου ένα έγγραφο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα για τη χαλάρωση της αστάθειας και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ενεργειακές αγορές, καθώς μάλιστα οι αυξανόμενες τιμές εντείνουν την αγωνία για την κάλυψη margin calls δισεκατομμυρίων ευρώ…
Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένα κράτη μέλη ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο η Επιτροπή δεν σκοπεύει να προτείνει κάτι τέτοιο… ακριβώς. Αντίθετα, μπορεί επεξεργάζεται άλλα μέτρα αντιμετώπισης του ζητήματος.
Με τους καταναλωτές στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να είναι σε απόγνωση, λόγω των δυσθεώρητων λογαριασμών ρεύματος, αφ’ ης στιγμής η Ρωσία σταμάτησε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο, οι κυβερνήσεις πιέζουν για λύσεις με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης.
Όπως φαίνεται, σε πρώτη φάση, τα μέτρα θα είναι ένα πακέτο παρέμβασης, που θα περιλαμβάνει φόρους στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ανώτατο όριο τιμής για το ρεύμα και υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης ενέργειας.
Το υπό κατάρτιση έγγραφο -γνωστό στην ορολογία της ΕΕ ως communication- θα παράσχει στις κυβερνήσεις διαβεβαιώσεις για περαιτέρω μέτρα τα οποία θα αποφασιστούν σε συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών στις 30 Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης, που θα ακολουθηθεί από λεπτομερείς προτάσεις, οι οποίες θα εγκριθούν από τα κράτη μέλη…
Η ενεργειακή κρίση θα είναι βασικό θέμα και στην άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου αλλά και στη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα του πλαφόν… ενέργεια για την οποία υπήρξε ομοφωνία… με τις απόψεις να διίστανται για τον τρόπο εφαρμογής του.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ιταλία τάσσεται υπέρ ενός ανώτατου ορίου στις φυσικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλους τους κόμβους της ΕΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει ένα ανώτατο όριο για το TTF, ενώ η Πολωνία θέλει όριο τιμής στο φυσικό αέριο που εισάγεται από προμηθευτές.
Τα κράτη που αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο τιμών λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα ενθάρρυνε την κατανάλωση, σε μια εποχή όπου η ΕΕ επιδιώκει να τη μειώσει. Σε εσωτερικό έγγραφο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή εξέταζε επιλογές για την υπαγωγή του TTF υπό χρηματοπιστωτική εποπτεία για την αποφυγή κερδοσκοπίας και τη θέσπιση ενός συμπληρωματικού σημείου αναφοράς για τη διασφάλιση καλύτερης λειτουργίας της αγοράς με λιγότερη αστάθεια.
Ως έσχατη λύση σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει την προσωρινή δέσμευση του TTF στο ασιατικό σημείο αναφοράς JKM ως δυναμικό ανώτατο όριο.
Η Επιτροπή εξέταζε επίσης τη δημιουργία ενός κέντρου εκκαθάρισης «για να λαμβάνει αναφορές για όλες τις τιμές LNG ή άλλων εισαγωγών». Μια τέτοια κίνηση θα στηρίξει την κοινή πλατφόρμα αγορών του μπλοκ, έναν εθελοντικό μηχανισμό για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των κρατών μελών και την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.