Γιατί οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές να αποφύγουν τις ευρωπαϊκές μετοχές
- 23/09/2022, 10:24
- SHARE
Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν την Ευρώπη για “κυνήγι” των μετοχών αξίας, καθώς η ενεργειακή κρίση της ηπείρου σημαίνει ότι η ανταμοιβή κινδύνου δεν είναι ακόμα εκεί, σύμφωνα με τον Willem Sels, παγκόσμιο CIO της HSBC.
Οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι ζοφερές, καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνεχίζουν να πνίγουν την ανάπτυξη και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να σφίξουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Συνήθως, οι επενδυτές έχουν στραφεί στις ευρωπαϊκές αγορές αναζητώντας μετοχές αξίας – εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χαμηλή τιμή σε σχέση με τα θεμελιώδη χρηματοοικονομικά τους στοιχεία – όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αστάθεια επενδύοντας σε μετοχές που προσφέρουν σταθερό μακροπρόθεσμο εισόδημα.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ προσφέρουν μια αφθονία μεγάλων μετοχών ανάπτυξης – οι εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη τους με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο του κλάδου.
Αν και η Ευρώπη είναι μια φθηνότερη αγορά από τις ΗΠΑ, ο Sels εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των δύο όσον αφορά τους λόγους τιμής προς κέρδη – οι αποτιμήσεις των εταιρειών με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής τους σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή – δεν «αντισταθμίζει τον πρόσθετο κίνδυνο που αναλαμβάνεται».
Καθώς η σεζόν κερδών θα ξεκινήσει σοβαρά τον επόμενο μήνα, οι αναλυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι οι υποβαθμίσεις των κερδών θα κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο βραχυπρόθεσμα. Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν δεσμευμένες στην αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ αναγνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει οικονομική διαμάχη και πιθανώς ύφεση.
«Βλέπουμε οικονομική επιβράδυνση, πληθωριστικές πιέσεις υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών και των μακροπρόθεσμων αιτιών της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο Nigel Bolton, Co-CIO της BlackRock, στο CNBC.
Ωστόσο, σε μια έκθεση προοπτικών για το τέταρτο τρίμηνο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Bolton εκτιμά ότι οι αγοραστές μετοχών μπορούν να επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν τις αποκλίσεις αποτίμησης μεταξύ εταιρειών και περιοχών, αλλά θα πρέπει να εντοπίσουν επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν στην παροχή λύσεων σε αυξανόμενες τιμές και επιτόκια.
Υποστήριξε, για παράδειγμα, ότι η υπόθεση για την αγορά τραπεζικών μετοχών ενισχύθηκε το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι αναφορές για πληθωρισμό υψηλότερο από το αναμενόμενο άσκησαν περαιτέρω πίεση στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια.
Η Ευρώπη αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, έχοντας στηριχθεί στις ρωσικές εισαγωγές για το 40% του φυσικού αερίου της πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις. Αυτή η ανάγκη επιδεινώθηκε στις αρχές αυτού του μήνα, όταν ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
«Ο απλούστερος τρόπος για να μετριαστεί ο πιθανός αντίκτυπος των ελλείψεων φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκια είναι να γνωρίζουμε τις εταιρείες με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ως ποσοστό του εισοδήματος – ειδικά όταν η ενέργεια δεν παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές», είπε ο Μπόλτον.
«Οι ενεργειακές ανάγκες της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας ήταν ισοδύναμες με 51 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το 2019. Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτής της ενέργειας παρέχεται από αέριο, ενώ λιγότερο από το 1% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ορισμένες μεγαλύτερες εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια περίοδο έλλειψης φυσικού αερίου αντισταθμίζοντας το ενεργειακό κόστος, που σημαίνει ότι πληρώνουν κάτω από την ημερήσια τιμή «spot», τόνισε ο Bolton. Επίσης απαραίτητη είναι η δυνατότητα μετακύλισης του αυξανόμενου κόστους στους καταναλωτές. Ωστόσο, οι μικρότερες εταιρείες χωρίς τις εξελιγμένες τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνου ή την ισχύ τιμολόγησης ενδέχεται να δυσκολευτούν, εκτίμησε.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εταιρείες που μπορεί να φαίνονται ελκυστικές επειδή είναι «αμυντικές» – έχουν ιστορικά δημιουργήσει μετρητά παρά την αργή οικονομική ανάπτυξη – έχουν σημαντική, μη αντισταθμισμένη έκθεση στις τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο Μπόλτον. «Μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία ζυθοποιίας μπορεί να αναμένει ότι οι πωλήσεις αλκοόλ θα διαρκέσουν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, αλλά εάν το ενεργειακό κόστος είναι μη αντισταθμισμένο, τότε είναι δύσκολο για τους επενδυτές να είναι σίγουροι για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη».
Η BlackRock εστιάζει σε εταιρείες στην Ευρώπη με παγκόσμιες διαφοροποιημένες δραστηριότητες που τις προστατεύουν από τον αντίκτυπο της κρίσης φυσικού αερίου της ηπείρου, ενώ ο Bolton πρότεινε ότι από αυτές που συγκεντρώνονται στην ήπειρο, οι εταιρείες με μεγαλύτερη πρόσβαση σε σκανδιναβικές πηγές ενέργειας θα τα πάνε καλύτερα.
Εάν οι αυξήσεις των τιμών αποτύχουν να μετριάσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και ο περιορισμός καταστεί απαραίτητος το 2023, ο Bolton προτείνει ότι οι εταιρείες σε «στρατηγικά σημαντικούς κλάδους» – παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στρατιωτικοί εργολάβοι, εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και αεροδιαστημικής – θα επιτρέπεται να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.