Τι κοινό μπορεί να έχει η πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Ένας διάσημος επενδυτής απαντά
- 25/09/2022, 19:00
- SHARE
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η Wall Street έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι μια ύφεση μπορεί να είναι καθ’ οδόν.
Από τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, μέχρι πρώην αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα κορυφαία οικονομικά μυαλά του κόσμου έχουν επισημάνει, σχεδόν με ομοφωνία, την καταιγίδα των εμποδίων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και έχουν εκφράσει φόβους για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής ύφεσης.
Στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές παλεύουν με τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σχεδόν 40 ετών και την αύξηση των επιτοκίων, ενώ ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, τις πολιτικές μηδενικού COVID της Κίνας και πολλά άλλα.
Και ακόμη και μετά την πτώση του S&P 500 κατά περισσότερο από 21% φέτος, τα καλύτερα μυαλά της Wall Street εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι μετοχές έχουν προοπτικές περαιτέρω πτώσης στο μέλλον.
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», δήλωσε ο Carl Icahn, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου της Icahn Enterprises και διαθέτει περιουσία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο MarketWatch στο Best New Ideas in Money Festival την Τετάρτη.
Ο Icahn αναδείχθηκε ως «εταιρικός επιδρομέας» στη Wall Street τη δεκαετία του 1980, αγοράζοντας μη αγαπητές εταιρείες και υποστηρίζοντας επιθετικά την αλλαγή για τη βελτίωση της αξίας για τους μετόχους, διορίζοντας μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πουλώντας περιουσιακά στοιχεία ή απολύοντας υπαλλήλους.
Ακόμη και στα 86 του χρόνια, ο Icahn παραμένει ένα από τα πιο σεβαστά μυαλά της Wall Street και φέτος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία και η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο επενδυτής υποστηρίζει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε μη βιώσιμα επίπεδα εν μέσω της πανδημίας χρησιμοποιώντας σχεδόν μηδενικά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση -μια πολιτική όπου οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκες και κρατικά ομόλογα με την ελπίδα να τονώσουν τον δανεισμό και τις επενδύσεις.
«Εκτυπώσαμε πάρα πολύ χρήμα και απλά νομίζαμε ότι το πάρτι δεν θα τελείωνε ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι με τη Fed να αλλάζει στάση και να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, πιστεύει τώρα ότι «το πάρτι τελείωσε».
Το κατάλοιπο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed, σύμφωνα με τον Icahn, είναι ο ουρανοκατέβατος πληθωρισμός, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Αύγουστο.
«Ο πληθωρισμός είναι ένα τρομερό πράγμα. Δεν μπορείς να το θεραπεύσεις», δήλωσε ο Icahn, σημειώνοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που έριξαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η Ρώμη γνώρισε ως γνωστόν υπερπληθωρισμό μετά από μια σειρά αυτοκρατόρων που μείωσαν την περιεκτικότητα σε ασήμι του νομίσματός τους, του δηναρίου. Στη συνέχεια, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά αφού ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός καθιέρωσε ελέγχους τιμών και ένα νέο νόμισμα που ονομαζόταν argenteus, το οποίο είχε αξία ίση με 50 δηνάρια.
Το αποτέλεσμα των μη βιώσιμων πολιτικών των Ρωμαίων αυτοκρατόρων ήταν ένας πληθωρισμός της τάξης του 15.000% μεταξύ του 200 και του 300 μ.Χ., σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων ιστορικών.
Ο Icahn δήλωσε ότι ένας τέτοιος πληθωρισμός τον ανησυχεί τόσο πολύ που θα ήθελε να δει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξάνει τα επιτόκια κατά 1% την Τετάρτη, αντί για την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Powell, για να διασφαλίσει ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν θα παραμείνουν.
Αλλά παρά τους φόβους του Icahn για τον πληθωρισμό, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής δήλωσε ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις των ομολόγων του με την αντιστάθμιση του χαρτοφυλακίου του -μια στρατηγική που χρησιμοποιεί παράγωγα για τον περιορισμό του κινδύνου της αγοράς και την αύξηση των κερδών- κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς.
Η καθαρή αξία του ενεργητικού της Icahn Enterprises σημείωσε άλμα 30% ή 1,5 δισ. δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του 2022.
Την Τετάρτη, ο Icahn υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη μετοχές που φαίνονται ελκυστικές στην αγορά σήμερα, αλλά προειδοποίησε τους επενδυτές να μην γίνουν άπληστοι πολύ σύντομα.
«Νομίζω ότι πολλά πράγματα είναι φθηνά και θα γίνουν φθηνότερα», δήλωσε ο Icahn, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και των λιπασμάτων θα πρέπει να υπεραποδώσουν έναντι της συνολικής αγοράς στο μέλλον.
Η προειδοποίηση της Τετάρτης προς τους επενδυτές δεν ήταν η πρώτη από τον Icahn φέτος.
Ο δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο ότι μια ύφεση ή «κάτι ακόμη χειρότερο» είναι πιθανό να έρθει για την αμερικανική οικονομία και συνέκρινε τον σημερινό υψηλό πληθωρισμό με εκείνον της δεκαετίας του 1970, υποστηρίζοντας ότι η Fed θα δυσκολευτεί να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.
«Δεν μπορείτε να ξαναβάλετε το τζίνι πίσω στο μπουκάλι πολύ εύκολα», είπε.