Π. Πολύδωρος (Mastercard): «Το 84% του όγκου των συναλλαγών πραγματοποιείται από χρεωστικές κάρτες»
- 11/10/2022, 16:54
- SHARE
Συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους είχε ο Παναγιώτης Πολύδωρος, ο νέος επικεφαλής της Mastercard στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια της γνωστής πολυεθνικής από το 2017 και πλέον διαδέχεται την Άσπα Παλιμέρη.
Κάνοντας μια αναδρομή ως προς το τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, αλλά και το πώς έχει αλλάξει η κουλτούρα των καταναλωτών σε επίπεδο διεξαγωγής των συναλλαγών τους, τόνισε ότι η χρεωστική κάρτα ήταν απλώς εργαλείο ανάληψης μετρητών. Μέχρι και το 2015 υπήρχε ισορροπία μεταξύ πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και η διείσδυση των καρτών, σε ότι αφορά τις πληρωμές ήταν 7%, με τα μετρητά να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος (93%).
«Επικρατούσε ένας δισταγμός για ανέπαφες συναλλαγές. Το ηλεκτρονικό εμπόριο υπήρχε, αλλά υπήρχαν και αρκετές δυσκολίες σε επίπεδο ασφάλειας. Το 2015-2017 οι τράπεζες πετούσαν ένα παράθυρο λίγο πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής και πολλοί θεωρούσαν ότι θα τους έκλεβαν τα προσωπικά δεδομένα με αποτέλεσμα να αποχωρούν και να αφήνουν στη μέση τη διαδικασία. Δεν είχαμε τις άμυνες που έχουμε τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρος.
Υπενθύμισε πως σταδιακά οι ψηφιακές συναλλαγές έγιναν μέρος της καθημερινότητας μας και η χρήση κάρτας στα capital controls θεωρήθηκε σανίδα σωτηρίας από τους πολίτες και παράλληλα ως μέτρο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, η πανδημία περιόρισε την εκτέλεση συναλλαγών με μετρητά, καθώς η κάρτα δημιουργούσε υγειονομική ασφάλεια. Το αποτέλεσμα των παραπάνω διαδοχικών κρίσεων ήταν η χρήση της κάρτας να καταστεί επιθυμία και να ξεφύγει από το αίσθημα της ανάγκης και της υποχρέωσης που ήταν πριν.
«Το διάστημα 2015 -2021 η χρήση κάρτας ανέρχεται από το 7% στο 33% του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος και παράλληλα ενισχύθηκαν τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ, 273 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, μόνο και μόνο επειδή οι διαδικασίες έγιναν διαφανείς. Πλέον το 84% του όγκου των συναλλαγών πραγματοποιείται από χρεωστικές κάρτες. Ενιάμιση στις δέκα συναλλαγές γίνονται ανέπαφα».
Ο επικεφαλής της Mastercard, πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας συντελέστηκε μια άνευ προηγούμενου στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και ένα κύμα μαζικής υλοποίησης Apple Pay & τώρα Google pay πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, το 8,7% των συναλλαγών γίνεται μέσω Apple Pay, Google pay και wallet, τόσο σε φυσικό όσο και σε ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Η αλήθεια είναι πως θέλουμε να δούμε περισσότερη δραστηριότητα από τις ίδιες τις FinTech στο πεδίο αυτό. Παρατηρούμε ότι σταδιακά μεγάλοι παίχτες μπαίνουν στο bnpl. Στην Mastercard, από τα 7 άτομα που απασχολούνταν στην Ελλάδα το 2017, πλέον έχουμε ξεπεράσει τα 80 άτομα, διότι στρατηγικά ο ομιλος αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα δημιουργώντας ένα hub για τους Mastercard advisors που εξειδικεύονται στις πληρωμές και συνεργάζονται με επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις».
Όραμα της διοίκησης είναι να καταστεί το brand Mastercard από τους κυρίους αρωγούς στην ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα διαθέτει αριθμό τερματικών ίσο με τον αριθμό των εμπόρων που έχουμε και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την αποδοχή καρτών, ενισχύοντας την ποιότητα τους. Ουσιαστικά μιλάμε για περισσότερες αποδοχές πληρωμών μέσω των κινητών, το λεγόμενο soft pos. Παράλληλα, θέλουμε η ψηφιακή εμπειρία να γίνει ο πρωταθλητής και να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν που είναι το 1/4 των κρατικών εσόδων. Στον τουρισμό έχουμε ήδη επενδύσει 2,6 εκατ ευρώ».
Στις προτεραιότητες της Mastercard είναι η συνέχεια του προγράμματος «Live a legacy» το οποίο εδώ και 5 χρόνια στηρίζει με επιτυχία τη γυναικεία ενδυνάμωση, καθώς επίσης και η καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.
«Θελουμε να είμαστε ο πιο γρήγορος, εύκολος και ασφαλής τρόπος για να πληρώνεις. Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση μου είναι ότι η κάρτα δεν θα εξαφανιστεί σύντομα» κατέληξε ο κ. Πολύδωρος.