Κέρι: «Ναι» των ΗΠΑ σε επικοινωνία, αλλά όχι σε συνεργασία με το Ιράν
- 19/06/2014, 16:50
- SHARE
Η αμερικανική κυβέρνηση διερευνά ακόμη το πώς θα απαντήσει στο αίτημα του Ιράκ για βοήθεια στην αναχαίτιση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.
«Ενδιαφερόμαστε να επικοινωνήσουμε με το Ιράν. Να ξέρουν οι Ιρανοί τι σκεφτόμαστε, να ξέρουμε τι σκέφτονται αυτοί και να υπάρχει μια ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μην γίνονται λάθη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NBC, μία ημέρα μετά την επίσημη έκκληση της κυβέρνησης του Ιράκ προς τις ΗΠΑ για συνδρομή στην καταπολέμηση της προέλασης των ενόπλων ανταρτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε».
Ωστόσο, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Ιράν για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης, ο Κέρι απάντησε αρνητικά. «Όχι. Δεν καθόμαστε να σκεφτούμε πώς θα το κάνουμε αυτό, ούτε αν θα το κάνουμε. Αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι».
Όσον αφορά την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, ο Κέρι απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «τίποτε δεν βρίσκεται έξω από το τραπέζι» και ότι «όλες οι επιλογές» εξακολουθούν να βρίσκονται στη διάθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξετάζει ποια θα είναι η απάντηση που θα δοθεί στην προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών, η οποία συνεχίζεται με στόχο τη Βαγδάτη.
Ο Ομπάμα δέχεται όλο και περισσότερα αιτήματα από τους Αμερικανούς βουλευτές να πείσει τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την αποτυχημένη, όπως πιστεύουν οι ίδιοι, ηγεσία του και την άρνησή του να λάβει υπόψη του τα αιτήματα των σουνιτών στη χώρα του.
«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ αφορά το Ιράκ, όχι τον Μάλικι. Τίποτε που θα αποφασίσει ο πρόεδρος να κάνει δεν θα επικεντρώνεται ειδικά στον πρωθυπουργό Μάλικι. Επικεντρώνεται στον λαό του Ιράκ», πρόσθεσε ο Κέρι στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε αργά χθες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι μία αεροπορική δύναμη για λογαριασμό των σιιτικών πολιτοφυλακών ή για έναν σιίτη στον πόλεμό του κατά των σουνιτών Αράβων. Εάν πρέπει να υποστηρίξουμε το Ιράκ, αυτή η στήριξη πρέπει να δοθεί σε μία κυβέρνηση, μία κυβέρνηση όλου του λαού, η οποία εκπροσωπεί όλες τις συνιστώσες του Ιράκ», δήλωσε o πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Λονδίνο. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν το Ιράκ, αυτό πρέπει να έχει τη μορφή βοήθειας προς μία κυβέρνηση κατά του εξτρεμισμού, παρά προς μία πλευρά αυτού που μπορεί να συνιστά έναν θρησκευτικό πόλεμο», είπε ο Πετρέους.
Χθες, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ επέκρινε τον θρησκευτικό προσανατολισμό που διέπει την ιρακινή ηγεσία, που ευνόησε την προώθηση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ. «Δεν χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να ξεχάσει κανείς σε ποιο σημείο η κυβέρνηση του Ιράκ παραμέλησε τον λαό. Αυτό βρίσκεται στη ρίζα του σημερινού προβλήματος», είπε.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επανειλημμένως την ιρακινή ηγεσία για τους κινδύνους που αναφύονται από μία πολιτική που αποκλείει ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες. Αλλά οι απόψεις τους αγνοήθηκαν παντελώς στη Βαγδάτη.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ενδεχόμενες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών στο Ιράκ μπορεί να προκαλέσουν πολλούς νεκρούς μεταξύ των αμάχων και πως η Ουάσινγκτον δεν βλέπει θετικά μια τέτοια στρατηγική.
Παράλληλα,η Σαουδική Αραβία απέρριψε σήμερα την κατηγορία που διατύπωσε εναντίον της ο Μάλικι ότι το βασίλειο υποστηρίζει τους σουνίτες μαχητές που κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τμήματα του βορείου Ιράκ. «Ο Ιρακινός πρωθυπουργός προσάπτει στο Βασίλειο ότι είναι χορηγός της τρομοκρατίας, το οποίο αποτελεί μια γελοία κατηγορία, την ώρα που η Σαουδική Αραβία είναι αυτή που ποινικοποίησε την τρομοκρατία, ιδιαίτερα το ΙΚΙΛ», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τζέντα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φάιζαλ, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι η χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία και πολεμάει την τρομοκρατία και συνεχίζει να την πολεμάει είναι … το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».
Η υπό τους σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις σουνιτικές γειτονικές χώρες του Κόλπου ότι υποστηρίζουν τους σουνίτες μαχητές στο Ιράκ και η τρέχουσα κρίση έχει επιδεινώσει εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και των χωρών αυτών.
Απομάκρυνση εργαζομένων από τα διυλιστήρια του Ιράκ
Ο ιρακινός στρατός έθεσε σήμερα εκ νέου υπό τον πλήρη έλεγχό του το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, έπειτα από μάχες που έγιναν με τους σουνίτες τζιχαντιστές που προσπαθούσαν να το καταλάβουν, ανακοίνωσαν Ιρακινοί αξιωματούχοι.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλήρως το διυλιστήριο του Μπαϊτζί», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας, στρατηγός Κάσεμ Άτα. Ένας εργαζόμενος στο διυλιστήριο δήλωσε και αυτός ότι οι τζιχαντιστές έχουν αποσυρθεί, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσαν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας ότι οι μαχητές εγκατέλειψαν το διυλιστήριο έπειτα από σφοδρές επιθέσεις που πραγματοποίησε εναντίον τους ο στρατός.
Στην απομάκρυνση των εργαζομένων σε κινεζικές εταιρείες στο Ιράκ προσανατολίζεται η Κίνα που επανέλαβε σήμερα την πρότασή της να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει την τρομοκρατία, αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη.
«Θα βοηθήσουμε να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές αυτοί που εργάζονται σε κινεζικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες επικρατεί μια πιο σοβαρή κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η PetroChina, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής στον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα, αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την χώρα, αλλά η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος της εταιρείας.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράκ όσον αφορά το πετρέλαιο και οι κρατικές ενεργειακές της εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Sinopec Group και ο CNOOC Ltd, έχουν εξασφαλίσει περισσότερο από το ένα πέμπτο των ιρακινών πετρελαϊκών σχεδίων μετά την αγορά ορισμένων ιρακινών πετρελαιοπηγών σε δημοπρασίες το 2009.
Το Πεκίνο, σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανησυχεί βαθύτατα για την αναζωπύρωση της βίας στο Ιράκ και την προέλαση του ΙΚΙΛ στην χώρα.
Σήμερα απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι 250 με 300 εργαζόμενοι από το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ στην πόλη Μπαϊτζί βόρεια της Βαγδάτης. Οι υπάλληλοι αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από την προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος τυ διυλιστηρίου.
Διαβάστε ακόμη:
Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζητά και επίσημα το Ιράκ για την αντιμετώπιση του ΙΚΙΛ
Στα χέρια των ανταρτών το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ