40 UNDER 40: Η ελληνική λίστα για το 2013

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Με στόχο την εκλαΐκευση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων όπως το θέατρο, το ντοκιμαντέρ και τη διαδραστική μάθηση στο ευρύ κοινό, η SciCo διαμορφώνει το κοινωνικό προφίλ των πελατών της ενώ παράγει κοινωνική εκπαιδευτική δράση με κύριο αντικείμενο την υγεία, το περιβάλλον, την τεχνολογία και την επιστήμη. Παράλληλα διοργανώνει το διαδραστικό συνέδριο “TedMED Live Athens” καθώς και τα workshops κοινωνικής επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας της επιστήμης «Measure Your Impact». Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος πιστεύει ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις ανθίζουν μέσα στην περίοδο της κρίσης, δεδομένου ότι τα κοινωνικά προβλήματα εντατικοποιούνται και υπάρχει ανάγκη επίλυσης αυτών. "Είναι σημαντικό το ότι το κέρδος δεν κατακυριεύει τον τρόπο λειτουργίας μιας κοινωνικής επιχείρησης. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις συνδυάζουν την προσπάθεια επίλυσης ενός κοινωνικού προβλήματος και την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης".

Φίλιππος Αντωνόπουλος

Το πρώτο εξάμηνο του 2008, οπότε και στηνόταν η Vermantia Media Group, ήταν «το καλύτερο διάστημα της ζωής μου», λέει ο Φίλιππος Αντωνόπουλος. «Μετά ήρθε το ξύλο..» συμπληρώνει ο ίδιος, το οποίο και «διήρκησε» έως το τα μέσα του 2010. «Έπρεπε να βρούμε τι είναι αυτό που έχει ανάγκη η αγορά. Δεν αρκούσαν οι ιδέες». Μετά από προσπάθεια, η εταιρία βρήκε το δρόμο της στον τομέα  παραγωγής και διανομής τηλεοπτικού περιεχομένου για new media πλατφόρμες, όπως Web TV, IPTV και mobile TV, ενώ πρωτοπορεί με την παροχή εξειδικευμένων τηλεοπτικών υπηρεσιών γύρω από το gaming industry. Σήμερα το 75% του τζίρου έρχεται από το εξωτερικό και το 2013 περιμένει αύξηση εσόδων στα 10 εκατ.ευρώ από 6 εκατ.ευρώ το 2012. Η άποψη του:«Οι business είναι εντάσεως χρόνου. Τον χρειάζεσαι για να σκέφτεσαι».

Απόστολος Αποστολάκης

Ένας εκ των συν-ιδρυτών του e-shop.gr, του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος στην Ελλάδα που τα προηγούμενα χρόνια ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια σε κύκλο εργασιών, ο Απόστολος Αποστολάκης είναι σήμερα επιχειρηματίας και επενδυτής στο χώρο του διαδικτύου. Έχει ιδρύσει με άλλους συνεταίρους το e-food.gr, το μεγαλύτερο site για online παραγγελία delivery στην Ελλάδα με 800 συνδεδεμένα εστιατόρια και 1000 παραγγελίες τη μέρα, καθώς και το doctoranytime.gr το οποίο αποτελεί μια online υπηρεσία που επιτρέπει στο χρήστη να αναζητήσει γιατρούς online και να κλείσει ραντεβού, με περισσότερες από 100.000 επισκέψεις στο site το μήνα, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σαν επενδυτής στο openfund. Τι υποστηρίζει: «Όραμα μου να συνεισφέρω στο εγχώριο επιχειρηματικό οικοσύστημα, αφού πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν την Ελλάδα προάγοντας την ανάπτυξη, την καινοτομία και ένα δημιουργικότερο τρόπο σκέψης».

Γιάννης Αραμπατζής

Το 2005, ο Γιάννης Αραμπατζής και δρ Βασίλης Θεοχαράκης ιδρύουν με μόλις 75.000 ευρώ την Nanophos, μια εταιρία που θέτει σε πρακτική εφαρμογή τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας, ώστε να προσφέρει «έξυπνα», «πράσινα» και πρωτοποριακά υλικά για την οικοδομή. Στην πρώτη υπερδωδεκάμηνη χρήση της εταιρίας, ο τζίρος ήταν μόλις 300 ευρώ, ενώ το 2012 σκαρφάλωσε στα  2 εκατ.ευρώ, με καθαρή κερδοφορία και σχεδόν μηδενικό δανεισμό. Το 2013 η εταιρία τρέχει με διπλάσιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της  ενώ ήδη το 75%-80% των πωλήσεων της αφορά σε εξαγωγές. «Το στήσιμο της επιχείρησης ήταν το πιο δύσκολο βήμα. Η επαγγελματική μου κάρτα τότε δεν έγραφε την ιδιότητα μου, καθώς αυτό που έκανα συμπεριελάμβανε τα πάντα! Σήμερα, εξακολουθώ να μην έχω αναφορά στις κάρτες μου (σ.σ. είναι διευθύνων σύμβουλος), για να θυμάμαι ότι η δουλειά μου δεν έχει όρια»

Χάρης Βαφειάς

Η δημιουργία της StealthGas, με αντικείμενο την μεταφορά υγραερίου (LPG), στα τέλη του 2004 αποτέλεσε για τον Χάρη Βαφειά «όνειρο ζωής», θέλοντας να δημιουργήσει εκ του μηδενός την δική του εταιρεία, χωρίς οικονομική υποστήριξη από το οικογενειακό του περιβάλλον. Για την άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την ανάπτυξη της StealthGas κρίθηκε επιβεβλημένη η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο αμερικανικό χρηματιστήριο, κάτι που έγινε τον Οκτώβριο του 2005. Από τότε ο νεαρός εφοπλιστής δεν έχει κοιτάξει πίσω του, δημιουργώντας σε λίγα χρόνια έναν στόλο 45 πλοίων,  αξίας 800 εκατ. δολαρίων, που το 2012 απέφερε καθαρά κέρδη 30 εκατ. δολάρια. Αγαπημένο χόμπι: Η γυμναστική και το τρέξιμο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.  

Κωνσταντίνος Βέρδες

Αξιοποίησε την εφεύρεση του πατέρα του Παναγιώτη Βέρδε και δημιούργησε τους εξελιγμένους και πιο σοφιστικέ πολύχρωμους κύβους, το επόμενο βήμα του γνωστού κύβου του Ρούμπικ. Από το 2008 και μετά από σκληρή δουλειά και δυσκολίες και αφού έχουν επενδυθεί πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Βέρδε και τους φίλους-μετόχους της εταιρίας, ήρθαν τα πρώτα δείγματα επιτυχίας. Το προιόν παράγεται εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα, αλλά εξάγεται σε 60 χώρες. Η εταιρία το 2012 έκλεισε με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 77%, ενώ το 96% των πωλήσεων της αφορούν το εξωτερικό. Στα σχέδια της εταιρίας είναι η προσθήκη νέων σχετικών προιόντων έως το τέλος του 2013, ενώ το τμήμα Ερευνας&Ανάπτυξης της V-Cube εργάζεται με προοπτική την προσεχή πενταετία. Η άποψη του: Tο διεθνές εμπόριο όσο μεγάλο και απροσπέλαστο φαίνεται, άλλο τόσο μικρό και προσβάσιμο είναι».

Μαρία Βλάχου

Το εκτροφείο σαλιγκαριών της Μαρίας και της αδελφής της Πέννυς, στήθηκε με δάνειο μερικών χιλιάδων ευρώ, που ο μπαμπάς τους συνήψε για λογαριασμό τους, μια και οι ίδιες δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζική πίστωση. Από το 2007, η εταιρία μεγαλώνει με υψηλούς ρυθμούς και αναπτύσσεται σε νέους χώρους. Το 70% της παραγωγής σαλιγκαριών εξάγεται, ενώ το 2013 οι εξαγωγές θα καταλαμβάνουν το 80% του κύκλου εργασιών. Τα τυποποιημένα σαλιγκάρια είναι ο νέος βραχίονας δραστηριότητας των αδελφών Βλάχου, ενώ επεξεργάζονται σχέδια αξιοποίησης κάθε στοιχείου από την εκτροφή τους. Ταυτόχρονα εκπαιδεύουν αφιλοκερδώς όποιον ενδιαφέρεται για την εκτροφή τους και πραγματοποιούν σεμινάρια σε σχολεία. Για όσους σκέφτονται δε τις αποδόσεις στην επένδυση τους, η Μαρία θυμίζει ότι «από το 1972 έως σήμερα η τιμή των σαλιγκαριών διεθνώς δεν έχει πέσει ποτέ».

Κώστας Βογιατζής

Ιδρυτής του γνωστού site για το interior design Yatzer.com, που θεωρείται από τα καλύτερα διεθνώς στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, ο Κώστας Βογιατζής, ψηφίστηκε μέσα στις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες στο πλανήτη από το Architectural Digest, με τους  Financial Times να τοποθετούν το site ανάμεσα στα 20 καλύτερα του κόσμου. Πίσω από το αγγλόφωνο Yatzer.com που έχει κατακτήσει 2.500.000 μοναδικούς επισκέπτες και 12.000.000 page views ετησίως,  κρύβεται το πάθος  ενός ανθρώπου, ερωτευμένου με το design, από την στιγμή που του έκαναν δώρο ένα Nintendo Game Boy  οι γονείς του όταν ήταν δεκατριών ετών. «Είναι πολλά τα συστατικά της επιτυχίας, εξαρτάται από τους ανθρώπους που ξέρεις, από ένα τυχαίο γεγονός, από τη δουλειά που θα επενδύσεις», λέει ο Κώστας Βογιατζής και επισημαίνει ότι η επιτυχία δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την ευτυχία.

Ελένη Βακονδίου και Περικλής Θέρριος

Δύο νέοι άνθρωποι από τη Σύρο, αυτοδίδακτοι ξυλουργοί, που ασχολήθηκαν πριν από δύο χρόνια για πρώτη φορά με τις ξύλινες κατασκευές, έφτασαν στο σημείο να κατασκευάζουν χειροποίητα ξύλινα γυαλιά ηλίου. Ενα ηλιόλουστο πρωινό ήταν αρκετό για να γεννηθεί η ιδέα και ένα έτος για την υλοποίησή της. Προκειμένου να στήσουν την επιχείρηση τους, πραγματοποίησαν διαδικτυακή καμπάνια μέσω της πλατφόρμας Indiegogo ζητώντας από όποιον το επιθυμεί να τους ενισχύσει οικονομικά. Ο πρώτος στόχος των 15.000 ευρώ επετεύχθη εννιά ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της καμπάνιας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για την αγορά εξειδικευμένων μηχανημάτων. Κάθε ζευγάρι πωλείται σε ειδική δερμάτινη θήκη στην τιμή των 140 ευρώ, ενώ με 350 ευρώ μπορεί όποιος το επιθυμεί να αποκτήσει τη σπέσιαλ έκδoσή τους. Ηδη γυαλιά Xylo έχουν παραγγείλει εκτός άλλων και γνωστοί καλλιτέχνες.

Γιώργος και Θωμάς Δούζης

Εξελίσσοντας μια οικογενειακή παράδοση τριών γενιών στο χώρο των τροφίμων, τα αδέλφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης, δημιούργησαν την εταιρεία ΕΡΓΟΝ, μια αλυσίδα μοντέρνων παντοπωλείων που τα ράφια τους μυρίζουν νοστιμιές από τη Φλώρινα μέχρι τα Κύθηρα. Με επτά καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο, 65 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών, που θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ το 2013, τα αδέλφια Δούζη οργώνουν την Ελλάδα αναζητώντας μικρούς θησαυρούς της ελληνικής γης κυρίως από μικρούς κι ανεξάρτητους παραγωγούς. Με παραδοσιακές συνταγές αλλά σύγχρονη αισθητική, μετατρέποντας την αυθεντική ελληνική διατροφή σε προϊόντα υψηλής γαστρονομίας. Το όραμά τους: «Θέλαμε να επαναπροσδιορίσουμε με αισθητικούς και λειτουργικούς όρους την έννοια του παραδοσιακού παντοπωλείου.Ένα μοντέρνο χώρο, με μυρωδιές, εικόνες και μνήμες όπου το κάθε μικρό ελληνικό συστατικό μπορεί να βρει τη θέση του, που μπορεί να ανταγωνιστεί delicatessen στο εξωτερικό».

Θεοδώρα Ευθυμίου

Με μια άτοκη 5ετή χρηματοδότηση 145.000 ευρώ και την υποστήριξη mentoring από τον διεθνή επιχειρηματικό όμιλο Libra, της οικογένειας Λογοθέτη, η Θεοδώρα Ευθυμίου, αφήνει τα ναυτιλιακά και ανοίγει πανιά για την Κέρκυρα. Εκεί μαζί με την συνεταίρο της Κατερίνα Ράντου, θα δημιουργήσουν μια μουσειακή έκθεση εν είδη αυθεντικού παλαιού κερκυραϊκού αρχοντικού, όπου θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μίας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να "ταξιδεύει" στο παρελθόν. Ο ορίζοντας εγκαινίων είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο και οι δύο γυναίκες ετοιμάζονται πυρετωδώς. Η όλη επιχείρηση σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το τουριστικό ρεύμα της ίδιας της Κέρκυρας. Για τη Θεοδώρα, όλα είναι  πιθανά, ακόμη και η δημιουργία ενός ακόμη αντίστοιχου μουσείου σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας

Νίκος Κακαβούλης

Μια ιστοσελίδα που ξεκίνησε για πλάκα στην Αθήνα, μετατράπηκε σε full-time job για τον ιδρυτή της και εξαπλώθηκε γρήγορα σε 20 διαφορετικές χώρες. Είναι η ιστορία του Daily Secret και του ιδρυτή της Νίκου Κακαβούλη, όχι πια τόσο «μυστική», αφού ένα παραπάνω από 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές σε Αθήνα, Παρίσι, Σαν Φρανσίσκο και άλλες 21 πόλεις στον κόσμο σε Ασία, Ευρώπη, Νότια και Βόρεια Αμερική, λαμβάνουν σε καθημερινή βάση ένα e-mail με πληροφορίες για ό,τι συμβαίνει στην πόλη. Για ένα εστιατόριο, ένα χώρο τέχνης ή ένα δρώμενο μέσα στο αστικό περιβάλλον. Τι δηλώνει; «Οτιδήποτε δίνει κίνητρο στους παραγωγικούς ανθρώπους έχει άμεση επίπτωση στην αληθινή οικονομία, και ο τομέας των startup στην Ελλάδα φέρνει πίσω στη χώρα το κομμάτι της πραγματικής παραγωγής. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον των τεχνολογικών επιχειρήσεων στη χώρα.»
Photo:

Χάρης Καρώνης

O Χάρης Καρώνης ίδρυσε την εταιρεία www.realize.gr το 2000, με στόχο να προσφέρει εξειδικευμένες τεχνολογικές υπηρεσίες, καθώς και ηλεκτρονικές υπηρεσίες βασισμένες στις συναλλαγές. Το 2006 ίδρυσε τη Viva.gr, που αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους παρόχους υπηρεσιών στον τομέα των online ταξιδιωτικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών e-ticketing θεαμάτων, των ασφαλιστικών υπηρεσιών και πλήθους άλλων υπηρεσιών, με κύκλο εργασιών €5,9 εκατομμύρια το 2012 και 90 άτομα προσωπικό. Τι πιστεύει μετά από 20 χρόνια στο επιχειρείν; «Για να γίνει ένα start-up πραγματική επιχείρηση καθόλου δεν αρκεί μια καλή ιδέα. Για να αντέξει ένα start-up, χρειάζεται πολύ καλή κατανόηση των αναγκών των καταναλωτών, χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για να είναι «χρεώσιμη» από την πρώτη ημέρα κάθε νέα υπηρεσία, ώστε να καλύπτει τη χρηματοδότηση λειτουργίας της και χρειάζεται πολύ και σκληρή δουλειά, δοκιμές, λάθη, επιμονή, υπομονή στον τελικό στόχο».

Φάνης Κουτουβέλης

Μία ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης των προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα της μικρής λιανικής, όπως τα περίπτερα και τα mini-market, το i-kiosk είναι η δημιουργία τριών φοιτητών που κατάφερε ήδη να προσελκύσει €300,000 ευρώ σε seed funding, από θεσμικούς επενδυτές αλλά και angel investors. Όπως εξηγεί ένας εκ των συν-ιδρυτών, ο Φάνης Κουτουβέλης, το βασικό προϊόν είναι ένα ολοκληρωμένο και εύχρηστο λογισμικό μηχανογράφησης, αποκλειστικά φτιαγμένο για τις ανάγκες αυτών των καταστημάτων. Τι πιστεύει; «Αυτό που συμβαίνει τώρα στο ελληνικό οικοσύστημα των startups είναι ότι δημιουργεί ερεθίσματα και κίνητρα σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, και ανοίγει δρόμο για νέες ιδέες στο κομμάτι της παραγωγής. Καινοτομία δεν σημαίνει μόνο λευκές ρόμπες σε εργαστήρια, καινοτομία μπορεί να προκύψει και από ένα φοιτητικό διαμέρισμα».

Νικόλας Μανιάτης

Η απόφαση για την ίδρυση της εταιρίας έγινε το 2012, με ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο αλλά με μεγάλη όρεξη για δουλειά και μια μικρή ομάδα ικανών συνεργατών. Η Μουσειοτεχνική αναπτύσσει και παρέχει τεχνολογικές λύσεις για την προστασία, έκθεση και ανάδειξη έργων πολιτιστικής κληρονομιάς αξιοποιώντας αναδυόμενες τεχνολογίες. Ήδη η εταιρία έχει δημιουργήσει πιλοτικές εφαρμογές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια ανάπτυξης καταγραφικών περιβαλλοντικών παραμέτρων μουσειακών χώρων, βασισμένων σε τεχνολογίες λογισμικού και ανοικτού κώδικα. Κατά η γνώμη του Νικόλα Μανιάτη, η Ελλάδα, ως προς την επιχειρηματικότητα, είναι  «συντηρητική, εσωστρεφής και αυτάρεσκη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής startup κοινότητας όμως, τα τελευταία χρόνια, είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Θεωρώ πως είναι μια ελπίδα αντιστροφής του επιχειρηματικού μοντέλου που επικρατούσε μέχρι τώρα, με έμφαση σε αυτό της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της συνεργασίας».

Αλέξανδρος Λιώκης

Δυο μόλις χρόνια χρειάστηκε ο απόφοιτος του ΤΕΙ Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης για να βρεθεί στο Instituto Europeo di Design στην Ιταλία και από εκεί, στο Σαλόνι της Γενεύης, όπου και παρουσιάστηκε η Alfa Romeo Gloria. Το αυτοκίνητο, το εξωτερικό του οποίου, σχεδίασε στα πλαίσια της πρακτικής του στη θρυλική Alfa Romeo. Αυτή τη στιγμή δουλεύει για λογαριασμό της Alfa Romeo πάνω σε ένα project, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τους δρόμους τα επόμενα χρόνια. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το Iνστιτούτο στάθηκε δίπλα του όταν η οικογένειά του άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να πληρώσει το δεύτερο έτος του master, προσφέροντας του υποτροφία για το 50% των διδάκτρων του. O ίδιος προτείνει στον καθένα να προσπαθήσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, με όποια θυσία αυτό συνεπάγεται. Να μην ακούσει κανένα που θα του πει «αυτό δεν γίνεται».

Σωτήρης Λυμπερόπουλος

Την ιδιότητα του τροφοσυλλέκτη την έκανε επάγγελμα. Μετά από ένα πτυχίο στα οικονομικά , ένα master στα Logistics and Supply Chain Management, ένα project στην Sony Europe ως οικονομέτρης, θητεία στο χώρο της μόδας, ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος εγκαταστάθηκε μόνιμα σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας. Με μηδενικό κεφάλαιο, ένα καλάθι και ένα μαχαίρι χτύπησε την πόρτα των καλύτερων εστιατορίων της Αθήνας. Ξεκίνησε αναλαμβάνοντας την διαχείριση της άγριας τροφής για το εστιατόριο Milos. Ταξίδεψε στο Παρίσι και συνάντησε μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ της Ευρώπης που έδειξαν πολύ ενδιαφέρον για τη δουλειά του. Γυρνώντας πίσω, αποφάσισε ότι έπρεπε να χτίσει ένα brand name, βασισμένο στο concept της άγριας τροφής και έτσι το 2011 γεννήθηκε το radiki.com, το οποίο χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdfunding (χρηματοδότηση από το πλήθος) με καμπάνια στην ελληνική πλατφόρμα Groopio.com.  

Χριστίνα Μαρτίνη

Για 10 χρόνια εργαζόταν στο εξωτερικό για λογαριασμό μεγάλων οίκων μόδας όπως ο Balenciaga, σχεδιάζοντας παπούτσια. Σήμερα, εγκαταστημένη στην Κέρκυρα, και μητέρα δύο παιδιών σχεδιάζει τη δική της συλλογή σανδαλιών Ancient Greek Sandals, η οποία πουλιέται σε 40 χώρες του εξωτερικού, και έχει εισέλθει στην εμβληματική Colette στο Παρίσι και στο www.net-a-porter.com . Η ίδια θεωρεί ότι δεν είναι δύσκολο «να δημιουργήσεις, ακόμη και αν βρίσκεσαι στην περιφέρεια» και αφήνει το επιχειρηματικό σκέλος της ανάπτυξης, στον συνεργάτη της, Νικόλα Μίνογλου.  Μετά την πρόσφατη συνεργασία της με τον ελληνικής καταγωγής σχεδιαστή Mario Schwab, σχεδίασε τα υποδήματα της επίδειξης και για την resort συλλογή του γαλλικού οίκου Carven. Tα σανδάλια της φιγουράρουν στα πόδια διάσημων ηθοποιών, fashion bloggers και celebrities, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα της υπογραφής της.  

Νικόλας Μινόγλου

Μετά από σπουδές στη Βοστόνη, ο Νικόλας Μίνογλου επέστρεψε στην Αθήνα, και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, την πάλαι ποτέ κραταιή Buffalo. Το 2010 δημιούργησε το myshoe.gr, το οποίο αναδείχθηκε ως το πρώτο online κατάστημα του είδους στην Ελλάδα, με 60.000 μοναδικούς επισκέπτες το μήνα. Αποτελεί επίσης το επιχειρηματικό alter ego της σχεδιάστριας Χριστίνας Μαρτίνη, αναλαμβάνοντας το στήσιμο της εταιρίας Ancient Greek Sandals, και την επιχειρηματική της ανάπτυξη. Σήμερα το 99% του κύκλου εργασιών της κοινής εταιρίας εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες, ενώ την ίδια στιγμή το σύνολο της συλλογής παράγεται στην Ελλάδα από Έλληνες τεχνίτες με ελληνικές πρώτες ύλες. Η άποψη του: «Η ελληνικότητα είναι το δυνατό σημείο της φίρμας μας. Το αρνητικό στοιχείο στη δουλειά μας είναι το ελληνικό κράτος, που δεν επιστρέφει το ΦΠΑ».    

Πάνος Μιχαλόπουλος

Ίδρυσε το 2003 την Hellastat, προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες στη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων, έναν τομέα αιχμής ιδίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης παγκοσμίως το 2008. Αναπτύσσει επίσης τη μεγαλύτερη on-line databank, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες και αξιολογήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επίσης στρατηγικός συνεργάτης της εταιρείας Moody's, και της Thomson-Reuters plc. Το 2012 η εταιρία έκλεισε με 2,5 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και 100.000 ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ κατά μέσο όρο αναπτύσσεται με 16,5% ετησίως. Το 2013, ίδρυσε θυγατρική στη Ζυρίχη, προκειμένου να διεισδύσει ευκολότερα στη διεθνή αγορά, διατηρώντας ωστόσο τη γραμμή παραγωγής και την επιστημονική βάση στην Ελλάδα. Η άποψη του: «Η ζήτηση για νέες ιδέες και λύσεις είναι τεράστια. Η Ελλάδα περνά την άχαρη φάση να βρει το βηματισμό της σε μια εποχή προκλήσεων και ευκαιριών».

Μάνος Μοσχούς

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2011 και αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξη τους 50% ετησίως. Πρόσφατα η AbZorba Games “Hub of Fun” –που εντάσσεται στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Startech- έφτασε το 1 εκατομμύριο downloads από όλο τον κόσμο, σε κινητά Android και iOS. Οι υπηρεσίες της ΑbZorba Games διατίθενται χωρίς κόστος σε συσκευές κινητών με λειτουργικό Android και iOS, προσφέροντας δημοφιλή διαδραστικά casino παιχνίδια όπως το ΒlackJack, η ρουλέτα και το Poker. Επιπλέον, διαθέτει και την ευέλικτη πλατφόρμα AGON, μέσω της οποίας παρέχονται αντίστοιχα προϊόντα social gaming σε άλλες εταιρείες που επιθυμούν να τα προωθούν ως δικά τους (White Label). Η εταιρία μόλις μετά από δύο χρόνια, αποτελεί παίκτη αναφοράς στην αγορά του iGaming, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών και κορυφαίων επενδυτικών οίκων  θα αγγίξει τα 7 δις. ευρώ το 2017.

Φίλιππος Μπρίνκμαν

Ο Φίλιππος Μπρίνκμαν είναι επικεφαλής του travelplanet24.com, που βρίσκεται ανάμεσα στα 13 μεγαλύτερα online ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, ο τζίρος του οποίου έφθασε τα €100 εκατομμύρια το 2012, με στόχο να διπλασιαστεί το 2013. Πρόκειται για μια αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση, με ανθρώπινο δυναμικό 140 υπαλλήλων από 17 διαφορετικές χώρες και μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη. Στόχος να γίνει το νούμερο ένα online ταξιδιωτικό γραφείο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τι πιστεύει ο Φίλιππος Μπρινκμαν; “Υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, όρεξη και κυρίως διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα. Το κίνημα των startups μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην Ελληνική οικονομία αρκεί το κράτος με την σειρά του να απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, την διοικητική αστάθεια καθώς και το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα”.

Γιάννης Μπρούστας

Αφήνοντας πίσω του μια διεθνή καριέρα σε κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους όπως η P&G και η Richmond, ο Γιάννης Μπρούστας αποφασίζει το 2011 να ασχοληθεί με την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Το 2013 συγκροτείται η ομάδα της Rab-T μαζί με τους Γιώργος Λέτζα και Λεωνίδα Γαρύφαλλο και δημιουργείται η εφαρμογή για smartphones και tablets που επικεντρώνεται στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία του mobile video. Το RabT προβάλει μια σειρά από videos σχεδιασμένη ξεχωριστά για τον κάθε χρήστη. Το ποια video θα δει ο κάθε χρήστης υπολογίζεται με βάση έναν στατιστικό αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει το προφίλ του και τη δυναμική αλληλεπίδραση που αυτός έχει με την εφαρμογή.Ήδη, η ομάδα έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους  110.000 ευρώ από το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Θεωρεί ότι το mentoring που συνοδεύει τη χρηματοδότηση, είναι ίσως σημαντικότερη παράμετρος, αφού προσφέρει «ένα πλαίσιο υποστήριξης σε μια νέα εξωστρεφή προσπάθεια».

Θωμάς Μυλωνάς

Με ορμητήριο το Άμστερνταμ, όπου έστησε την Dot Kite, εταιρία design, πριν από οκτώ χρόνια, ο Θωμάς Μυλωνάς  απλώνει τις δραστηριότητές του από την Ολλανδία και το Βέλγιο μέχρι το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, ακόμη και τη Σιγκαπούρη. Στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται ονόματα της παγκόσμιας αγοράς, όπως οι φίρμες αθλητικών ειδών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρίες τροφίμων και ποτών αλλά και η Yes, η ομοσπονδία νέων επιχειρηματιών της Ευρώπης. Η δραστηριότητα του επεκτείνεται και στις επενδύσεις μέσω της Crux Group, που χρηματοδοτεί νέες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες προς το παρόν στρέφονται γύρω από την εξαγωγική δραστηριότητα ελληνικών προϊόντων. Στην επαγγελματική του ατζέντα υπάρχει ένα ταξίδι κάθε μήνα, καθώς θεωρεί την προσωπική επαφή με τον πελάτη κρίσιμη. Η συμβουλή του: «Αν θέλεις να αναπτυχθείς, πρέπει να παίξεις μπάλα στο διεθνές γήπεδο».
Photo:

Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης

Την περίοδο του περυσινού καλοκαιριού που ο κόσμος όλος στοιχημάτιζε στο GrExit, δυο στελέχη της Upstream, ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης εγκατέλειψαν τη σιγουριά της επαγγελματικής προοπτικής και ίδρυσαν τη workable.com, μια startup που δημιούργησε ένα εύχρηστο λογισμικό που διευκολύνει τη διαδικασία προσλήψεων για επιχειρήσεις. Έχοντας λάβει χρηματοδότηση €700,000 η εταιρεία τους στοχεύει στην αγορά των 24 εκατομμυρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, και 6 εκατομμυρίων στην Αμερική. Τι πιστεύει ο Νίκος Μωραϊτάκης; «Βλέπω την συγκυρία στην Ελλάδα ως ευκαιρία να γεννηθούν ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις που δεν θα εντάσσονται στο σάπιο οικονομικό σύστημα του παρελθόντος. Περιέργως η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό μέρος για να δημιουργήσεις startup: το κόστος είναι μικρό, η χώρα διαθέτει πολύ ταλαντούχους και μορφωμένους ανθρώπους και όταν δημιουργήσεις ένα αξιοκρατικό περιβάλλον και σωστά κίνητρα θα δεις ότι οι άνθρωποι είναι εξόχως παραγωγικοί».
Photo:

Βασίλης Νικολόπουλος

Με έδρα τη Νέα Υόρκη και κέντρο λειτουργίας και έρευνας στην Αθήνα η Ιntelen είναι μια start-up που παράγει καινοτόμα συστήματα ανάλυσης και επεξεργασίας ενεργειακών δεδομένων που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης ρεύματος ως και 20% σε κτίρια και υποδομές. Μέσα από δυο γύρους χρηματοδότησης από Έλληνες και ξένους επενδυτές που ανέρχονται σε περισσότερα από $700,000 η εταιρεία βρέθηκε στις 100 πιο ανερχόμενες startup στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Red Herring, αριθμεί 20 περίπου άτομα επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένων προγραμματιστών και έχει πελάτες σε ΗΠΑ, Βουλγαρία και Ελλάδα. Τι επισημαίνει ο Βασίλης Νικολόπουλος; «Ο,τι κάνουμε είναι αποτέλεσμα ελληνικής έρευνας και Ελλήνων επιστημόνων. Η άνοδος του οικοσυστήματος των startup στη χώρα μπορεί να υποστηρίξει εφηρμοσμένη έρευνα και καινοτομία που με τη σειρά τους θα φέρουν κονδύλια έρευνας στη χώρα”.

Οδυσσέας Ντότσικας

Έχοντας ήδη μια επιτυχημένη πορεία με τη δημιουργία και την πώληση yellownetroad, ο Οδυσσέας Ντότσικας το 2006 ιδρύει την Thinkdigital, εταιρία που καθιερώθηκε πλέον ως το μεγαλύτερο δίκτυο online Μέσων στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ αναπτύσσεται και στη Μέση Ανατολή. Με αρχική επένδυση της τάξης των 18.000 ευρώ, η εταιρία αναμένεται το 2013 να κλείσει με κύκλο εργασιών της τάξης των 15 εκατ. ευρώ και παρουσιάζει καθαρή κερδοφορία της τάξης του 10% των εσόδων. Η Thinkdigital συνεργάζεται με τους ηγέτες της Online διαφήμισης, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, το δίκτυο της  διαθέτει το μεγαλύτερο εύρος κορυφαίων Digital Μέσων όπως το MSN, το Facebook, το Miniclip και άλλων δημοφιλών websites. Το 2010, στον όμιλο προστέθηκε επίσης η ForestView, με βασικό μοντέλο την Πληρωμή Βάσει Αποτελέσματος. Η άποψη του: «Στις επιχειρήσεις καλύτερα να είσαι κηπουρός παρά Μέγας Αλέξανδρος».

Θανάσης Παπαγγελής

Με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 50% ετησίως η Epignosis Ltd, μέλος του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της StarTetch Ventures, αξιολογείται ως μια από τις πλέον επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Με εξειδίκευση στη δημιουργία software και ευέλικτων λύσεων στον τομέα του e-learning, κατάφερε να εντάξει στο πελατολόγιο της εταιρίες όπως η Fujitsu και η Siemens. Η εταιρία διατηρεί την έρευνα και ανάπτυξη προιόντων στην Ελλάδα, και το marketing στο εξωτερικό όπου βρίσκεται και το βασικό της πελατολόγιο. Για τον Θανάση Παπαγγελή, το δυσκολότερο στάδιο ήταν η διείσδυση στην αγορά, δεδομένου ότι η αρχική επένδυση έγινε με ίδια κεφάλαια και περιορισμένους πόρους. Σήμερα, ωστόσο η Epignosis, η οποία βρίσκεται πλεόν σε φάση ωρίμανσης, προσελκύει το ενδιαφέρον venture capitals, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια 2,5 εκατ.ευρώ. Η άποψη του: «Η Ελλάδα δεν υστερεί σε ωραίες επιχειρηματικές ιδέες έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Σωτηρής Παπαντωνόπουλος

Μετά από μια πετυχημένη επαγγελματική διαδρομή σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη και Λονδίνο, ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος ίδρυσε την insurancemarket.gr, μια startup που επιχειρεί να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αυτοκινήτου, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να συγκρίνει και να επιλέξει το πιο ελκυστικό πακέτο ασφάλισης ραμμένο στα δικά του μέτρα κατευθείαν από το διαδίκτυο. Η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση €750,000 και έχει 58 άτομα προσωπικό, κυρίως προγραμματιστές μηχανικούς αλλά και πιστοποιημένους ασφαλιστικούς συμβούλους. Ποια τα επόμενα βήματα; «Εδώ και ένα χρόνο, διερευνούμε το πεδίο για είσοδο στην Τουρκική αγορά, και εντός των επομένων 12 μηνών θα έχουμε παρουσία και σε κάποια βαλκανική χώρα. Στόχος μας η εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό κλάδο και συγκριτικό μας πλεονέκτημα η εξατομίκευση των τιμολογίων που επιτρέπει στους πελάτες μας να αποκτήσουν τα ελκυστικότερα πακέτα».

Αλέξης Πανταζής

Ο Αλέξης Πανταζής μετά από 12 χρόνια εμπειρίας στο χρηματοοικονομικό κλάδο ίδρυσε μαζί με τον Αιμίλιο Μάρκου την Hellasdirect τον Αύγουστο του 2012. Η εταιρεία προσέλκυσε κεφάλαια 8,5 εκατομμυρίων ευρώ από επιλεγμένους Έλληνες και ξένους επενδυτές,  διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Munich Re καθώς και 20 άτομα προσωπικό σε Αθήνα, Κύπρο και Λονδίνο. Στόχος της hellasdirect είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ασφαλιστική αγορά εξυπηρετεί τους πελάτες της στην Ελλάδα και να την καταστήσει περισσότερο πελατοκεντρική. Τί πιστεύει; «Η έξαρση των Start-ups είναι καλή και αναγκαία αλλά δεν μπορεί να φέρει πραγματικό αντίκρισμα στην οικονομία άμεσα, διότι οι περισσότερες δεν μπορούν να δώσουν ακόμα μια κεφαλαιακή ανάσα στην αγορά. Οι start-ups όμως έχουν πολύ θετικά αντίκρισμα στην κοινωνία γιατί αλλάζουν τη καθιερωμένη Ελληνική νοοτροπία».

Γιώργος Πατσής

  • Ηλικία: 40
  • Position: Συνιδρυτής, Πρόεδρος, και Διευθύνων σύμβουλος της Obrela Security Industries
Η Obrela ξεκίνησε σε ένα μικρό δωμάτιο με ένα μόνο laptop και ένα πελάτη, υποστηριζόμενη από το πάθος του Γιώργου Πατσή και του Γιώργου Ντάγκλα, δύο επιστημόνων που έψαχναν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού.  Σήμερα είναι μια  εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας IT που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις “security as a service” σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνεργάζεται με σχεδόν όλες τις μεγάλες τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ενώ δραστηριοποιείται και στη Μέση Ανατολή. Από την ίδρυσή της το 2003, η εταιρεία έχει σημειώσει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και επενδύει 20% των ετήσιων εσόδων της σε έρευνα & ανάπτυξη. Στοχεύει να είναι μεταξύ των 5 καλύτερων παρόχων υπηρεσιών ασφαλείας (MSSPs) στη Μεσόγειο και στο top 20 πανευρωπαϊκά. Τον Μάρτιο του 2013 η εταιρία επελέγη ανάμεσα στα νέα μέλη του δικτύου Endeavor.

Πέτρος Σακκάς

Μετά από επαγγελματική εμπειρία σε μεγάλους εταιρικούς οργανισμούς στη Νέα Υόρκη και συμμετοχή στην εισαγωγή της εταιρίας Velti στον Nasdaq, o Πέτρος Σακκάς αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να δημιουργήσει την Zen Group, μια εταιρία τεχνολογίας. Αν και τεχνοκράτης των οικονομικών βρήκε ότι υπάρχει κενό υπηρεσιών, και επικεντρώνεται τόσο στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής πλατφόρμας δημιουργίας ηλεκτρονικών εκδόσεων (με αντίπαλο τον κολοσσό της Adobe), όσο και σε εξειδικευμένα εργαλεία μάρκετινγκ για εταιρίες που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου, κινητού και νέων μέσων. Πιστεύει ότι σε μια εποχή που το κόστος κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία, η εταιρία του προσφέρει εναλλακτική. Χρηματοδοτούμενη από private equity, η εταιρία που ιδρύθηκε μόλις το 2012, έχει στόχο μέσου ετήσιου ρυθμού αύξησης πωλήσεων κατά 10%-15% στην πενταετία. Η παρατήρηση του: «Στην Ελλάδα, καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια για να κατανοήσουμε το φορολογικό καθεστώς».

Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου

Είναι ζωγράφος αλλά η έμπνευση της δεν περιορίζεται στα εικαστικά. Καιρό είχε την ιδέα δημιουργίας μιας εταιρίας catering αλλά η υλοποίηση της αποτρεπόταν λόγω χρηματοδότησης. Συμμετέχοντας στη διαδικασία του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, ξεχώρισε και κέρδισε υποστήριξη υπό τη μορφή mentoring αλλά και άτοκη χρηματοδότηση ύψους 130.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της συνολικής επένδυσης, που προετοιμάζει. Το δομημένο business plan που παρουσίασε στους κριτές, αποτέλεσε και πρόκριμα. Η Great Catering δεν θα προσφέρει τυποποιημένα μενού, καθώς οι προτάσεις της θα παρασκευάζονται από δημιουργική ομάδα με καινοτόμες μεθόδους μαγειρικής και προετοιμασίας και θα εστιάζει τόσο στην παρουσίαση όσο και στην ικανοποίηση των προσωπικών προτιμήσεων των πελατών της. «Ο διαγωνισμός μου έδωσε το κίνητρο να ξεκινήσω πιο συστηματικά κάτι που σκεφτόμουν καιρό. Αν δεν κέρδιζα, απλά θα έπρεπε να αναβάλω την ιδέα μου».

Ζινέτ Σκλιβάνου

Η ενασχόληση της με την κατασκευή πολυτελών κατοικιών έληξε άδοξα από την κρίση που έπληξε την εγχώρια οικοδομή. Μεταξύ μητρικών καθηκόντων και επαγγελματικής αναζήτησης, η Ζινέτ Σκλιβάνου ανακάλυψε ένα κενό στην αγορά ασφαλών παιδικών καλλυντικών, και δημιούργησε τα πρώτα 100% ασφαλή βερνίκια νυχιών για παιδιά. Για την Safe and Beautiful την εταιρία, που δημιούργησε η Ζινέτ πριν 16 μήνες και που παράγει τα βερνίκια snails (safe-nails.com) ο πρώτος χρόνος έκλεισε με πωλήσεις 150 χιλ. ευρώ οι οποίες συνεχίζουν να τρέχουν με ρυθμό αύξησης της τάξης του 75%. Το 99% των προϊόντων, που συσκευάζονται στο Κορωπί, ταξιδεύουν σε 33 χώρες του εξωτερικού, με δυνατότερη αγορά αυτή της Γερμανίας, όπου τα snails βρίσκονται σε 210 καταστήματα. Σύντομα τα παιδικά βερνίκια, που είναι κατάλληλα και για εγκύους, θα διατίθενται και στην αγορά του Καναδά και της Σκανδιναβίας. Διαβάστε επίσης: Η μητέρα που μετέτρεψε σε διεθνείς business τις ανησυχίες της

 

Γιώργος Σπανουδάκης

Μια εφαρμογή για Android και iPhone η οποία δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσσουν διαδραστικά μηνύματα με φίλους και να τα προσωποποιούν ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της pinatta.com. Η εταιρεία έχει ήδη μαζέψει $700,000 από Αμερικανούς, Ρώσους, Κινέζους και Έλληνες επενδυτές, διατηρεί το business operation στο Σαν Φρανσίσκο αλλά η βάση της είναι η Ελλάδα όπου δουλεύεται το development και το graphic design. «Έχουμε εκπληκτικούς Έλληνες επιστήμονες, και τα οφέλη είναι τεράστια. Μια startup έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση. Τα κεφάλαια που χρειάζεσαι είναι λίγο πολύ τα ίδια, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μικρός, και η ουσιώδης  διαφορά είναι πως η μικρομεσαία επιχείρηση έχει ταβάνι την τοπική οικονομία, ενώ η startup απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά», λέει ο Γιώργος Σπανουδάκης.

Μιχάλης Στάγκος

Ο Μιχάλης Στάγκος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της mscomm, μιας εταιρείας επικοινωνίας με κύκλο εργασιών €1,5 εκατομμύριο και 27 άτομα προσωπικό το 2012. Είναι ιδρυτής και συν-ιδρυτής καινοτόμων και μη εταιριών, ενώ από το 2012 είναι οργανωτής και συντονιστής της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Υπήρξε εμπνευστής και υπεύθυνος έκδοσης του εβδομαδιαίου ένθετου των Νέων «Ανοικτό MBA», ενώ έχει δημιουργήσει πιλοτικά την πλατφόρμα www.culturallia.com με σκοπό την ενίσχυση της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και το νεοσύστατο μη κερδοσκοπικό οργανισμό industry disruptors- game changers. Σταθμός το 2004 η δημιουργία του «Ανοικτού ΜΒΑ» στα ΝΕΑ ενός εκλαϊκευμένου ενθέτου για επιχειρηματικότητα. Σήμερα συμμετέχει σε αρκετές εταιρίες, καινοτόμες και μη και θεωρεί την κρίση ως την μεγάλη ευκαιρία για τον όμιλο πλέον mscomm. Στις αρχές του έτους ίδρυσε τους industry disruptors-game changers με σκοπό την δημιουργία ενός οικοσυστήματος προαγωγής της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Photo:

Γιώργος Τζιραλής και Γιώργος Κασσελάκης

Ο Γιώργος Τζιραλής είναι μηχανικός και επιχειρηματίας, και μαζί με το Γιώργο Κασσελάκη είναι μέλη της ομάδας που ξεκίνησαν το Opendfund, το venture capital που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και χρηματοδοτεί ελληνικά startup. Η μεγάλη επιτυχία του Openfund I δημιούργησε τη συνέχειά του, το Openfund II που αποσκοπεί να επενδύσει σε 25-35 εταιρείες λογισμικού μέσα στην επόμενη 3ετία. Προηγουμένως είχε ιδρύσει εταιρείες λογισμικού, ενώ στην Αθήνα θεωρείται ο εμπνευστής του Open Coffee Community, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την κάλυψη των εξελίξεων στα ελληνικά start-ups, με παρουσίαση υφιστάμενων και, κυρίως, νέων ελληνικών προσπαθειών στο διαδίκτυο. Ειδικεύεται στο μάρκετινγκ και την επιχειρηματική ανάπτυξη και επισημαίνει ότι στόχος του Openfund ΙΙ είναι να αναδειχθούν μέσα από τους κόλπους του πολλά καινούρια "taxibeats" της ελληνικής κοινότητας των startup

Δημήτρης Τσίγκος

Στο επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχει συστήσει μέσω της StartTech Ventures, εντάσσονται νεοφυείς επιχειρήσεις που τρέχουν με ρυθμούς αύξησης του κύκλου εργασιών τους κατά 50%. Θεωρώντας ότι μια μέση απόδοση του 30% κατά τη στιγμή της αποεπένδυσης είναι ο στόχος, ο ίδιος δηλώνει ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να τον πετύχουμε». Πέρα από την επιχειρηματική του ενασχόληση είναι πρόεδρος των ελληνικών startups αλλά και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών και μέλος του Δ.Σ του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Επιχειρηματικών Αγγέλων».  Πρόσφατα εντάχθηκε ανάμεσα στους European Young Leaders «40 under 40» (διακριθέντες Ευρωπαίους με ηγετική δραστηριότητα και ηλικία κάτω των 40 ετών). Η άποψη του: «Εκτός από πολύ δουλειά και προσπάθεια, χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να πετύχεις. Μια ιδέα –όσο καλή κι αν είναι -δεν αξίζει τίποτα αν δεν υλοποιηθεί και εκεί κρύβεται η επιτυχία».

Αντώνιος Φιοράκης

Μετά από εμπειρία στον τομέα marketing μεγάλων πολυεθνικών, ο ελληνοιταλός Αντώνιος Φιοράκης αποφάσισε το 2012 ένα νέο ξεκίνημα με τη δημιουργία της Incrediblue.com. Πρόκειται για μια online πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βάρκες ή σκάφη με τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού. Συνιδρυτές της incrediblue είναι οι Θεώδορος Ορφανίδης και Γεώργιος Γάτος. Σήμερα, στο Incrediblue είναι «αραγμένα» 400 περίπου σκάφη σε 50 τοποθεσίες στην Ελλάδα, στην Κροατία, την Τουρκία, ακόμα και στις Αζόρες. «Βλέπουμε πως έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως Eλληνες. Αυτό που μας μεταφέρουν επαφές μας στο εξωτερικό, είναι πόσο λογικό τους φαίνεται που το incrediblue είναι μια ελληνική προσπάθεια, δεδομένης της ελληνικής παράδοσης στη θάλασσα και τον τουρισμό».Πρόσφατα η Incrediblue κέρδισε το διαγωνισμό Startup Spotlight, στο πλαίσιο του συνεδρίου How to Web στο Βουκουρέστι, ενώ  πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με 100.000 ευρώ από το OpenFund.

Γιώργος Χατζηγεωργίου

Η ιδέα των τριών ηλεκτρολόγων μηχανικών, του Γιώργου Χατζηγεωργίου, του Βασίλη Δήμου και του Γιώργου Αυγουστίδη, έμελλε να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα. Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών Skroutz AΕ, που ιδρύθηκε το 2005, με ίδιους πόρους και «κεφάλαιο» την προσωπική εργασία των τριών, έγινε αργότερα ΑΕ, ενώ πριν λίγα χρόνια το 50% εξαγοράστηκε από την εισηγμένη Dionic. Σήμερα υποδέχεται περισσότερους από 120.000 επισκέπτες ημερησίως ενώ τον Απρίλιο του 2013, επιχείρησε το πρώτο επεκτατικό της βήμα δημιουργώντας αντίστοιχη πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων στην Τουρκία. Το 2012 η εταιρία παρουσίασε καθαρές πωλήσεις της τάξης των 2,015 εκατ.ευρώ αυξημένες κατά 39,03% έναντι του 2011 ενώ τα καθαρά μετά φόρων κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 376.625€ έναντι 172.066€ της προηγούμενης χρήσης.