Η υπό κατάρτιση «φτηνή» λίστα του σούπερ μάρκετ και η κρίση στο ψωμί
- 12/10/2022, 10:02
- SHARE
Με βάση 30 κατηγορίες και 51 υποκατηγορίες προϊόντων διατροφής και πρώτης ανάγκης «χτίζεται» το καλάθι των ειδών σούπερ μάρκετ που θα προστατευτούν από υπερβολικές ανατιμήσεις.
Προμηθευτές και λιανέμποροι πάντως εγείρουν αντιρρήσεις για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η κρίση στην αγορά του ψωμιού.
Χθες μάλιστα η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) διοργάνωσε συνέντευξη τύπου προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα στον κλάδο. Όπως αναφέρθηκε, ξεπερνούν τα 200 τα αρτοποιεία που έχουν βάλει λουκέτο και από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις το 15% αναγκάζεται να μειώσει προσωπικό ενώ μελετά το ενδεχόμενο να κλείσει βιβλία μπροστά στις συσσωρευμένες ζημιές και τα χρέη.
Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πτώση τζίρου 20% από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για μια αγορά με 14.400 επιχειρήσεις που απασχολούν σχεδόν 500.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους και με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ στην 20ετία.
Η ΟΑΕ ζητά την παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση του δυσβάσταχτου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και πρώτων υλών και ειδικότερα προτείνει αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση ΦΠΑ στο 6%.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα μέσο αρτοποιείο, που πλήρωνε περίπου 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, πλέον πληρώνει τριπλάσιο ποσό. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΟΑΕ, Μιχάλη Μούσιο, μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις σχετικά με το μέτρο στήριξης των αρτοποιείων, καθώς την επιδότηση που έχει θεσπιστεί την πιστώνουν ελάχιστοι πάροχοι. Καθώς δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση των τιμών οι επαγγελματίες εκπέμπουν «sos». Σύμφωνα με την ΟΑΕ για να καλυφθεί μόνο το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί. Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όπως είπε ο κ. Μούσιος, που αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση των φούρνων της γειτονιάς με τους καταναλωτές και στη συγκράτηση των τιμών σε σχέση με τα supermarket.
Το καλάθι του σούπερ μάρκετ
Αναφορικά με τα προτεινόμενα είδη του καλαθιού της νοικοκυράς που προτείνεται να προστατευτούν από ανατιμήσεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς μοιράζονται προτάσεις αυτές τις μέρες ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να ολοκληρωθεί η σχετική λίστα με τρόπο που θα διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά. Όσο μεγαλύτερη πάντως είναι η εξειδίκευση ανά κατηγορία προϊόντων τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που εντοπίζουν παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου και προμηθευτές.
Η λίστα που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: ρύζι (τύπου Καρολίνα μακρύκοκο), ψωμί (για τοστ, φρατζόλα, φρυγανιές), ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6), χοιρινό (συσκευασμένο), πουλερικά (συσκευασμένα), αλλαντικά (γαλοπούλα ή και πάριζα), ψάρια κατεψυγμένα, γάλα νωπό πλήρες, γάλα νωπό με χαμηλά λιπαρά <2%, γάλα διατηρημένο, γιαούρτι (από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις, αγελαδινό με χαμηλά λιπαρά <2%), τυριά (φέτα, γκούντα, τυρί με χαμηλά λιπαρά), χυμός τομάτας διατηρημένος, αυγά, μαργαρίνη και φυτικά λίπη, παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λαχανικά κατεψυγμένα (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια), λευκή ζάχαρη, παιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών και γάλα βρεφικής ηλικίας), καφές (ελληνικός, γαλλικός, φίλτρου), τσάι ή χαμομήλι, κακάο σε σκόνη, χυμός πορτοκάλι, εμφιαλωμένο νερό, είδη καθαρισμού και συντήρησης, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, χαρτί υγείας, σερβιέτες κ.α.), είδη για μωρά, τροφές για κατοικίδια και αναψυκτικά (ένα τουλάχιστον είδος).