Οικονομία: «Ομπρέλα» στην διεθνή «καταιγίδα» επενδύσεις και εξαγωγές
- 13/10/2022, 09:54
- SHARE
Ανάπτυξη 6% του ΑΕΠ το 2022 και 1,6% το 2023 (με πληθωρισμό 9,7% και 4,2% αντίστοιχα) προβλέπει το ΙΟΒΕ εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει την διερχόμενη «καταιγίδα» που διαφαίνεται στο παγκόσμιο περιβάλλον με ενίσχυση παραγωγικής βάσης και στροφή σε επενδύσεις και παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Προβλέπει αύξηση επενδύσεων 6,6% το 2022 και πάνω από 10% το 2023, επίδοση που αν δεν επιτευχθεί είναι πιθανόν η ανάπτυξη να κινηθεί κοντά στο 0% το επόμενο έτος. Κρίσιμοι τομείς για την οικονομία είναι οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια.
Επίσης, το ζήτημα της καινοτομίας και της προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου γίνεται κομβικό, όπως τόνισε στο πλαίσιο της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Καθηγητής Νίκος Βέττας. Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας στο β’ τρίμηνο, με μεγέθυνση 7,7% του πραγματικού ΑΕΠ, σημείωσε την ισχυρή μεγέθυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης, πάνω από 11% που καταγράφεται σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, την αύξηση των εξαγωγών πάνω από 20% και κυρίως των υπηρεσιών, 47,4%, με ώθηση από τον τουρισμό. Ωστόσο καταγράφεται και δυναμική ανάκαμψη των εισαγωγών (15,5%), με θετικό στοιχείο την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας (82% του ΑΕΠ), που προκύπτει από το άθροισμα εισαγωγών εξαγωγών.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, η ελληνική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα το 2022, υψηλότερη του μ.ο. στην Ευρώπη και υψηλότερη των προσδοκιών, χάρη στη δυναμική κατανάλωσης και εξαγωγών. Ωστόσο παραμένει ευάλωτη μεσοπρόθεσμα λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης, του υψηλού δημόσιου χρέους, της επιδείνωσης του εξωτερικού ισοζυγίου, των δημοσιονομικών πιέσεων, της μη διατηρήσιμης κατανάλωσης αλλά και του δημογραφικού προβλήματος.
Ο κ. Βέττας χαρακτήρισε ανησυχητική την συστηματική διεύρυνση των εισαγωγών, την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του πληθωρισμού, που κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο ρυθμός μεταβολής του ΕνΔΤΚ χωρίς φόρους και ενέργεια στο 8μηνο Ιανουάριος – Αύγουστος διαμορθώνεται σε 5,1% στην Ελλάδα έναντι 4,2% στην Ευρωζώνη καταδεικνύοντας επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών εντός της νομισματικής ένωσης. Προς το παρόν πάντως (στο γ’ τρίμηνο) καταγράφονται θετικές τάσεις σε βραχυχρόνιους δείκτες δραστηριότητας σε βιομηχανία, κατασκευές, τουρισμό και λιανεμπόριο.
Καταγράφεται επίσης σημαντική αύξηση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) στο πρώτο επτάμηνο του 2022, στα 9,7 δισ. ευρώ έναντι 6,8 δισ. ευρώ το 2021. Η επίδραση των τιμών στην αξία εξαγωγών και εισαγωγών είναι σημαντική, με αυξήσεις κατά τουλάχιστον 20%.
Το διεθνές περιβάλλον
Η ελληνική οικονομία επιδεκνύει μεν ανθεκτικότητα επηρεάζεται δε από το διεθνές περιβάλλον όπου αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης υπό την επίδραση του ενεργειακού κόστους. Η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο ανήλθε σε 4,1% στην Ευρωζώνη, 1,7% στις ΗΠΑ και 0,4% στην Κίνα. Επίσης ο ΟΟΣΑ προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3% το 2022 και 2,2% το 2023 ενώ η ΕΚΤ προβλέπει οριακή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2023 (+0,9%), με ορατό τον κίνδυνο ύφεσης, σε δυσμενές σενάριο (-0,9%).