Wall Street: Ανησυχητικά σημάδια από τον δείκτη Φόβου – Τι κομίζει ο «Χρυσός Σταυρός»
- 13/10/2022, 10:17
- SHARE
Την προσοχή των αναλυτών έχει τραβήξει o δείκτης μεταβλητότητας Φόβου / VIX φέτος. Ο VIX, ένας δείκτης που «απεικονίζει» την προσδοκία της χρηματιστηριακής αγοράς σε ό,τι αφορά την αστάθεια με βάση τα option του δείκτη S&P 500, παρουσιάζει είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον S&P 500. Όμως, αυτός ο συσχετισμός φαίνεται πως καταρρέει…
Συνήθως, οταν ο S&P 500 πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, όπως έγινε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο VIX σκαρφαλώνει… Ωστόσο, όπως προειπώθηκε, αυτή η σχέση έχει «χαλάσει» φέτος.
Πιο πρόσφατα, ο VIX απέτυχε να ξεπεράσει τα ιστορικά υψηλά του τον Ιούνιο, παρότι ο S&P 500 κατέγραψε ιστορικά χαμηλά.
Όμως ο VIX δεν είναι ο μόνος τεχνικός δείκτης που έχει τραβήξει την προσοχή των αναλυτών στρατηγικής της αγοράς. Ο δείκτης φόβου βρίσκεται στο κατώφλι της επίτευξης ενός «χρυσού σταυρού» – ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους τεχνικούς της αγοράς για να δηλώσει πότε ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών ενός δεδομένου περιουσιακού στοιχείου, συναλλαγματικής ισοτιμίας ή δείκτη ανεβαίνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Στο παρελθόν, οι «χρυσοί σταυροί» προηγούνταν απότομων πτώσεων στα χρηματιστήρια. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγο πριν την πτώχευση της Lehman Brothers. «Χρησιμοποιώντας την ιστορία ως οδηγό, αυτό είναι το σημείο καμπής που τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν άσχημα» λένε οι αναλυτές.
Ο προηγούμενος «χρυσός σταυρός» του VIX εμφανίστηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2021. Ο S&P 500, ο Dow Jones Industrial Average και ο Nasdaq Composite έφτασαν στις κορυφές του κύκλου τους λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα. Από το κλείσιμο των συναλλαγών την Τρίτη, ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών για το VIX ήταν 25,76, ενώ ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών ήταν 25,86.
Αν και δεν παρακολουθούνται τόσο στενά όσο ο VIX, ο Δείκτης Μεταβλητότητας CBOE Nasdaq και ο Δείκτης Βιομηχανικής Μέσης Μεταβλητότητας CBOE Dow Jones βρίσκονται επίσης στο κατώφλι της επίτευξης του ορόσημου του «χρυσού σταυρού». Οι επενδυτές «δεν θα βρουν παρηγοριά» στα πρόσφατα τεχνικά σήματα του VIX. Συνήθως δεν ακολουθεί τον δείκτη χρυσού σταυρού, καθώς είναι ένας «ταλαντούμενος» δείκτης και όχι δείκτης «τάσης».
Όσο για το τι μπορεί να οδηγεί το μοτίβο του VIX, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα επενδυτών με «πραγματικό χρήμα», όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που ρευστοποιούν τις συμμετοχές τους, αντί να χρησιμοποιούν στρατηγικές αντιστάθμισης που βασίζονται σε options.
Από το πρωί της Τετάρτης, ο VIX και άλλοι δείκτες αστάθειας του χρηματιστηρίου παρουσίασαν μεικτά πρόσημα, με τον S&P 500 και τον Dow να αποτινάζουν τις πρώτες απώλειες, ενώ ο Nasdaq παρέμεινε βυθισμένος στο κόκκινο. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι 35 μονάδες είναι το επόμενο βασικό επίπεδο «αντίστασης» για το VIX, το οποίο είναι ακριβώς κάτω από τα υψηλά του δείκτη από τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που ο μετρητής αστάθειας ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, οι πωλήσεις στις μετοχές δεν θα σταματήσουν μέχρι ο VIX να φτάσει τις 50 μονάδες.