Τα υπερσύγχρονα όπλα που στέλνουν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
- 14/10/2022, 12:23
- SHARE
Οι σύμμαχοι υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να στείλουν προηγμένα όπλα αεράμυνας στο Κίεβο, μετά την έκκληση Ζελένσκι προς τα πλούσια δυτικά έθνη να βοηθήσουν την Ουκρανία να δημιουργήσει μια «αεροπορική ασπίδα» έναντι των εισερχόμενων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.
Στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία και Ολλανδία υποσχέθηκαν να στείλουν νέα όπλα στην Ουκρανία, πέρα από τα αεροπορικά στρατιωτικά συστήματα που είχαν ήδη υποσχεθεί να σταλούν από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η κίνηση για αποστολή περισσότερου πυροβολικού έρχεται μια μέρα αφού τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χαρακτήρισαν «παράνομη» την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα, με μόνο τέσσερις χώρες (Συρία, Νικαράγουα, Βόρεια Κορέα και Λευκορωσία) να ψηφίζουν υπέρ της Ρωσίας.
Το Κίεβο αποκάλεσε τη σύνοδο κορυφής «ιστορική» και καλωσόρισε τα νέα όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των ρωσικών πυραύλων που πέφτουν βροχή σε περισσότερες από 40 πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον: «Όσο περισσότερη βοήθεια λάβει η Ουκρανία τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα τερματίσουμε τον πόλεμο της Ρωσίας».
Grateful to 143 states that supported historic #UNGA resolution “Territorial integrity of Ukraine: defending the principles of the UN Charter”. The world had its say – RF’s attempt at annexation is worthless & will never be recognized by free nations. 🇺🇦 will return all its lands pic.twitter.com/FupYPfZz8M
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 12, 2022
Στην παρακάτω λίστα θα δούμε ποια όπλα στέλνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
7. Γερμανία
Το σύστημα IRIS-T κατασκευάζεται από την Diehl Defense, με έδρα το Überlingen, και κόστισε περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ (136 εκατομμύρια δολάρια) το καθένα. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κάλυψη μεσαίας εμβέλειας, μεγάλου υψομέτρου για μικρές πόλεις και στρατούς.
Οι πύραυλοι μπορούν να αναπτυχθούν 360 μοίρες γύρω από τον εκτοξευτή και χρησιμοποιήσουν υπέρυθρη απεικόνιση για τον εντοπισμό στόχων. Τα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι στιγμής στο πεδίο της μάχης και οι τελικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μόλις στα τέλη του 2021.
6. ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να επιταχύνει την παράδοση των Εθνικών Προηγμένων Πυραυλικών Συστημάτων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS). Δύο μονάδες αναμένεται να παραδοθούν σύντομα και άλλες έξι θα σταλούν λίγο αργότερα.
Το NASAMS, που αναπτύχθηκε από την Kongsberg Defense & Aerospace της Νορβηγίας και τη Raytheon, είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ και αναπτύσσεται για την προστασία της περιοχής της Ουάσιγκτον.
Όμως, παρά την υπόσχεση της Ουάσιγκτον να στείλει τους εκτοξευτές το συντομότερο δυνατό, υπήρξε δυσκολία στην προμήθεια των όπλων. Η Raytheon Technologies Corp. δήλωσε ότι θα επιταχύνει τη συναρμολόγηση των μονάδων NASAMS χρησιμοποιώντας υπάρχοντα εξαρτήματα αντί να κατασκευάσει νέα από την αρχή για να τα μεταφέρει στην Ουκρανία πιο γρήγορα.
Το Κίεβο όμως έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να την εξοπλίσει με το αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot, έναν πύραυλο εδάφους-αέρος με ραντάρ παρακολούθησης για αναχαίτιση στόχου. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα απαντήσει όχι λόγω της σχετικής σπανιότητας του συστήματος.
5. Ηνωμένο Βασίλειο
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε νέα υποστήριξη, δεσμευόμενος να στείλει έναν αριθμό προηγμένων πυραύλων αέρος – μέσου βεληνεκούς (AMRAAM)—ένα από τα πιο ευρέως πωλούμενα όπλα στον κόσμο για μαχητικά αεροσκάφη— τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τον εκτοξευτή NASAMS που παρέχεται από τις ΗΠΑ.
Εκτός από τους πυραύλους, το Ηνωμένο Βασίλειο είπε επίσης ότι θα στείλει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και 18 όπλα πυροβόλων οβίδων.
4. Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα προμηθεύσει με συστήματα αεράμυνας την Ουκρανία, αν και δεν διευκρίνισε ποιοι τύποι αντιαεροπορικών πυραύλων ή πόσοι θα παραδοθούν.
«Πρόκειται για μια νέα φάση βομβαρδισμών που προέρχεται από ξηρά, θάλασσα, αέρα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον βασικών υποδομών και αμάχων», είπε ο Μακρόν μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση France 2.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Γαλλία θα στείλει αντιαεροπορικά συστήματα και πρόσθετα πυροβόλα τύπου Caesar, ο Macron απάντησε «θα παραδώσουμε ραντάρ, συστήματα και πυραύλους για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να προστατευτούν από επιθέσεις, ιδιαίτερα από επιθέσεις drone».
Το Reuters και η γαλλική στρατιωτική εφημερίδα OpexNews ανέφεραν ότι η Γαλλία είναι πιθανό να στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Crotale— που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση πυραύλων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.
3. Ολλανδία
Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας, Kajsa Ollongren, δήλωσε ότι η Ολλανδία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους αεράμυνας αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές επιθέσεις «μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αμείλικτη υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της».
Η Ollongren πρόσθεσε επίσης ότι η Ολλανδία θα συνεχίσει να στέλνει εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσει τον ουκρανικό στρατό στο Ηνωμένο Βασίλειο.
2. Καναδάς
Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να παράσχει περισσότερα από 47 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (34 εκατομμύρια δολάρια) σε νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων βολών πυροβολικού, δορυφορικών επικοινωνιών, καμερών με drone και χειμερινού ρουχισμού.
Η υπουργός Άμυνας του Καναδά Anita Anand είπε ότι η δωρεά θα περιλαμβάνει 15,2 εκατομμύρια δολάρια Καναδά σε εξοπλισμό από το απόθεμα των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων βολών πυροβολικού 155 χιλιοστών προτύπων ΝΑΤΟ, ασφάλειες και σακούλες πλήρωσης συμβατές με πυροβόλα όπλα M777.
Ο Καναδάς στέλνει επίσης περισσότερους από 40 μηχανικούς μάχης για να βοηθήσουν τις πολωνικές προσπάθειες εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων.
1. "Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα"
Η κίνηση για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τον πιο προηγμένο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό θα παρέχει καλύτερη προστασία έναντι των εισερχόμενων ρωσικών πυραύλων, οι οποίοι δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης.
Ενώ τα υπάρχοντα συστήματα της Ουκρανίας μπόρεσαν να καταρρίψουν 41 από τους, περίπου, 80 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία από τη Δευτέρα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά όπλα για να προστατευθούν τα πολιτικά κέντρα και τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
«Οι σύμμαχοι έχουν παράσχει αεράμυνα, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα. Χρειαζόμαστε διαφορετικούς τύπους αεράμυνας». . . διαφορετικά συστήματα για διαφορετικά καθήκοντα», δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε επίσης ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας ήταν σημάδι αδυναμίας, λέγοντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ ότι «η Ρωσία χάνει πραγματικά στο πεδίο της μάχης».