Τα εντυπωσιακότερα σούπερ γιοτ του κόσμου
- 21/06/2014, 14:08
- SHARE
Πελώρια, πανάκριβα, πανέμορφα. Δείτε σε ποιους ανήκουν και πόσο κόστισαν.
Κάποια είναι παλάτια που πλέουν, άλλα ενσωματώνουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία και ένα από αυτά είναι από τα ιστορικότερα πλεούμενα που όργωσαν ποτέ τις θάλασσες.
Ας τα δούμε
Pelorus
Μήκος: 115 μ.
Κόστος: $300 εκατ.
Όσο ήταν στην κατοχή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν από τις διασημότερες θαλαμηγούς όλων των θαλασσών και ωκεανών. Αρχικός της ιδιοκτήτης ήταν ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας που, όμως, το πούλησε σχεδόν αμέσως στον Ρώσο ολιγάρχη το 2004. Εκείνος έκανε σε αυτό τις διακοπές του στη Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό. Όταν χώρισε τη σύζυγό του Iρίνα το 2009, εκείνη πήρε το Pelorus ως μέρος της «διατροφής» της και το πούλησε αμέσως για $300 εκατ. στον μουσικό παραγωγό και συνιδρυτή της Dreamworks Ντέιβιντ Γκέφεν.
Venus
Μήκος: 79 μ.
Κόστος: $100 εκατ.
Το τελευταίο όνειρο του Στιβ Τζομπς που δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο. Υπέροχα σχεδιασμένο από τον Φίλιπ Σταρκ, με εμφανείς τις επιρροές από το γούστο του εκλιπόντα, ανήκει σήμερα στους κληρονόμους του ιδρυτή της Apple. Το καλοκαίρι του 2013 πέρασε από το Αιγαίο και το Ιόνιο.
Maltese Falcon
Μήκος: 88 μ.
Κόστος: $100 εκατ.
Το μεγαλύτερο ιδιωτικό ιστιοφόρο του κόσμου είναι επίσης το ταχύτερο και τεχνολογικά πιο προηγμένο. Είναι εντυπωσιακά πολυτελές και ανήκει στην Ελληνίδα επιχειρηματία Ελένη Αμβροσιάδου. Τα κατάρτια του είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα, είναι περιστρεφόμενα και αποθηκεύουν τα πανιά σε ειδικές φωλεές. Είναι τόσο αυτοματοποιημένο που μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από ένα μόνο άτομο. Πέρασε τον χειμώνα του αγκυροβολημένο στη μαρίνα του Φλοίσβου.
Serene
Μήκος: 133 μ.
Κόστος: $330 εκατ.
Μέσα στα 10 μεγαλύτερα του κόσμου, ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία Yuri Scheffler, ιδιοκτήτη της Stolichnaya. Έχει δύο ελικοδρόμια, ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου, ένα δωμάτιο με γυάλινο πυθμένα για υποβρύχια παρατήρηση, κινηματογράφο κ.ά. Επιπλέον ενοικιάζεται σε όσους έχουν να πληρώσουν $5 εκατ. για μία εβδομάδα.
Azzam
Μήκος: 180 μ.
Κόστος: $600 εκατ.
Το μεγαλύτερο, πολυτελέστερο, ακριβότερο και εντυπωσιακότερο γιοτ του κόσμου ανήκει στη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ελάχιστα είναι γνωστά για το εσωτερικό του, όπως το ότι το κεντρικό του σαλόνι έχει έκταση 500 τ.μ., αλλά μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε πως πρόκειται για κανονικό πλωτό παλάτι. Το κόστος λειτουργίας του υπολογίζεται σε $60 εκατ. ετησίως.
«Α»
Μήκος: 119 μ.
Κόστος: $323 εκατ.
Άλλοι λατρεύουν το σχήμα του και άλλοι το μισούν. Το βέβαιο είναι πως το γιοτ αυτό που μοιάζει με πολεμικό πλοίο, σχεδίασε ο Φίλιπ Σταρκ και που χαίρεται ο 42χρονος Ρώσος επιχειρηματίας Andrey Melnichenko, είναι από τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά πλεούμενα που υπάρχουν στον κόσμο.
Dr No
Μήκος: 37 μ.
Δεν βρίσκεται στη λίστα μας επειδή είναι το μεγαλύτερο, αλλά επειδή στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ένα υποβρύχιο που μπορεί να καταδύεται στα 300 μ. βάθος και χρησιμοποιείται για να παρατηρεί φάλαινες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρώην αλιευτικό σκάφος στην Ιαπωνία, αγοράστηκε από τον Thomas Perkins (αρχικό ιδιοκτήτη του ιστιοφόρου Maltese Falcon) και το εσωτερικό του ανακαινίστηκε το 2011 σύμφωνα με τις πολυτελείς ανάγκες του.
Eclipse
Μήκος: 162 μ.
Κόστος: $340 εκατ.
Όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έμεινε χωρίς γιοτ μετά το διαζύγιό του, παρήγγειλε αμέσως ένα μεγαλύτερο. Λέγεται πως τα συστήματα ασφαλείας του είναι τόσο προηγμένα και ισχυρά που περιλαμβάνουν από εξοπλισμό που «τυφλώνει» τις κάμερες των παπαράτσι, μέχρι αντιπυραυλική άμυνα και υποβρύχιο διαφυγής. Έχει δύο ελικοδρόμια και χρειάζεται πλήρωμα 70 ατόμων.
Χριστίνα O
Μήκος: 99 μ.
Κόστος: $35 εκατ.
Σε αυτό έγινε η γαμήλια δεξίωση του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι, όπως και εκείνη του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και της Γκρέις Κέλι. Εδώ συναντούσε ο Ωνάσης τη Μαρία Κάλας και στο κατάστρωμά του έχουν χαλαρώσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μπέτι Ντέιβις, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε, η Λιζ Τέιλορ, ο Τζον Γουέιν και δεκάδες άλλοι διάσημοι. Μετά το θάνατο του Αρίστου, η κόρη του Χριστίνα δώρησε το γιοτ στο ελληνικό δημόσιο που, όπως αναμενόταν, το άφησε να σαπίσει. Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Παπανικολάου ο οποίος αποκατέστησε τη θαλαμηγό σε όλη την αρχική της ομορφιά. Σήμερα τη διαθέτει προς πώληση.
Columbus 40s Hybrid
Μήκος: 40 μ.
Ολοκαίνουριο, υβριδικό και με άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή, είναι από τα ελάχιστα γιοτ στον κόσμο που διαθέτουν ηλεκτροκινητήρα, παράλληλα με την κλασική ντίζελ μηχανή.