Σημαντικά συνοριακά περάσματα του Ιράκ υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ

Σημαντικά συνοριακά περάσματα του Ιράκ υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Ιρακινούς να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές τους διαμάχες για να αναχαιτίσουν ενωμένοι τους σουνίτες τζιχαντιστές.

Δύο ακόμη περάσματα στη συνοριακή μεθόριο του Ιράκ κατέλαβαν μέσα σε δύο μόνο ημέρες οι τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σήμερα το πέρασμα αλ Ουαλίντ στα σύνορα με τη Συρία και το πέρασμα Τουραιμπίλ στα σύνορα με την Ιορδανία – και τα δύο στη δυτική ιρακινή επαρχία Άνμπαρ. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροδρόμιο της πόλης Ταλ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ έχει πέσει κι αυτό στα χέρια των σουνιτών ανταρτών.

Η Ιορδανία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου της με το Ιράκ, με στρατιωτικές πηγές να επισημαίνουν ότι η χώρα κινητοποίησε «δεκάδες» από τις μονάδες της κοντά στο πέρασμα Καράμα που βρίσκεται στη μεθόριο με το Ιράκ.

Ιρακινές στυνομικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι οι αξιωματικοί που βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα αλ Ουαλίντ τράπηκαν σε φυγή όταν οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του επιβεβαίωσε ότι κατελήφθη το συνοριακό πέρασμα με τη Συρία.

Χθες οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας συνοριακό πέρασμα του Αλ-Κάιμ , στα σύνορα με τη Συρία, ένα από τα τρία περάσματα που υπάρχουν στη συρο-ιρακινή μεθόριο και την ομώνυμη πόλη. Νωρίτερα σήμερα από μαρτυρίες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας έγινε γνωστό ότι οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ κατέλαβαν τρεις πόλεις της επαρχίας Άνμπαρ στο δυτικό Ιράκ.

Από το Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές τους διαμάχες, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνες για την κρίση που προκάλεσε η αστραπιαία επίθεση των τζιχαντιστών και ότι δεν επιδιώκουν να «επιλέξουν» έναν ηγέτη για το Ιράκ, αλλά επιθυμούν ο ιρακινός λαός να βρει μία ηγεσία που θα είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει όλους τους Ιρακινούς.

Αν και δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτηση του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, η Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της εισβολής στο Ιράκ το 2003 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, κατηγορεί τον Ιρακινό πρωθυπουργό ότι διεύρυνε με την πολιτική του το χάσμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες.

Διαβάστε ακόμη:

Τέσσερις ακόμη πόλεις του Ιράκ στα χέρια των τζιχαντιστών

Χιλιάδες σιίτες παρήλασαν σε Βαγδάτη και άλλες πόλεις

Έτοιμες για στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ οι ΗΠΑ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ