Στο Ιράκ αιφνιδίως ο Τζον Κέρι

Στο Ιράκ αιφνιδίως ο Τζον Κέρι

Τρόπους να αναχαιτιστούν οι δυνάμεις των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ πρόκειται συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με την ιρακινή κυβέρνηση.

Διαβουλεύσεις με την ιρακινή ηγεσία σχετικά με την προέλαση των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) και την κατάληψη μεγάλου μέρους του δυτικού και του βορείου Ιράκ, πρόκειται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο Τζον Κέρι έφθασε αιφνιδίως στη Βαγδάτη, και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, «θα συζητήσει τις ενέργειες που γίνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Ιράκ στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής και θα καλέσει τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ιρακινών».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες για περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Ο πρώτος σταθμός που έκανε χθες στο Κάιρο, καθώς και η σημερινή επίσκεψη στη Βαγδάτη, δεν είχαν ανακοινωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε χθεσινή του συνέντευξη, απηύθυνε προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνιστά η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ στο Ιράκ για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. «Γενικά πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Το παρόν πρόβλημα συνίσταται στην αποσταθεροποίηση του Ιράκ από το ΙΚΙΛ. Ομως μπορεί να μεταφερθεί σε σύμμαχες χώρες όπως η Ιορδανία», είπε.

Ο Ομπάμα θεωρεί ότι «ο τοπικός πληθυσμός θα καταλήξει να απορρίψει τους σουνίτες εξτρεμιστές, εξαιτίας της βαρβαρότητας και του εξτρεμισμού τους. Αυτό το είδαμε πολλές φορές. Οπως για παράδειγμα στην επαρχία Αλ-Ανμπαρ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όταν οι σουνιτικές φυλές εξεγέρθηκαν κατά των σουνιτών μαχητών εξαιτίας της εξτρεμιστικής τους ιδεολογίας».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε στις 19 Ιουνίου την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ. Δεν ανταποκρίθηκε, όμως, στο αίτημα της κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Αν και δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτηση του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, η Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της εισβολής στο Ιράκ το 2003 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, θεωρεί τον Ιρακινό πρωθυπουργό υπεύθυνο για το ότι διεύρυνε με την πολιτική του το χάσμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες.

Τουλάχιστον πενήντα κρατούμενοι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση ανταρτών εναντίον της αυτοκινητοπομπής με την οποία μεταφέρονταν στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Επτά αντάρτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ανταρτών που ακολούθησαν, 100 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, σύμφωνα με έναν αστυνομικό και ένα γιατρό της πόλης Χασιμίγια, πρωτεύουσας της επαρχίας της Βαβυλώνας. Οι συνθήκες της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Είναι η δεύτερη επίθεση στην οποία σκοτώνονται κρατούμενοι, από τότε που άρχισε η μεγάλη επιχείρηση στις 9 Ιουνίου των σουνιτών ανταρτών, οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του βορείου και του δυτικού Ιράκ. Τουλάχιστον 44 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά την έφοδο σε φυλακή στη Μπακούμπα, 60 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιγιάλα την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό σήμερα πως οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ σκότωσαν τις τελευταίες δύο ημέρες 21 άτομα στις πόλεις Ράουα και Άνα του δυτικού Ιράκ, τις οποίες κατέλαβαν ύστερα από την «τακτική υποχώρηση» των δυνάμεων ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντικά συνοριακά περάσματα του Ιράκ υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ

Έτοιμες για στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ οι ΗΠΑ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ