Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά συριακών στόχων

Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά συριακών στόχων

Την ίδια ώρα σοκάρει η έκθεση  του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη στρατολόγηση ανηλίκων στον συριακό εμφύλιο.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή εξαπλώνεται εκ νέου προς τα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία, καθώς από χθες σημειώνονται επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κατά στρατηγικών θέσεων του συριακού στρατού.

«Τουλάχιστον δέκα Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα όρια με το κατεχόμενο τμήμα του Γκολάν. Εννέα πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αεροπλάνα και τουλάχιστον δύο άρματα μάχης καθώς και συστοιχίες πυροβολικού καταστράφηκαν», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κύριος στόχος ήταν η έδρα του γενικού επιτελείου της ταξιαρχίας 90, μιας από τις κύριες συριακές στρατιωτικές μονάδες που είναι ανεπτυγμένες στο Γκολάν, όμως εβλήθησαν και άλλες θέσεις στο οροπέδιο του Γκολάν, το οποίο βρίσκεται μερικώς υπό την κατοχή του Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967.

Σε ισραηλινό στρατιωτικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε τα ξημερώματα αναφερόταν ότι «ο ισραηλινός στρατός έβαλε στόχο εννέα θέσεις του συριακού στρατού ως απάντηση στην επίθεση που προήλθε από τη Συρία και στοίχισε τη ζωή ενός έφηβου Ισραηλινού ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό δύο άλλων ισραηλινών πολιτών. Οι θέσεις που έγιναν στόχοι περιλαμβάνουν συριακά στρατιωτικά επιτελεία και πλατφόρμες εκτόξευσης. Οι στόχοι επλήγησαν».

Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα έκθεση  του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σχετικά με τη στρατολόγηση ανηλίκων στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), η οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέλαβε με ταχύτητα εδάφη στο Ιράκ, εκπαιδεύει παιδιά στα όπλα στη Συρία και τους ζητάει να πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία επικαλείται προσωπικές αφηγήσεις, βρήκε επίσης αποδείξεις ότι παιδιά στρατολογούνται από τον μετριοπαθέστερο και υποστηριζόμενο από τη Δύση «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» που συνδέεται με την αλ-Κάιντα, το συνασπισμό του «Ισλαμικού Μετώπου», καθώς και από δυνάμεις ασφαλείας στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές.

«Η φρίκη της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία απλώς επιδεινώνεται όταν παιδιά ρίχνονται στις γραμμές του μετώπου», δήλωσε η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, η συγγραφέας της έκθεσης που συντάχθηκε βάσει των αφηγήσεων 25 παιδιών. Αναφέρεται σε αυτή πως 14χρονοι χρησιμοποιούνται σε ρόλους υποστήριξης για τη μάχη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες πως συγγενείς απαχθέντων φοιτητών στη Συρία εκφράζουν φόβους ότι το ΙΚΙΛ θα χρησιμοποιήσει παιδιά για να πραγματοποιήσει επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα ή βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι. Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως ο αριθμός των παιδιών που πολεμούν στη Συρία δεν είναι γνωστός.

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης Παραβιάσεων, μια συριακή οργάνωση παρακολούθησης της σύγκρουσης, έχει τεκμηριώσει 194 θανάτους «μη αμάχων» αρρένων παιδικής ηλικίας στη χώρα από το Σεπτέμβριο του 2011, αναφέρεται στην έκθεση. Τα παιδιά είπαν ότι πολέμησαν σε μάχες, έδρασαν ως ελεύθεροι σκοπευτές, επάνδρωσαν σημεία ελέγχου, περιέθαλψαν τους τραυματίες σε πεδία μάχης και έφερναν εφόδια στην πρώτη γραμμή, αναφέρεται στην έκθεση.

Ένα 16χρονο αγόρι που είπε ότι ονομάζεται Ματζίντ δήλωσε πως το Μέτωπο Νόσρα στρατολόγησε τον ίδιο και άλλα αγόρια στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στα ιορδανικά σύνορα. «Η οργάνωση παρείχε δωρεάν σχολική εκπαίδευση σε ένα τοπικό τζαμί, η οποία περιλάμβανε στρατιωτική εκπαίδευση και διοικητές ζητούσαν από παιδιά καθώς και από ενηλίκους να πραγματοποιούν επιθέσεις καμικάζι», είπε. «Μερικές φορές οι διοικητές έλεγαν, ‘ο Αλλάχ διαλέγει εσένα’ και μερικές φορές οι μαχητές δήλωναν εθελοντές», αφηγήθηκε ο Ματζίντ, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλά παιδιά ακολούθησαν συγγενείς ή φίλους τους στις ένοπλες οργανώσεις, ενώ άλλα ζούσαν στις ζώνες των μαχών χωρίς να μπορούν να πάνε σχολείο και χωρίς να έχουν άλλες επιλογές, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άλλα είχαν συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες ή ήταν οργισμένα εναντίον της κυβέρνησης.

Τα 25 παιδιά που έδωσαν συνεντεύξεις ήταν όλα αγόρια, αλλά η αστυνομική δύναμη του κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η ένοπλη πτέρυγά του έχουν στρατολογήσει κορίτσια για να φρουρούν σημεία ελέγχου και να συμμετέχουν σε ένοπλες περιπόλους στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές, αναφέρεται στην έκθεση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως μερικές ένοπλες οργανώσεις έχουν λάβει μέτρα για να τερματισθεί η χρησιμοποίηση των παιδιών στη σύγκρουση. Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις κατηγορίες.

«Παίρνουμε πολύ σοβαρά τέτοιες κατηγορίες και δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσει οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για τη στρατολόγηση παιδιών, εθελοντική ή μη», ανέφερε σε επιστολή του προς το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό Μέτωπο, ένας συνασπισμός ανταρτικών παρατάξεων, δήλωσε προς το Παρατηρητήριο ότι ερεύνησε τις αφηγήσεις και δεν βρήκε αποδείξεις ότι στους μαχητές του περιλαμβάνονται παιδιά. «Ποτέ δεν οπλίζουμε ένα νεαρό άνδρα ούτε του δίνουμε την ευκαιρία να ενταχθεί στο Μέτωπο ούτε στο ισλαμικό κίνημα Άχραρ Αλ-Σαμ, παρά μόνο έπειτα από επισταμένο έλεγχο των εγγράφων του ώστε να επιβεβαιωθεί πως είναι πάνω από 18 ετών», δήλωσε προς το Παρατηρητήριο.

Κυρώσεις σε βάρος Σύρων υπουργών από την ΕΕ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να επιβάλουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εις βάρος 12 υπουργών της συριακής κυβέρνησης κατηγορώντας τους ως «υπεύθυνους για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Τα ονόματα των υπουργών θα δημοσιευθούν αύριο Τρίτη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ.

Με την απόφαση αυτή αυξάνεται σε 191 ο αριθμός των προσώπων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ στη Συρία, η οποία τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από εμφύλιο. Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που έχει επιβάλλει η ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει για 53 εταιρείες ή άλλους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της Συρίας.

Διαβάστε ακόμη:

Προειδοποιεί ο Άσαντ για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Το ΙΚΙΛ κατέλαβε τρεις σημαντικές πόλεις στην ανατολική Συρία

Σημαντικά συνοριακά περάσματα του Ιράκ υπό τον έλεγχο του ΙΚΙΛ