Ποιοι Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα ακόμη και το φθινόπωρο
- 01/11/2022, 15:45
- SHARE
Οι καλές τουριστικές επιδόσεις της Ελλάδας και η θετική εικόνα που προβλήθηκε στα media, ως ασφαλής προορισμός στον οποίο ο ταξιδιώτης μπορεί να βιώσει μοναδικές εμπειρίες, φαίνεται ότι συνεχίζουν να την ακολουθούν και στην μετά – covid εποχή.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, η χώρα μας είναι ο πέμπτος δημοφιλέστερος ευρωπαϊκός προορισμός για τους Ευρωπαίους πολίτες το φθινόπωρο, με το μερίδιο ζήτησης να διαμορφώνεται στο 6,4%, ακολουθώντας τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία που συμπληρώνουν το top 5.
Τις καλοκαιρινές βουτιές διαδέχονται οι περίπατοι στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, το shopping therapy και η επαφή με διαφορετικές κουζίνες. Σε ποσοστό 19,6% οι Ευρωπαίοι κινούνται στη λογική του city break, ακολουθούν οι διακοπές με επίκεντρο τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά (15,3%), οι διακοπές υπαίθρου (14,1%), οι διακοπές ήλιου-θάλασσας (13,5%), τα ταξίδια σε παραθαλάσσιους προορισμούς (10,9%), οι διακοπές ευεξίας και χαλάρωσης (9,9%), τα ταξίδια με επίκεντρο το φαγητό και το κρασί (4,9%) και, τέλος, τα οδικά ταξίδια (3,8%).
«Το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος κινήθηκε με υψηλές πληρότητες σε παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς, όπως τα νησιά και η Χαλκιδική. Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί επέλεξαν για τις εξορμήσεις τους την Ελλάδα. Βέβαια τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του 2019, δεδομένου ότι οι τιμές τον Οκτώβρη ήταν 50% κάτω συγκριτικά με τον Αύγουστο. Η ζήτηση υποβοηθήθηκε δε από τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πακέτα, τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων, όσο και από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών που έβγαλαν προσφορές» αναφέρει στο Fortune, o Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.
Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται, όπως λέει, να κλείσουν και τα τελευταία ξενοδοχεία στα νησιά, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της χειμερινής σεζόν. «Στην πράξη έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δουλέψουμε εξίσου αποτελεσματικά στα άκρα της τουριστικής σεζόν. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται στοχευμένη στρατηγική για τα αεροδρόμια και τις ξενοδοχειακές υποδομές.
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ελάχιστες ξενοδοχειακές κλίνες διαθέσιμες στη Β. Ελλάδα. Επιβάλλεται να υλοποιηθούν επενδύσεις εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων και να δοθούν περεταίρω κίνητρα ώστε απομακρυσμένα εστιατόρια και μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, διαφορετικά η μόνη λύση που απομένει για τον ξένο τουρίστα είναι εκείνη του all inclusive, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαχέεται το χρήμα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Τάσιος.
Δυνατός μήνας προμηνύεται ο Νοέμβριος
«Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να καταστεί η Ελλάδα τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο παρατηρούμε ότι η ζήτηση που καταγράφεται είναι μεγάλη και τους φθινοπωρινούς μήνες. Ο Σεπτέμβρης ήταν πολύ δυνατός μήνας και παρά τη μικρή κάμψη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο υπάρχει αύξηση στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία του κέντρο της Αθήανς γεγονός που υπογραμμίζει ότι επανέρχεται η ζήτηση από τους Β. Ευρωπαίους και τους Ευρωπαίους χωρίς παιδιά» δηλώνει ο Γιώργος Ξύδας, Group Finance Director στα Brown Hotels.
Προσθέτει πως η Αθήνα έχει γίνει city break προορισμός, όμως στόχος είναι να υπάρχουν πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ακόμη και των πιο απαιτητικών ταξιδιωτών. «Σταδιακά γειτονιές της Αθήνας που δεν ήταν ελκυστικές, όπως η Ομόνοια, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζονται και να αποκτούν χαρακτήρα. Αυτό είναι μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας, τόσο από τις επιχειρήσεις που επενδύουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, όσο και από το Κράτος».
Ποιοι ψηφίζουν Ελλάδα
Για τους Βρετανούς η Ελλάδα καθίσταται 4η επιλογή, με το 34% εξ αυτών να δηλώνει ότι προτιμά διάρκεια διαμονής από 4 έως 6 διανυκτερεύσεις και το 33% να διαθέτει προϋπολογισμό διακοπών από 501 ευρώ έως 1.000 ευρώ.
Ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει και από τους Γάλλους, οι οποίοι την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση των προτιμήσεών τους δίνοντας έμφαση στα πολιτιστικά ταξίδια, στα ταξίδια υπαίθρου και στις διακοπές ήλιου-θάλασσας. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν απόδραση διάρκειας 4-6 διανυκτερεύσεων (37%) αλλά και 7-9 διανυκτερεύσεων (34%), με τον προϋπολογισμό διακοπών να διαμορφώνεται σε 500-1.000 ευρώ, ενώ παρουσιάζει αύξηση 5% το ποσοστό των Γάλλων που προτίθεται να δαπανήσει 1.001-1.500 ευρώ για τις επόμενες διακοπές του.
Αν και γείτονες, οι Ιταλοί τοποθετούν την Ελλάδα στην 5η θέση, όπως αντίστοιχα και οι Βέλγοι. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση το budget διακοπών θα φτάσει στα 1.000 ευρώ (31%), με τη δημοφιλέστερη περίοδο για ταξίδια να είναι το διάστημα Οκτώβριος 2022 – Ιανουάριος 2023 (66%).
Τέλος, η χώρα μας αποτελεί πέμπτη επιλογή και για τους Αυστριακούς, οι οποίοι είναι φειδωλοί ως προς τη διαμονή τους -έως τρείς διανυκτερεύσεις (42%) ή 4-6 (36%) – , με δαπάνες που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ για το 32% και τα 1.000 ευρώ για το 35%.