Σταύρος Λαμπρινίδης: «Δεν μπορούμε μελλοντικά να βασιστούμε σε ανθρώπους όπως ο Πούτιν»
- 02/11/2022, 12:30
- SHARE
Του Tristan Bove
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στην Ευρώπη, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ακλόνητη υποστήριξη της ηπείρου προς την Ουκρανία μπορεί να έχει πολύ υψηλό τίμημα.
Η Ευρ. Ένωση έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει την αταλάντευτη πολιτική της εναντίωσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμό του στην Ουκρανία με μια σειρά από σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αλλά το Κρεμλίνο έχει αντεπιτεθεί χρησιμοποιώντας το πιο πολύτιμο εξαγωγικό του προϊόν: την ενέργεια. Πριν από τον πόλεμο, οι 27 χώρες της ΕΕ βασίζονταν στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου τους και το 29% του αργού πετρελαίου τους: προμήθειες που έχουν στερέψει σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες, ιδίως το φυσικό αέριο.
Η ενεργειακή στενότητα έχει προκαλέσει κρίση στην ήπειρο, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται στο 10πλάσιο του μέσου όρου της δεκαετίας. Αλλά προς το παρόν, ακόμη κι αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να εγκαταλείψουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό.
«Πρόκειται για μια υπαρξιακή μάχη για εμάς», δήλωσε ο Σταύρος Λαμπρινίδης, πρέσβης της Ευρ. Ένωσης στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα. «Αν ο Πούτιν πετύχει, θα έχουμε τεράστια δυσκολία ως Αμερικανοί και ως Ευρωπαίοι να προβάλλουμε τη δύναμή μας σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες».
Υποστήριξη εν μέσω κρίσης
Η ενεργειακή κρίση έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να γεμίσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου τους σε επίπεδα ρεκόρ για να προετοιμαστούν για τον χειμώνα, όταν η ζήτηση ενέργειας τείνει να κορυφώνεται, αλλά αναγκάζει επίσης τους αξιωματούχους να σχεδιάσουν πολύ πιο μακροπρόθεσμα.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας, οι ήπιες θερμοκρασίες μέχρι στιγμής και τα σχεδόν πλήρη αποθέματα φυσικού αερίου έχουν βοηθήσει τα ευρωπαϊκά έθνη να αποφύγουν αυστηρά μέτρα όπως η θέσπιση ενεργειακού δελτίου. Μια σοβαρή ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα μπορεί να αποφευχθεί, αλλά η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι πιθανό να γίνει αισθητή το επόμενο έτος, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρώπη.
Ο Λαμπρινίδης δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να βγάλει τον χειμώνα, ακόμη και αν σήμερα διακοπούν οι τελευταίες ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Αλλά οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθούν να είναι υψηλοί, προσέθεσε, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να σχεδιάσουν περισσότερες συμφωνίες φυσικού αερίου με παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, μέχρι το 2024.
Η ενεργειακή κρίση, είπε ο κ. Λαμπρινίδης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια την Ευρώπη, αφού έγινε υπερβολικά εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, απηχώντας μια παρόμοια δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος επεσήμανε ότι η ΕΕ επέτρεψε στη Ρωσία -μαζί με την Κίνα- να γίνει η «βάση της ευημερίας μας» για πάρα πολύ καιρό.
Αλλά ο Λαμπρινίδης είπε επίσης ότι ο πόλεμος έχει συνετίσει την Ευρώπη σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική εμπλοκή με έναν ηγέτη τύπου Πούτιν και ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας έχει γίνει καθήκον στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί ο Ρώσος ηγέτης.
«Η υποστήριξη και η δέσμευση που δείχνουμε προς την Ουκρανία δεν είναι παρόλο τον πόνο που προκαλεί αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη. Είναι σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του», δήλωσε ο Λαμπρινίδης.
«Καταλαβαίνουμε εξαιτίας αυτού του πολέμου ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μελλοντικά σε ανθρώπους όπως ο Πούτιν», κατέληξε.
Πηγή: fortune.com