Δύσκολο στοίχημα η τιθάσευση των τιμών ενόψει προϋπολογισμού
- 07/11/2022, 10:29
- SHARE
Σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενόψει της οριστικοποίησης των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2023, ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ.
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Eurostat, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τον εναρμονισμένο δείκτη Οκτωβρίου καθώς και στοιχεία για τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 10,7% και στην Ελλάδα σε 9,8%.
Έμφαση δίνεται τόσο στις ανοδικές πιέσεις των τιμών στα καύσιμα, με επίκεντρο τις επιδοτήσεις ενόψει χειμώνα, όσο και στα τρόφιμα, με επίκεντρο το «καλάθι του νοικοκυριού», όπου προωθούνται βελτιώσεις. Σε συνδυασμό με την αύξηση των εισοδημάτων η κυβέρνηση προσβλέπει στην ανάσχεση μέρους των πιέσεων εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει σε οριακά διψήφιο ποσοστό το 2022.
Σημειώνεται ότι αυτό το διάστημα οριστικοποιούνται οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2023 και ο πληθωρισμός είναι το κρίσιμο μέγεθος που θα καθορίσει και τον ρυθμό ανάπτυξης. Δεδομένης της εξέλιξης του ΑΕΠ το τρέχον έτος, που αναμένεται να υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις του 5,3%, διατηρείται το αισιόδοξο σενάριο. Εκτιμάται ότι παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2023. Με βάση τις προβλέψεις θα κινηθεί γύρω στο 2%.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο. Θα συζητήσει με τους ομολόγους του τις δημοσιονομικές εξελίξεις και θέματα σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών μελών με φόντο τον αντίκτυπο των μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Ας σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναμένονται στοιχεία από την ΕΕ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με επίκεντρο τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ, τις τιμές σε ενεργειακά προϊόντα και εμπορεύματα, καθώς και τις ισοτιμίες του ευρώ. Πρόκειται για κρίσιμα στοιχεία που θα συνεκτιμηθούν ενόψει της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2023 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 του μηνός. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα διαμορφωθούν τα διάφορα σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, ανάλογα με τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τροφοδοτούμενη μεταξύ άλλων από τις κυοφορούμενες επενδύσεις. Ωστόσο η κατανάλωση είναι κρίσιμος δείκτης και στο πλαίσιο αυτό παραμένει στο επίκεντρο η προσπάθεια για ανάσχεση του κύματος ακρίβειας τόσο στην ενέργεια όσο και στα τρόφιμα, με ναυαρχίδα το “καλάθι του νοικοκυριού” όπου αναμένονται διορθωτικές κινήσεις.