«Εύθραυστη» εκεχειρία στην Ουκρανία
- 24/06/2014, 19:37
- SHARE
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία να δείξει «σημάδια προόδου», ωστόσο οι αυτονομιστές κατέρριψαν ένα ακόμη ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού.
Μία ημέρα μετά την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας ως τις 27 Ιουνίου από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε σήμερα, μιλώντας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τη Ρωσία και τους αντάρτες να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προόδου.
«Η εκεχειρία πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων και κλείσιμο των συνόρων για να εμποδιστεί η είσοδος στην Ουκρανία μισθοφόρων και όπλων από τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει τώρα να κάνει ένα πραγματικό βήμα μπροστά», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Η εκεχειρία, ωστόσο, δεν φαίνεται να τηρείται από όλες τις πλευρές, καθώς οι αυτονομιστές κατέρριψαν σήμερα ένα ακόμη ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού, που μετέφερε στρατιωτικό υλικό, κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη εννέα ανθρώπων.
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως «υπήρχε τριμελές πλήρωμα, συνολικά εννέα άνθρωποι επέβαιναν στο ελικόπτερο», ενώ έκανε γνωστό πως πρόκειται για ένα ελικόπτερο Mi-8.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Ντμίτρο Τιμτσούκ δήλωσε ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη από έναν πύραυλο που εκτόξευσαν οι αυτονομιστές αντάρτες με έναν εκτοξευτήρα ώμου.
Ο Ολεξάντρ Μποροντάι, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που είναι ένα από τα προπύργια των ανταρτών, δήλωσε χθες ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία έως τις 27 Ιουνίου, απαντώντας στην εκεχειρία που ανακοίνωσε το Κίεβο την Παρασκευή στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου. Πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις αρχές του Κίεβου, κάτι που θα σηματοδοτούσε σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για τον τερματισμό των μαχών μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 375 άνθρωποι από τον Απρίλιο.
ΟΗΕ: 423 συνολικά νεκροί τους τελευταίους δύο μήνες στην Ουκρανία
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 423 ανθρώπων, πολιτών και στρατιωτικών, από τις 15 Απριλίου ως τις 20 Ιουνίου, ανέφερε σήμερα απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο κ. Σιμόνοβιτς δήλωσε ακόμη πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Ουκρανία «έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με μια μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού —που εκτιμάται σε 15.200 πρόσωπα— στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ». Ως τις 23 Ιουνίου, διευκρίνισε ο Σιμόνοβιτς, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταμετρήσει συνολικά περισσότερους από 46.100 εκτοπισμένους, εκ των οποίων οι 11.500 προέρχονται από την Κριμαία και σχεδόν 34.600 από την ανατολική Ουκρανία, όμως οι πραγματικοί αριθμοί «φαίνεται να είναι πιο αυξημένοι».
Ο Σιμόνοβιτς συνέταξε την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Ιουνίου.
Ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει «να αποφεύγει να χρησιμοποιεί βία με δυσανάλογο τρόπο» στις επιχειρήσεις της εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος της ανατολικής Ουκρανίας.
«Δεν έχουμε λάβει πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός στο σύνολό του έχει γίνει σκοπίμως στόχος, όμως ερευνούμε τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε ο Σιμόνοβιτς.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της UNHCR χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την ανακοίνωση των αυτονομιστών ανταρτών ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία που κήρυξε το Κίεβο. «Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία να ληφθούν μέτρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παράταση της εκεχειρίας ζητά ο Πούτιν
Η εκεχειρία που κήρυξε στην Ουκρανία ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα πρέπει να παραταθεί και να καταλήξει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Επτά ημέρες προφανώς δεν είναι αρκετές», σχολίασε ο Πούτιν αναφερόμενος στο θέμα της εκεχειρίας την οποία πρότεινε το Κίεβο και αποδέχθηκαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Εάν μετά την εκεχειρία δεν ακολουθήσει «η έναρξη διαπραγματεύσεων», «η ελάχιστη απόπειρα να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ανατολική Ουκρανία, τότε όλες αυτές οι προσπάθειες θα έχουν γίνει μάταια και δεν θα έχουν αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ.
Λίγο πριν από την αναχώρηση του για τη Βιέννη, ο Πούτιν ζήτησε από την άνω βουλή της Ρωσίας, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να ανακαλέσει μια απόφασή της με την οποία τον εξουσιοδοτούσε να διατάξει επέμβαση στην Ουκρανία με χρήση στρατιωτικής ισχύος.
«Θέλω να δημιουργήσω τις συνθήκες μιας διαδικασίας για την ειρήνη», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα «θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους ρωσόφωνους στην Ουκρανία, καθώς και αυτούς, μεταξύ των Ουκρανών, που αισθάνονται ότι ανήκουν στον ρωσικό κόσμο με την ευρεία του έννοια».
«Δεν θα παρατηρούμε απλώς, θα αντιδράσουμε κιόλας», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Ελπίζω να μην χρειαστεί γι’ αυτό να προσφύγουμε στη στρατιωτική βία».
Διαβάστε ακόμη:
Κατάπαυση πυρός σε δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας