Τα κρυπτονομίσματα είναι η μητέρα των πυραμίδων, λέει ο Ρουμπινί

Τα κρυπτονομίσματα είναι η μητέρα των πυραμίδων, λέει ο Ρουμπινί
Nouriel Roubini of New York University's Stern School of Business speaks during the Skybridge Alternatives (SALT) Conference in Las Vegas, Nevada May, 9, 2012. SALT brings together public policy officials, capital allocators, and hedge fund managers to discuss financial markets. REUTERS/Steve Marcus (UNITED STATES - Tags: BUSINESS EDUCATION)
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ θα πρέπει να διωχθεί επειδή πτώχευσε τη χώρα και να οδηγηθεί για το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, σε ένα κελί γεμάτο shitcoins, ανέφερε ο Ρουμπινί

Καταιγιστικός σε ό,τι αφορά την κριτική θεώρησή του απέναντι στα κρυπτονομίσματα ήταν για άλλη μία φορά ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντάς τα «μητέρα όλων των πυραμίδων» και σχήματα Ponzi. 

Αφορμώμενος από την πρόσφατη κατάρρευση της FTX.com και του άλλοτε wunderkind του οικοσυστήματος Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, όπως είπε, η Binance, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια στον κόσμο, προσπάθησε να διασώσει την FTX.com που παρουσίαζε ένα κεφαλαιακό κενό περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Δηλαδή, ο βασιλιάς αποδείχθηκε γυμνός».

Σε άλλο tweet του ο Ρουμπινί αναφέρει πως το Bitcoin είναι -25% τις τελευταίες πέντε ημέρες και -78% από τα ιστορικά υψηλά τους. Τα υπόλοιπα crypto – σκουπίδια είναι 80%-90% κάτων. «Και ακόμη δεν έχουν δει τον πάτο δεδομένων των τοξικών εξωτερικοτήτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής στο NYU Stern, του οποίου το παρατσούκλι είναι «Dr. Doom», είπε μέσω των tweets ότι υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης και ενός προγράμματος Ponzi, καθώς οι υπάρχοντες επενδυτές λαμβάνουν αποδόσεις χρησιμοποιώντας κεφάλαια που συλλέγονται από νέους επενδυτές.

Κατά Binance

Πράγματι, λέει ο Roubini, η Binance έχει λειτουργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης, δεδομένου ότι προσπάθησε να διασώσει και άλλες εταιρείες που εντέλει πτώχευσαν το περασμένο καλοκαίρι. «Αλλά ποιος θα σώσει την Binance όταν καταρρεύσει το άθλιο χαρτοφυλάκιό της; Τα κρυπτονομίσματα είναι η μητέρα όλων των σχημάτων Ponzi!» είπε ο οικονομολόγος, σημειώνοντας: «Οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές έχουν κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για το ανταλλακτήριο Binance, διότι λειτουργεί παρακάμπτοντας κάθε κανονισμό που υπάρχει και λειτουργώντας ενίοτε ως πλυντήριο. Ενδεικτικά επισημαίνω το πώς βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα».

Ελ Σαλβαδόρ

Η πρόσφατη κατάρρευση στα κρυπτονομίσματα «θα δώσει ένα τέλος στο παρανοϊκό πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ που υιοθέτησε ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ θα πρέπει να διωχθεί επειδή πτώχευσε τη χώρα και να οδηγηθεί για το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, σε ένα κελί γεμάτο shitcoins. To Eλ Σαλβαδόρ είναι πτωχευμένα, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την FTX. Mε το Bitcoin σε αυτά τα επίπεδα, το κράτος δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, θα αποδειχθεί αφερέγγυο. Ο Μπουκέλε έπρεπε να συμβουλευτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».