Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν τις γυναίκες-ηγέτιδες να πετύχουν όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον τους

Αυτές οι ιδιότητες βοηθούν τις γυναίκες-ηγέτιδες να πετύχουν όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον τους
Οι εξαιρετικές γυναίκες-ηγέτιδες, όπως η ιδρύτρια της Stitch Fix, Katrina Lake και η διευθύνουσα σύμβουλος της Clear, Caryn Seidman-Becker, έχουν κοινά χαρακτηριστικά

Tης Julia Boorstin

Είμαι επιχειρηματικός δημοσιογράφος για πάνω από δύο δεκαετίες, πρώτα στο Fortune και τώρα στο CNBC. Αφού πήρα συνεντεύξεις από χιλιάδες CEO, έγραψα ένα νέο βιβλίο για μια μικρή ομάδα ηγετών που πέτυχαν παρά τις αντίθετες προβλέψεις: τις γυναίκες.

Οι εξαιρετικές γυναίκες-ηγέτιδες, όπως η ιδρύτρια της Stitch Fix, Katrina Lake και η διευθύνουσα σύμβουλος της Clear, Caryn Seidman-Becker, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και προσεγγίσεις, όπως η ενσυναίσθηση και η κοινοτική ηγεσία. Δεν μοιάζουν σε τίποτα με το στερεότυπο της ανδρικής ηγεσίας και διοικούν με τρόπους που δεν θυμίζουν σε τίποτα το αρχέτυπο της διαχείρισης από πάνω προς τα κάτω. Οι ιστορίες τους, που κοινοποιήθηκαν στο βιβλίο When Women Lead: What They Achieve, Why They Succeed, And How We Can Learn From Them, προσφέρουν μια νέα ποικιλία αρχετύπων. Αυτές οι εμπνευσμένες, εκπληκτικές αφηγήσεις καθρεφτίζουν πώς τα φαινομενικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τον πολιτισμικό απολογισμό του κινήματος #MeToo. Η εταιρική Αμερική έχει ομάδες στήριξης γυναικών και πρωτοβουλίες DEI εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Οι εταιρείες δημοσιεύουν στοιχεία περί διαφορετικότητας. Έτσι, είναι συχνά δύσκολο για τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι έγχρωμες, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις ανώτερες θέσεις των εταιρειών. Είναι ακόμη λιγότερο λογικό αν έχετε διαβάσει τις διάφορες μελέτες που διαπιστώνουν ότι οι εταιρείες με διαφοροποιημένη ηγεσία έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση στις επίμονες και μαζικές διαφορές μεταξύ των φύλων είναι εξίσου περίπλοκη με το πρόβλημα. Η έκθεση Women in the Workplace των McKinsey & Lean In για το 2022 διαπιστώνει ότι όταν οι γυναίκες και τα έγχρωμα άτομα δεν προωθούνται με τον ίδιο ρυθμό με τους άνδρες, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να φτάσουν στις επιθυμητές θέσεις. Και τώρα υπάρχει μια νέα ανατροπή: Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες εγκαταλείπουν τον χώρο εργασίας με τους μεγαλύτερους αριθμούς όλων των εποχών, με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τους άνδρες ηγέτες. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι είναι απογοητευμένες με τις μικροεπιθέσεις και την έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια προόδου. Η έκθεση σημειώνει ότι οι γυναίκες κατέχουν το 26% των ηγετικών ρόλων, από 20% το 2017. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την ισότητα που περίμεναν πολλές γυναίκες μέχρι τώρα.

Παρά τον αργό ρυθμό των αλλαγών, όσα εντόπισα γράφοντας το When Women Lead με έκανε να αισιοδοξώ ότι θα δούμε πρόοδο προς την ισότητα των φύλων και ότι η κουλτούρα και η οικονομία μας θα είναι καλύτερες για το στόχο αυτό.

Τα χαρακτηριστικά με τα οποία είναι πιο πιθανό να διοικούν οι γυναίκες ηγέτες – όπως η ενσυναίσθηση, η τρωτότητα και η κοινή προσέγγιση της ηγεσίας – είναι ιδιαίτερα απαραίτητα σε αβέβαιες στιγμές όπως αυτές. Πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα βοηθήσουν τις γυναίκες να πετύχουν και ότι οι άνδρες αρχίζουν επίσης να κατανοούν την αξία αυτών των προσεγγίσεων και να κλίνουν προς αυτές.