Απομονωμένος και «ταπεινωμένος» ο Κάμερον στην Σύνοδο Κορυφής
- 26/06/2014, 12:26
- SHARE
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «ράβουν ήδη κουστούμι» για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ξεκινάει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τους ευρωπαίους ηγέτες να «ράβουν κουστούμι» στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Κάμερον φαίνεται απομονωμένος και εναντίον όλων, ενώ ήδη Ολλανδία και Σουηδία έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στον Γιούνκερ εάν κληθούν να ψηφίσουν σε αυτή τη Σύνοδο. Το φεντεραλιστικό προφίλ του Γιούνκερ και το θεσμικό «πραξικόπημα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο (o νικητής των εκλογών να είναι και πρόεδρος της Κομισιόν) θεωρούνται απαράδεκτα από το Κάμερον, ο οποίος εμμένει στη θέση του «όλα εκτός του Γιούνκερ».
Πάντως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας του: «Αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας για τον Γιούνκερ, η Ολλανδία δεν θα τον εμποδίσει αλλά θα τον υποστηρίξει». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ληφθεί απόφαση για την προεδρία της Επιτροπής σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μεγαλύτερος δυνατός συνασπισμός στην ΕΕ ο οποίος θα στηρίξει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελτ, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τον Γιούνκερ. Στο παρελθόν, ο Ράινφελντ έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.
Εν τω μεταξύ, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανία πιέζει τους ευρωπαίους ηγέτες να ψηφίσουν στη Σύνοδο Κορυφής για την προεδρία της Κομισιόν και δήλωσε ότι εκτιμά ότι η πλειοψηφία των χωρών-μελών θα ψηφίσει υπέρ του Γιούνκερ.
Η Μ. Βρετανία δεν διαθέτει ως όπλο το βέτο, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στο εξής με ενισχυμένη πλειοψηφία. Ωστόσο, οι εταίροι θέλουν να αποτρέψουν ψηφοφορία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, αν και, όπως είπε και στο γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ, δεν θα αποτελούσε και κανένα δράμα η εκλογή Γιούνκερ με ενισχυμένη πλειοψηφία.
Απομονωμένος για εσωτερικούς λόγους
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Bρετανός πρωθυπουργός προτιμά την απομόνωση, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν μόνο με την εσωτερική πολιτική και την μεγάλη νίκη του ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ. Τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προαναγγέλλουν από μέρες τη διπλωματική ήττα του Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής, τον οποίο χαρακτηρίζουν ταπεινωμένο, περιθωριοποιημένο και με έλλειψη καθαρής ματιάς και δεν βρίσκουν πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς για να αναρωτηθούν πώς θα ξαναεμφανιστεί και πάλι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του το εξηγούν με την άπωσή του να δώσει περισσότερες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κοινοτικοί διπλωμάτες εκτιμούν πάντως ότι η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να δώσει τελικά τη συναίνεσή της υπό τον όρο ικανοποίησης άλλων αιτημάτων της στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής ή της αλιείας, αλλά δεν θα ενέδιδαν ποτέ Βερολίνο και Παρίσι. Αρα, το συμβούλιο θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια ψήφο υψηλού ρίσκου, αν και οι Βρυξέλλες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να κλείσει η εκκρεμότητα της υποψηφιότητας Γιούνκερ για να προχωρήσει και η στελέχωση της νέας Κομισιόν.
Στην στελέχωση ενός αξιώματος πάντως φαίνεται ότι υπάρχει ομοφωνία, σε αυτό του διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα die Welt και συγκλίνουσες πληροφορίες από την ΕΕ, οι 28 έχουν συμφωνήσει στο Λούις ντε Γκουίντος, υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, έναν εκπρόσωπο της νότιας Ευρώπης. Σε ότι αφορά την πλήρωση των άλλων αξιωμάτων στα κοινοτικά όργανα ο Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να αναλαμβάνει την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για το αξίωμα του προεδρεύοντος στην ΕΕ ακούγεται όλο και πιο δυνατά το όνομα ης Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, πρωθυπουργού της Δανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρκσι εγείρει αξιώσεις για το αξίωμα του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Η αποστασιοποιημένη στάση του έναντι των Αμερικανών είναι τόσο μεγάλη που η υποψηφιότητά του για γγ. του ΝΑΤΟ δεν συζητήθηκε ποτέ στα σοβαρά. Οι ομόλογοί του τον περιγράφουν ως ένα δύσκολο άνθρωπο και εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικό. Μετά την άχρωμη Κάθριν Άστον πάντως τους εμπνέει εμπιστοσύνη, αν και εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα ήταν σωστή η επιλογή ενός Πολωνού για να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το ουκρανικό.
Διαβάστε ακόμη: