Αειφορία: Πώς εφαρμόζεται στην πράξη;
- 21/11/2022, 13:16
- SHARE
Πώς εφαρμόζεται στην πράξη η βιώσιμη ανάπτυξη και τι είδους επενδύσεις απαιτούνται από την πλευρά των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα χωρίς όμως να αποκλίνουν από τους οικονομικούς τους στόχους; Έχει χτιστεί η απαραίτητη κουλτούρα για την αειφορία και ποια η αντίδραση των ελληνικών επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται;
Έμπειρα στελέχη που βρίσκονται στο τιμόνι εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ, AVIS, TUV Austria Hellas και η ΣΟΛ Crowe κατέθεσαν στη δική τους εμπειρία στο πλαίσιο του CEO Initiative 2022.
Παναγιώτης Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΣΟΛ Crowe
«Το ESG είναι στρατηγική που μακροπρόθεσμα αποδίδει»
Υπάρχει διαφορά φάσης μεταξύ κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αλλά και της Βορείου Αμερικής σε θέματα βιωσιμότητας, όμως απαιτείται οι εταιρείες να είναι πιο ενεργές, ένα είδος corporate citizen. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά για τις εισηγμένες καθώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και καταρτίζουν πλάνα μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Στην Ελλάδα λόγω των διαδοχικών κρίσεων οι εταιρείες είναι πιο επικεντρωμένες στην διαχείριση βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων. Η χώρα έχει αυξημένη εξωστρέφεια και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ταμείο RRF.
Βλέπουμε εταιρείες που θα προκρίνουν το θέμα της βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπόψη προμηθευτές, λιανεμπόρους κ.λπ. Και αυτές έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές εταιρείες που πάνε να περιορίσουν το κομμάτι της βιωσιμότητας. Υπάρχει βελτίωση όταν υιοθετείς μια ολιστική λογική. Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η στρατηγική που αποδίδει. Δεν πρέπει να το βλέπουν απλώς ως μια ρυθμιστική απαίτηση.
Ιωάννης Καλλιάς, Διευθύνων Σύμβουλος, TUV Austria Hellas
«Πρέπει να αποδεικνύεις ότι κάνεις αυτό που λες»
Η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία. Η κλιματική κρίση, η πανδημία και γεωπολιτικές αλλαγές δείχνουν ότι η αειφορία και η βιωσιμότητα παραμένουν κορυφαίο θέμα συζήτησης. Όλοι γνωρίζουμε το green deal και τις απαιτήσεις μέχρι το 2050, το πακέτο fit for 55, τον νέο κλιματικό νόμο αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ισολογισμούς άνθρακα.
Σίγουρα είναι σημαντική η οργάνωση των επιχειρήσεων, η πιστοποίηση και η επαλήθευση των δράσεων τους, όμως εξίσου απαραίτητο είναι να αποδεικνύουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι όντως αυτό που λέμε.
Δεν φτάνει η αυτοτελής συμμόρφωση, χρειάζεται ένας ανεξάρτητος φορέας που να επαληθεύει και να πιστοποιεί. Η πιστοποίηση έρχεται ως αρωγός για να διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε έργα μετάβασης, έχουμε επιθεωρήσει και επαληθεύσει έργα πολλών μεγαβάτ. Όλα αυτά προσθέτουν στον πολιτισμό και στην κουλτούρα. Η πιστοποίηση είναι κουλτούρα. Ως χώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο ως προς τη μέτρηση, πιστοποίηση και επαλήθευση.
Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ
«Θέλουμε να πρασινίσουμε το όρος Αιγάλεω»
Παράλληλα με την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης καταρτίσαμε την κεντρική στρατηγική της εταιρείας, όπου για εμάς είναι το ίδιο.
Το νερό για να έρθει στις βρύσες μας χρειάζεται ενέργεια και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τρόπους ελαχιστοποίησης του ενεργειακού κόστους. Εκτός από εταιρεία ύδρευσης είμαστε και εταιρεία αποχέτευσης όπου δημιουργεί καθαρό νερό. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς αυτό να καταλλήγει στη θάλασσα. Θέλουμε να «πρασινίσουμε» το όρος Αιγάλεω για να κατεβάσουμε την θερμοκρασία στην Αθήνα και να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα.
Ταυτόχρονα, αντί τα δηλητήρια, που είναι στρατηγικοί μας πελάτες, να παίρνουν καθαρό νερό, μπορούν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό και αντίστοιχα το ανακυκλωμένο νερό να πηγαίνει για έρμα πλοίων για παραγωγή υδρογόνου. Μιλάμε για κυκλική οικονομία στην πράξη.
Ανδρέας Ταπραντζής, CEO της AVIS
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικό αποτύπωμα στο ESG»
Η Avis διαθέτει ένα στόλο 50.000 αυτοκινήτων και για να αποδώσει ηλεκτροκίνηση στην χώρα θα χρειαστούν 50 χρόνια εκτός κι αν υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή.
Έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε πάνω από 1 δις ευρώ σε ηλεκτρικά και καθαρά αυτοκίνητα την επόμενη πενταετία. Είναι πολύ καλή συνεργασία μας με το RRF και η AVIS είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί, πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε κι άλλες πηγές χρηματοδότησης ώστε να περιορίσουμε το ρίσκο. Ποντάρουμε στο ότι χώρα έχει εξελιχθεί και διαθέτει επιχειρήσεις με σημαντικό αποτύπωμα στο ESG.
Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να φτάσουμε στα αυτό-οδηγούμενα οχήματα, όπου το αυτοκίνητο θα εκτελεί χρέη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι το λιγότερο αξιοποιήσιμο περιουσιακό μας στοιχείο, σκεφτείτε το χρόνο που κάθεται παρκαρισμένο μέσα στη διάρκεια της μέρας, και γι’ αυτό εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα πάμε σε πλατφόρμες διαμοιρασμού.