Το μέλλον ανήκει στην πράσινη ενέργεια
- 22/11/2022, 12:15
- SHARE
Οι προκλήσεις σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς, αλλά και οι ευκαιρίες που αναδύονται στη νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Σπύρος Ράπτης, General Manager Schneider Electric Greece & Cyprus, ο Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος, Hellenic Hull Management και ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης, Enel Green Power, Πρόεδρος, SolarPower Europe.
«Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις ενεργειακή εξοικονόμηση είναι να μην παράγεις»
Έχουμε δημιουργήσει δύο προγράμματα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και 2» με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Σήμερα ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο έχει το ένα τρίτο του συνολικού κόστους μετακίνησης και συντήρησης από ότι ένα συμβατικό όχημα. Η απόσβεση γίνεται γρήγορα, υπάρχουν όμως περιορισμοί στις αποστάσεις και για το λόγο αυτό θα διαθέσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να εγκατασταθούν 10.000 φορτιστές. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε τις υποδομές στην ηλεκτροκίνηση ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο και να είναι προσιτή για όλους.
Η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα είναι το ύστατο εργαλείο για να μηδενίσουμε τις εκπομπές στην βιομηχανία. Προχωρούμε με 300 εκατομμύρια ευρώ στον Πρίνο για την εγκατάσταση της πρώτης υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, έργο το οποίο θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.
Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις ενεργειακή εξοικονόμηση είναι να μην παράγεις, να μην καταναλώνεις αυτό που δε χρειάζεσαι. Μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, τα φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρίες, και το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε ενεργειακή αυτονομία.
«Κίνδυνος για εξάρτηση από πράσινες ορυκτές ύλες»
H Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά πρέπει να κινηθούμε προς τους στόχους που έχει θέσει.
Είναι σημαντικό στους σκεπτικιστές της πράσινης μετάβασης να απαντήσουμε ότι πρέπει να δούμε πραγματικά το μέλλον όπου η εικόνα δείχνει 100% παραγωγή από ΑΠΕ. Η Αμερική παράγει στην ενεργοβόρο βιομηχανία πολύ λιγότερα από την Ευρώπη και υπάρχει μια ενεργειακή κρίση της οποίας το λογαριασμό πληρώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες.
Απανθρακοποίηση, αποκεντρωμένη παραγωγή, ψηφιοποίηση αλλά και το να αφήσουμε στην άκρη τα ορυκτά καύσιμα με μία δυνητική πρόκληση να είναι η εξάρτηση από τις πράσινες ορυκτές ύλες, είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
«Καλά τα μεγάλα έργα, αλλά τι γίνεται με τις αποδόσεις»
Η Enel Green Power έκανε εγκαίρως στροφή στις ΑΠΕ από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και έχουμε γίνει κοινωνοί αυτής της πολιτικής. Η αποθήκευση είναι απαραίτητος έτερος των ΑΠΕ διότι μειώνει την στοχαστικότητα και υποστηρίζει το σύστημα τις δύσκολες ώρες.
Έχουμε αρκετές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο, πολλά έργα στην Ελλάδα και θεωρούμαστε πρωτοπόροι στον κλάδο. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στην αποθήκευση, διότι πιστεύω ότι είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε την διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα. Δεν έχουμε εξετάσει ενδελεχώς κάποια πράγματα διότι είναι ωραία τα μεγάλα σχέδια και τα μεγάλα έργα, αλλά κάθε καινούργιο μεγαβάτ απαιτεί μεγαλύτερο κόπο και είναι δύσκολο να βρεις υψηλές αποδόσεις στα καινούργια έργα. Πρέπει να μεγιστοποιηθεί η απόδοση των υφιστάμενων έργων.
«Τα κτήρια ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας»
Τα κτίρια είναι ο μεγαλύτερος και ο χειρότερος καταναλωτής ενέργειας. Υπάρχουν τεχνολογίες που αναπτύσσονται, εμπλουτίζονται και εξελίσσονται. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά τις αξιοποιούμε και τις υιοθετούμε.
Ένα μέσο κτίριο γραφείων καταναλώνει γύρω στις 200 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο. Στην Ευρώπη σαν μέσο όρο φοβάμαι ότι η Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη. Η Schneider Electric στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενεργειακής κατανάλωσης σε πάνω από 550 καταστάσεις για λογαριασμό 35 εταιρειών.
Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και εύκολα και σε υπάρχοντα κτίρια. Για παράδειγμα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο 7 έχει εξοικονομήσει 18% της ενέργειάς του. Για ένα παλιό κτίριο πετυχαίνουμε return on investment σε 2-3 χρόνια.
«Απαιτείται επικαιροποίηση των υφιστάμενων πολιτικών»
Οι πολιτικές που τώρα συζητάμε πρέπει να επικαιροποιηθούν άμεσα. Η ναυτιλία υπάγεται στον IMO, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο το 2030 να μειωθούν οι ριποι των πλοίων κατά 40% και κατά 70% το 2050, ενώ για το έτος 2050 προβλέπεται η μείωση κατά 50% των εκπομπών θερμοκηπίου.
Όλα τα πλοία υποχρεούνται να δηλώνουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και το αποτύπωμα τους σε διοξείδιο του άνθρακα για να μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας. Το «fit for 55» ορίζει για την ναυτιλία πιο αυστηρούς ενεργειακούς όρους, ενώ δημιουργεί και το EU Taxonomy για τις πράσινες επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι 1 δισ. τόνοι διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο παράγονται από την ναυτιλία η οποία ένας πολύ ενεργοβόρος κλάδος.