Το Internet των… πραγμάτων!
- 25/08/2013, 19:09
- SHARE
Αντικείμενα και προϊόντα με τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Εάν το Internet ήταν η μεγάλη τεχνολογική επανάσταση στα τέλη του 20ου αιώνα, το Internet των Πραγμάτων θα είναι αυτή που αλλάξει για πάντα το κόσμο, όπως τον ξέρουμε, μέσα στον 21ο αιώνα.
Το μέλλον είναι η μετάβαση από το δίκτυο διασυνδεμένων υπολογιστών σε ένα δίκτυο διασυνδεμένων αντικειμένων και προϊόντων. Από ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα, έως βιβλία και τρόφιμα, που χάρη σε ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες θα έχουν τη δική τους διεύθυνση ΙΡ (πρωτόκολλο Ίντερνετ), θα λαμβάνουν πληροφορίες από το περιβάλλον και θα αλληλοεπιδρούν!
Ήδη, γύρω μας, στο σπίτι μας, στην τσέπη και στην τσάντα μας, έχουμε αντικείμενα με «τεχνητή νοημοσύνη». Και σταδιακά θα μπαίνουν στην καθημερινότητά μας κι άλλες ανάλογες παράμετροι: συστήματα υγειονομικής παρακολούθησης, συνδεδεμένα αυτοκίνητα που θα συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μέχρι και συνδεδεμένα δέντρα προβλέπονται που θα βοηθούν στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών!
Διαβάστε ακόμη: Οι ληστείες τραπεζών του μέλλοντος
Η τεράστια πρόκληση για την επιχειρηματικότητα
Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο. Ως το 2015, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε εφτά, με αποτέλεσμα 25 δισεκατομμύρια συσκευές να είναι διασυνδεμένες παγκοσμίως. Έως το 2020, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί…
Για τους επιχειρηματίες, κυρίως της λεγόμενης «Παλαιάς Οικονομίας», αυτό συνιστά μία τεράστια πρόκληση. Μέσα σε αυτήν την όσμωση του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο θα αλλάξει άρδην -όπως ήδη συμβαίνει άλλωστε- η σχέση μεταξύ παραγωγικής αλυσίδας, πωλητή και καταναλωτή.
Στο μέλλον, για παράδειγμα, μία «έξυπνη» συσκευή θα μπορεί να τσεκάρει από μόνη της διαρκώς την κατάστασή της και να συντελεί από μόνη της την όποια επισκευή. Ήδη, τον καθορισμό της αξίας ενός αντικειμένου δεν προσδιορίζει μόνον η ποιότητα κατασκευής, αλλά προσμετράται και η δυνατότητα παροχών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.
Διαβάστε ακόμη: Tαξίδια με ταχύτητα υπερηχητική!
Επενδύσεις και ανταγωνισμός πέρα από τα συνηθισμένα
Όχι τυχαία, η Daimler Group επενδύει σε αυτόν τον τομέα, με την δημιουργία των car2go, myTaxi και moovel. Η GE πια χρησιμοποιεί αυτό που η ίδια αποκαλεί «Βιομηχανικό Ίντερνετ» για μηχανολογικές και τεχνικές υπηρεσίες.
Η LG ανοίγει τον δρόμο για τα «έξυπνα σπίτια». Και η Bosch Group δημιούργησε την Bosch Software Innovations, λάνσαρε πιλοτική υπηρεσία ηλεκτροκίνησης στη Σιγκαπούρη και ήδη λειτουργεί app που παρέχει την δυνατότητα ρύθμισης των συστημάτων θέρμανσης από απόσταση, μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
Έτσι, ο ανταγωνισμός διευρύνεται πολύ πιο πέρα από τα στενά όρια μεταξύ των παραδοσιακών κατασκευαστών αντικειμένων, είτε αυτά είναι καφετιέρες, είτε air conditioners, παπούτσια ή αυτοκίνητα. Τους όρους της αγοράς τους ξαναγράφουν πια νέες παράμετροι και «παίκτες». Η λύση, προτείνουν ειδικοί, είναι οι παράλληλες επενδύσεις και η συνεργασία.
Όπως γλαφυρά περιγράφει ο επικεφαλής της Bosch Group στον τομέα του Internet, Στέφαν Φέρμπερ, «καθώς οι γαλαξίες της Παλιάς και της Νέας Οικονομίας συγκρούονται, αρκετοί περιμένουν ότι ο ένας θα καταστρέψει τον άλλο (…) Όμως το πιο πιθανό είναι οι δύο αυτοί γαλαξίες να μορφοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, όπως αναμένεται να συμβεί με τον δικό μας Γαλακτικό Κύκλο και την Ανδρομέδα: να σχηματίσουν ένα νέο σύστημα, με νέα δυναμική».