Το multitasking κάνει κακό στην παραγωγικότητα – Δείτε πώς να βελτιώσετε το focus σας
- 28/11/2022, 13:51
- SHARE
Της Alexa Mikhail
Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να προσποιείστε ότι ακούτε τον συνομιλητή σας, ενώ ταυτόχρονα τσεκάρετε το τηλέφωνό σας, καταλήγοντας να αναγκαστείτε να παραδεχθείτε τελικά ότι δεν έχετε ιδέα του τι σας έλεγε; Οι περισσότεροι από εμάς είναι «ένοχοι» για τέτοια ατοπήματα. Γιατί αν και το multitasking δεν είναι εντελώς κακό, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας. Το multitasking μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να συγκρατούμε κρίσιμες πληροφορίες και να μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς. Η συγκέντρωσή μας είναι πολύτιμη και μόνο αν την αντιμετωπίζουμε ως τέτοια, μπορούμε να προσαρμόσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας ώστε να την ενισχύσουμε.
Ο Marc Milstein, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου The Age-Proof Brain: New Strategies to Improve Memory, Protect Immunity, and Fight Off Dementia, διερευνά πώς η εκπαίδευση του εγκεφάλου τον κάνει ισχυρότερο καθώς γερνάμε. Στην ηλικία των 40 ετών, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να συρρικνώνεται, γεγονός που μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο το να συγκεντρωθούμε και να νιώσουμε παραγωγικοί. Η ενεργητική καλλιέργεια της εστίασης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, γράφει ο ίδιος, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβραδύνουμε και να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε από task σε task.
«Ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας ξεγελάσει και να μας κάνει να πιστεύουμε ότι διαχειριζόμαστε σωστά το συνεχές ‘πήγαινε-έλα’ και το multitasking, ενώ είναι εμφανές ότι η εστίασή μας ή η απόδοσή μας έχει πέσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.
H μνήμη είναι θέμα δευτερολέπτων
Ο ιππόκαμπος, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατήρηση της μνήμης, λειτουργεί ως αίθουσα αναμονής που αποφασίζει ποια κομμάτια πληροφοριών θεωρούμε σημαντικά, λέει ο Milstein, ο οποίος σημειώνει ότι όταν κάνουμε multitasking, δεν δίνουμε στον ιππόκαμπο την ευκαιρία να μεταφέρει κρίσιμες πληροφορίες στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Χρειάζονται μόνο περίπου επτά έως δέκα δευτερόλεπτα επιπλέον συγκέντρωσης για να μπορέσουμε να θυμηθούμε κάτι, λέει. Δεν είναι καθόλου περίεργο που ξεχνάμε πού αφήσαμε τα κλειδιά μας, αν ταυτόχρονα στέλναμε και SMS σε έναν φίλο μας.
«Όταν κάνουμε multitasking είναι σαν να λέμε στον εγκέφαλό μας ότι κάποια πράγματα δεν αξίζει να τα θυμόμαστε», επισημαίνει. «Αυτός ο επιπλέον χρόνος εστίασης λέει στον εγκέφαλό μας ότι οι πληροφορίες που διατηρούνται στον ιππόκαμπο αξίζουν τον κόπο».
Για να σηματοδοτήσουμε στον εγκέφαλό μας ότι κάτι αξίζει τον κόπο, μπορούμε να αφιερώσουμε μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω -κυριολεκτικά- για να το σκεφτούμε, εμβαθύνοντας την εστίασή μας σε μια συγκεκριμένη εργασία και αφήνοντας το τηλέφωνο κάτω κατά τη διαδικασία αυτή.
Η απογευματινή κόπωση κάτι θέλει να μας πει
Η μεσημεριανή κάμψη ή η ανάγκη για έναν καφέ στις 3 μ.μ. μας ειδοποιεί ότι η εξάντληση έχει χτυπήσει …κόκκινο. Αντί να ασχολούμαστε με κάθε ανεκτέλεστη εργασία ταυτόχρονα, είναι πιο αποτελεσματικό να θέτουμε προτεραιότητες και να εστιάζουμε σε ένα πράγμα κάθε φορά.
«Η εστίασή σας είναι κάτι σαν την μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου. Εξαντλείται κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Milstein. «Υπάρχουν ορισμένες ώρες της ημέρας όπου θα είμαστε λιγότερο συγκεντρωμένοι, όπου η παραγωγικότητα θα υποχωρήσει».
Για να καταπολεμήσετε την εξάντληση, απλά ορίστε ένα πρόγραμμα όπου θα μετακινείστε μεταξύ του χρόνου καθαρής συγκέντρωσης και του χρόνου διαλείμματος. Αυτό μιμείται την τεχνική διαχείρισης του χρόνου ‘pomodoro’ που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Ο εγκέφαλός σας είναι σε θέση να κάνει ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να εστιάσει ξανά.
Η μέθοδος λειτουργεί συνήθως σε διαστήματα των 25 λεπτών που ακολουθούνται από μικρά διαλείμματα∙ με αυτόν τον τρόπο γνωρίζετε πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσετε σε μια εργασία και πότε μπορείτε να χαλαρώσετε. Όταν έρθει η ώρα για αυτό το διάστημα εστίασης, αφήστε το τηλέφωνό σας κάτω και περιορίστε τους περισπασμούς των social media και άλλων δελεαστικών ευκαιριών για επικοινωνία. Πάρτε αυτά τα διαλείμματα στα σοβαρά και μην εργάζεστε, ακόμη και σε εργασίες που δεν απαιτούν ιδιαίτερο πνευματικό κόπο.
«Οι άνθρωποι εκπλήσσονται με το πόσο περισσότερα θυμούνται όταν απλά επιβραδύνουν λίγο σε έναν κόσμο όπου είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε multitasking και να προχωράμε στο επόμενο καθήκον», προσθέτει ο συγγραφέας.
Να είστε ενσυνείδητοι
Το να κάνετε διαλείμματα για να αναπνεύσετε, να κλείνετε τα μάτια σας και απλά να κάνετε μια παύση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη σας. Ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου, ο «διαχειριστής» της λήψης αποφάσεων, μπορεί να δυναμώσει όπως ένας μυς στο γυμναστήριο, όταν εξασκούμε συστηματικά την ενσυνειδητότητα, βελτιώνοντας την ικανότητά μας να βρισκόμαστε στην παρούσα στιγμή.
Το κλειδί για την προστασία του εγκεφάλου δεν είναι η εξάλειψη του multitasking. Το να αναλαμβάνουμε πάρα πολλές εργασίες συνεχώς και ταυτόχρονα είναι αυτό που αυξάνει χρόνια τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και βλάπτει τον εγκέφαλό μας καθώς γερνάμε.
«Το multitasking δεν χρειάζεται να είναι ο εχθρός», λέει ο Milstein. «Απλώς, το να περνάμε πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας ή όλη την ημέρα κάνοντάς το, μπορεί να είναι πολύ κουραστικό και εξαντλητικό».
Πηγή: Fortune.com